Aslında Belediyenin şu kaldırım uygulaması daha önceden yapılmalı idi. Seslenmez seslenmezsen olacağı bu idi. Esnaf kaldırımları babasının malı gibi kullanıyor. Nerede ise dükkanları boşaltıp sokağa sergi açacaklar. Keşke kaldırımla kalsa hatta yolun içine eski buzdolabı ve hatta tereğine astığı demiri iş yerinin önündeki yola koymuş. Neden koymuş müşteri park yapmasın benim araba gelince onu park edeyim düşüncesi. Bazı esnaflar Trafik polisliği ve Zabıtalık yapıyor, daha ötesi il Trafik komisyonluğu yaparak iş yerinin dışına trafik hunisi döşemiş. Öteye gitmeye gerek yok Belediyenin yan tarafında bunu görebilirler.
İşgalin dışındaki yerlerdeki huni, Buzdolabı, terek demirleri ve diğer eski eşyaları yol boyuna koyan esnafa da Zabıta müdahale etmeli. Ben zaman zaman Zabıtaya kızıyordum bunca Zabıta ne yapar neden bunlara müdahale etmez diye. Zabıta Müdürü şehrin bu tür konularına biraz daha eğilmeli. Maksat elbise giymek değil iş yapmak olmalı. İkindi namazından sonra cami önlerindeki seyyarları da görmeliler.
Dün bir yerde oturuyoruz, Zabıta esnafı uyarıyor. Esnaf Zabıta gidince feryadı figan ediyor. Neymiş dışarıya çıkardığı malları içeriye alın demiş. ? Haluk Şahin Yazgı sen seçim zamanı bizi ziyarete inşallah gelin? diyor. Bu lafa çok canım sıkıldı ve gelse ne diyeceksin senin yaptığın esnaflığa yakışıyor mu? Gözündeki çöpü görmüyorsun başkasının gözündeki kılı görüyorsun diye müdahale ettim.
Bu Aksaray sadece esnaftan ibaret değil, sizden alışveriş yapan vatandaşı da unutmayın. On kişi rahatsız olursunuz ama bin kişi memnun olur. Yol kapansa müşteri gelmiyor diye şikayetleniyorsunuz. Ama müşteri gelmesin diye iş yerinizin önünü kapatıyorsunuz.
Eski bir Belediyeci olarak çalıştığım değişik siyasi parti Başkanlarını hepsinde yaşanan bu sıkıntı, yeni değil. Ne zaman bir Başkan kaldırıma müdahale etse aynı şikayet. Bunu sadece Haluk Başkan yapmıyor kardeşim kim bu müdahaleyi yaparsa sonuna kadar haklı.
Yazık bu şehir bizim hepimizin, kaldırımlar esnafa ait değil. Kaldırımlar yayalar için yapılmış bir yoldur. Elinizden gelse bizi kaldırımlardan geçirmeyeceksiniz. Siz rahatsızsanız biz rahatsız değiliz. Yazgı aday olursa siz oy vermezseniz vermeyin biz veririz.
Türkiye´de bir çok yer geziyoruz, kapalı ve tarihi mekanlardaki alışveriş yerlerinin dışında araç trafiği ve kaldırımı olan yerlerde bizdeki kadar hiç bir yerde kaldırım işgali göremezsiniz. Belediyeye kızacağınıza birazda kendinize bakın.
Dün bu arada uzun zamandır gezmediğim kapalı çarşıyı gezme imkanı buldum. Yeni yapılanma ve çalışmaları gözlemledim. Bazı dost esnaf arkadaşları ziyaret edip hasbi hal ettim. Kapalı çarşının yeni şeklinden son derece memnunlar.
Başkan Yazgının bu çalışmasından son derece memnunlar. Hatta bazı esnaflar geç bile kalındığını söylediler. Zemin çalışması devam ediyor. Zeminden sonra zannedersem dış cephe çalışması yapılacakmış.
Dış cephe çalışması tamamlandığında güzel bir görünüm alacağını tahmin ediyorum. Çünkü bir çok ilde bu tür yerlerdeki görüntü ve güzellikler mevcuttur. Birde çalışmanın gurbetçiler gelmeden önce bitirilmesinin amaçlanması da iyi bir düşünce.
Burada benim Esnaf odasına ve Belediye Başkanı Yazgıya bir önerim olacak. Kapalı çarşı güzelleşince esnafla görüşerek şu saat 18 00 deyince terekleri indirip esnaf evin yolunu tutmasın. Burası güzel bir ışıklandırma ile ışıklandırılarak hiç değilse yazları olsun gece 24´e kadar kapalı çarşı açık kalsın. Hiç bir şehirde böyle güzel çarşılar ilk akşamdan kapanmıyor.


13.03.2018 20:37:14

Erdogan Kaya

Kaldırımlar babanızın malı mı?

Kaldırımlar babanızın malı mı?