Belediye tarafından geçen sene başlayarak bu senede devam ettirilen Atatürk ve Cumhuriyet bulvarlarındaki kaldırım çalışmalarını beğenende, beğenmeyende olur.

 

 

     Zaten tüm hizmetleri herkesin beğenmeside beklenemez.

     Bu nedenle yapılanları beğenenler genellikle sessiz kalırken, bir kısım siyasiler tarafından öne sürülen gerekçelerle de eleştirildi.

     Yapılan eleştiriler kamuoyu tarafından da dikkatle takip edilen demeçlerle ortaya konduğundan bunlar bilindiğinden yeniden yazılması nakarattan öte olmaz.

     Bu günkü yazıda dile getireceğim vatandaşlarımızın bu hizmetler gerçekleştirilirken yapılanların bazılarının bozularak yeniden yapılmasına gösterdikleri tepki.!!!

TRETUARLAR BİTİRİLDİKTEN SONRA BAZI BÖLÜMLERİ NEDEN KESİLDİ?

    Hemşerilerimizin bu konuda dikkatimi çektikleri ve bizzat benimde gördüğüm çalışmada biten tretuarların bazıları kesilerek yeniden yapılmasıyla fazladan harcanan para ve kaybedilen zaman.!!!

    BİSİKLET YOLU ÖNCEDEN DÜŞÜNÜLEMEZMİYDİ?

        Vatandaşlarımızın aynı konuda dikkat çektikleri bir diğer uygulama ise tretuarların yapımının ardından bunların bir kısmının ortasının belirli genişlikte kesilerek daha önceki döşenen malzemenin çıkartılması.

     Bu malzemenin çıkartıldığı yere asfalt atılarak bisiklet yolu yapılması.

     Eleştiri bisiklet yolunun yapılmasına değil.

     Şikayetlerini dile getirenler bu uygulamayı modern şehirlerin olmaz ise olmazı olarak görüyor ve bunu hem bisikletlinin emniyeti,hemde vatandaşın sağlığına sağlayacağı katkıdan dolayı taktirde ediyorlar.

     Eleştirileri kaldırım yapılmadan önce bu yolun düşünülmemesi ve yapılan kesilme için,döşenen malzemenin çıkartılması ve çıkartılanın yerine asfalt atılması için harcanan kamu parasıyla,para kadar kıymetli olan zaman kaybı.

 SOMUNCU BABA TÜRBESİNDEN COĞLAKI YOLUNA KADAR

                 OLAN ASFALT NEDEN KESİLDİ?

      Somuncu Baba Külliyesi için Başkan Palta ve emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten hemşerilerimizin eleştirileri hizmet yapılırken ortaya konan israf.

     Bilindiği gibi Somuncu Baba Külliyesi ve çevre düzenlemesi çalışmaları çerçevesinde Türbeden Coğlakı ve Kurtuluş yoluna kadar çok kaliteli bir asfalt atıldı.

     Türbeden Coğlakı  yoluna kadar yapılacak kaldırımın genişliği yukarıda verilen örneklerdeki gibi projesine göre asfalt atılmadığından diğer tadilat için bozulan işlerdeki gibi her şey önceden hesaplanmadığından aynı şekilde çalışma öncesinde yapılacak kaldırımın hesabıda maalesef yapılmamış.

     Yapılsaydı Türbeden başlanarak Coğlakı yoluna kadar belirli genişlikte yeni atılan kalın asfalt kaldırım için kesilirmiydi?

     Türbeden başlanarak Coğlakı yoluna kadar döşenen kalın asfaltın kesilmesine harcanan para, yine kesilen bu tonlarca asfaltın bedelinin ve yine kesilen asfaltın kaldırılması, kamyonlara yüklenmesiyle,atılacak yere nakledilmesi kamu malının heba edilmesidir.

     Mademki kaldırım geniş olacaktı neden önceden bu hesaplanıp buna göre asfalt atılmadı?

    MEZARLIK İÇİNE ATILAN ASFALT NEDEN KAZILDI?

    Bilindiği gibi Ervah Kabristanlığının içindeki yollar Belediye tarafından yakın zamanda yüksek standartlı şekilde asfaltlandı.

     Fakat aynı asfalt Ervah Kabristanlığının Coğlakı yolu bitimine denk gelen giriş kapısı bölümünde asfaltın atılmasından kısa bir zaman sonra yeniden kazıldı.

     Hemşerilerimizin bu konudaki sorusu bu güzelim asfaltın neden kazıldığı?

     Eğerki buradan her hangi bir boru veya başka bir şeyin geçmesi için kazılmışsa bunun neden önceden hesaplanmadığı ve gerekli boru ile diğer alt yapı elemanlarının döşenmesinden sonra neden asfalt yapılmadığı?

     Eğerki asfalt atıldığında bu nu yapmak mümkün olmamışsa burasının neden boş bırakılmadığıdır?

      Hülasa hemşerilerimiz yapılan israfın neden yapıldığını anlayamadıklarını belirtiler.

      Bana sordular bende bu yapılanlara mantıklı bir cevap veremedim.

      Kılı kırka yararak hesap kitap yapılarak akla gelebilecek her türlü ihtimal düşünüldükten sonra bir planlama yapılıp ondan sonra uygulama projesi yapılamazmı?

      İllaki önce etek dolu saçı bitmedik yetimin hakkı olan milletin parasını harcayıp ardından ise ”Aklıma yeni bir şey geldi!!!”denilerek yaz boz tahtası gibi kesip,bozup yıkıp yenidenmi yapılması gerekiyor?

     Bu yapbozun parası ve harcanan boşa zamanın bedeli buna sebep olanlardan tahsil ediliyor mu?

     Daha önce bu konuda yazılanlardan sonra bari gerekli tedbirler alınmış olunsaydı en azından son israflara engel olunamazmıydı?(*)

      Saçı bitmedik yetimin malına bekçilik yapma görevi verilenler tarafından İsrafın en azından bundan sonra olmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve bu çerçevede yapılacak her konudaki çalışmada kılın kırka yarılarak bin ölçüldükten sonra bir defa biçilmesinin sağlanması dileğiyle.

        Cuma’nız Mübarek Olsun.

         Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

     (*)  22 Temmuz Pazartesi günü Aksaray Yenigün ve Güncel Gazetelerindeki Parantez İçi  köşem ile yine aynı gün İnternet sitelerindeki köşemde yayınlanan“Kamu Hizmetlerinde İlkel’lik ve İsraf’a Devam !” Başlığı altındaki yazımda genel olarak kamu hizmetlerinin ilkelliğiyle israfını, özelde ise Belediye hizmetlerinde yapılan israfları belirtmiştim.

 

 


27.09.2013 00:00:00

Ali Genç

Israf`a mecburmusunuz`

Israf?a mecburmusunuz?