Çarşamba akşamı bir iftar yemeğine ve ardından da çok önemli bir toplantıya katıldım. Yemekten ziyade benim için toplantının amacı önemli idi. Toplantı Güzelyurt ve Gülağaç bölgesinde yapıldı, amacı ise Kapadokya?nın giriş kapısı olan Ihlara ve turizm bölgesini nasıl tanıtabiliriz toplantısı idi. Toplantı Sadık Beyin Narlıgöl Termal Otel de yapıldı. Toplantı bir süre önce bu bölgede başlamış ve bu toplantıda olgunlaşması sağlandı.

       Güzelyurt ve Gülağaç bölgesini tanıtım amacı ile yapılan toplantıya Güzelyurt eski kaymakamı ve şimdi Karapınar Kaymakamı olan Sayın Ramazan Yıldırım, Gülağaç Belediye Başkanı Faruk Teymen, Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, Ihlara Belediye Başkanı Dursun Kaya, Demirci Belediye Başkanı Hüseyin Us, Gülpınar Belediye Başkanı Nizamettin Uğur, Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz, Selime Belediye Başkanı Yılmaz Bütev, Sofular Belediye Başkanı İhsan Altınel, Ilısu Belediye Başkanı Mustafa İçli, İlgenel Meclis Üyeleri Hüseyin Hüyük, Suat Dink, Selda Çıtak, Adem Atay, İl Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Müze Müdürü Yusuf Altın ve bölgede turizm işletmeciği yapan işletme sahipleri katıldı.

     Bölgede daha önce yukarda belirttiğim yetkililer bir toplantı yaparak bölgeyi tanıtmak amacı ile Ihlara Kapadokya ismi altında bir dernek kurarak bölgeyi tanıtma düşüncesinde hem fikir olmuşlar. Müze Müdürümüz Yusuf Altın Beyle bir sohbetimizde bu güzel gelişmeden bahsetti. Malumunuz ben yıllardır Kültür ve Turizm konusuna destek vermek amacı ile yazı ve kitaplar yazmam nedeni ile Yusuf Bey bu düşünceyi benimle paylaştı.

        Daha sonra dernek kurmak için bir tüzük hazırlaması yaptıklarını ve bu ikinci toplantıda geçici yönetimi belirleyerek faaliyete başlayacaklarını söyleyerek toplantıya benimde misafir olarak katılmamı istedi. Konu Aksaray tanıtımı olunca gerisi teferruat diyerek gitmeye karar verdim ve Narlıgöl Termal Oteldeki toplantıya iştirak ettim.

        Konu bölgenin yeterli tanıtılamayıp altyapı meselelerinin zamanında tamamlanması. Konuşmalar yapıldı herkes fikirlerini söyledi. Tabi ben burada misafir olduğum için sadece dinledim. Dernek tüzüğü geçici yönetim kurulu üyelerine imzalatıldı.

      Ardından neler yapılabilir diye karşılıklı görüşler belirtildi. Toplantıya konu ile ilgili olan daire müdürlerinin de katılmış olması ve çok istekli olmaları çok önemli. Mesela yıllar önce Güzelyurt da Kaymakamlık yapmış Ramazan Beyin hala bu bölgeye aşina olması işini gücünü bırakıp bu toplantıya iştirak etmesi de çok önemli bir gelişme.

       Zannedersem bu yazıyı yazdığım saatlerde dernek resmiyeti için müracaat yapılmış olmalı. Burada güç birliği yapılma düşüncesi aslında çok güzel bir fikir. Hem de bölgenin idaresini elinde bulunduran zevatla işletmecilerin el ele vermeleri de çok önemli. Bölgeye hareketlilik kazandırmak ve turisti bölgeye çekmek için yapılan bu gayretli çalışmalar başarıya ulaşacağı kanaatindeyim.

       Tanıtım ve Turizm alanında geçmişte kurulan birçok dernekler tabeladan öteye gitmediği için, bunun farkında olan katılımcılar kalıcı ve tabela dermeği olmasın arzusundalar. Hatta derneğin öne çıkarak bir resmi kurum gibi çalışmasını arzu etmekteler.

         Dernekler amacına yönelik çalışmalar yaparsa başarıya ulaşırlar. Yoksa dernek Başkanıyıım Protokolde yer alayım, resmi zevat bana iltifat etsin, ön saflarda oturayım düşüncesi dışında olursa başarıya ulaşır. Yoksa kurulduğu gibi tabelada kalır.

      Gördüğüm kadarı ile derneğin kurulmasını isteyen dostlar bundan uzak bir dernek düşüncesindeler. Hepisinin derdi bölgenin canlılık kazanmasını istiyorlar. Bölge canlılık kazanır, yeterli tanıtılırsa buradaki işletmelerde elbet de para kazanacaklardır. Bölgeye büyük yatırım yapan işletmeciler ayak da durması için para da kazanmalılar.

 

       Bölgenin canlanması için öncelikle altyapı meselesi sorunu halledilmeli. Gelen turist kafilesi rahat bir şekilde yolları kullanabilmesi için iki otobüsün yan yana geçebileceği yollar yapılmalı. İlk olarak buradan başlanmalı ki, gelen turist rahat etmeli. Bunun içinde sivil toplum kuruluşu olarak güçlerini birleştirmek isteyen yöre işletmeci ve yetkilileri güzel bir düşünce ile yola çıkmışlar. İnşallah muvaffak olurlar, bizde kalemimizle kendilerine destek veririz.


1.08.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Kapadokya`nın girişine sahip çıkmak

Kapadokya?nın girişine sahip çıkmak