Dini yazılarda, vaazlarda, gazete ve dergilerde hep İslam´da kadından bahsedilir. İslam´da kadının vazifeleri anlatılır hutbelerde. Kadınlarla alakalı acı bir olay yaşansa, bir istismar yahut taciz söz konusu olsa ya da affınıza sığınıyorum gayri meşru bir olay yaşansa hemen kadının görevini yerine getirmediğinden yahut gerçekleşen olaya kadının mahal verdiğinden dem vurulur hep. Peki, erkeğin hiç mi suçu yok? Erkeğin hiç mi vazifesi yok? İslamiyet kadına vazifeler vermiş de erkeğe vermemiş midir?

Tabii ki erkeğin de vazifeleri vardır. Ama erkekler nedense cahiliye adetlerini halen yaşatmaktadırlar. Elbette ki tüm erkekler buraya dâhil değil, görevini bilip adam gibi adam olan erkekleri tenzih ediyorum.

Daha önce kadının erkeğe karşı vazifelerinden bahsetmiştik. Yani kadının da erkeğin de belli başlı vazifeleri vardır. Zaten tek kanatlı kuşun uçmayacağını hepimiz biliriz.

Kadınların çoğundan duyduğumuz şeyler benzerdir. ?Kocam bana ilgi göstermiyor? ya da ?Allah erkeklere hiç mi emir vermemiş? Onların hiç mi görevi yok? Gecenin bir yarısı eve gelen kocama nerede olduğunu sorma hakkım yok mu?? bu ve benzeri sorular artar, gider. Bunları soran kadınlar haksız değildir elbet.

Kadın hastalansa yatamaz, surat asamaz, derdi olsa anlatamaz. Anlatacak olsa erkek hemen başlar başa kakmaya ?Seni aç mı bıraktım??

Kadını sadece doyurmak yetiyor mu? Arada bir halini hatırını sormadan, ona güzel şeyler söylemeden, derdi varsa ilgilenmeden, sadece karnını doyurmakla erkeğin görevi bitiyor mu?

Elbette ki suçlu kadın yok demiyoruz. Muhakkak ki var ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların çoğu mağdur vaziyette ve işin en acı tarafı da erkeklerin kadınlara kötü davranması, yaptığı adaletsizlikler İslam´ın emri gibi gösteriliyor.

Bir kadın kocasından sevgi ister, itimat ister, her zaman üste çıkmasını değil haksız olduğunda özür dilemeyi bilmesini ister. ?Kusura bakma kalbini kırdım? demesini ister ve bu hiç de ayıp değildir. Kılıbıklık hiç değildir.

Peygamber efendimiz hanımı hastalandığında yemek yapar, eşinin yatağına götürürdü.

Erkeğin Vazifeleri

-Hanımına karşı iyi muamelede bulunması

-Onun için temiz ve güzel giyinip kokular sürünmesi

-Zamanının bir kısmını onunla geçirip ilgilenmesi

-Hanımının kendine itaat etmesinin şart olduğunu bilerek hanımının yapamayacağı veya istemediği şeyi zorla yaptırmaması

-Anlayışlı ve güler yüzlü olması

-Eşine kibar ve adaletli davranmak

-Eşinin sırrını korumak

-Eşini güzel sıfatlarla çağırmak

-Eşinin bütün maddi imkânını sağlamak

-İmkânı varsa ev işlerinde yardımcı olmak

-Hanımının hatalarına karşı sabırlı olmak

-Eşiyle sağlıklı güzel bir özel yaşam sürdürmek

İslam´da kadının vazifesi olduğu kadar erkeğin de vazifelerinin olduğu bilinmedikçe, erkekler yükseklik kompleksinden kurtulmadıkça yuvalarda huzur aramak, karanlıkta yüzük aramaya benzer.

Nasreddin Hoca bir gün bahçede aşağı yukarı gezinerek bir şey arıyormuş. Komşusu sormuş ?Hocam ne arıyorsun??

-Yüzüğümü arıyorum.

-Nerede kaybettin hocam?

-Kömürlükte kaybettim.

-E hocam kömürlükte kaybolan yüzük bahçede aranır mı?

-Ne yapayım orası çok karanlık, o yüzden burada arıyorum.

İşte aynen bunun gibi evinde kaybettiği huzuru yine evinde aramak yerine o huzuru dışarda arayan erkekler aynı bu duruma düşmektedirler.

Şu sözler ne güzel anlatır İslam´da kadın-erkek ilişkisini?

Kadın erkeğin kaburgasından yaratıldı.

Ayakların yaratılmadı ?ezilmesin? diye?

Başından yaratılmadı ?üstün olmasın? diye?

Ama göğsünden yaratıldı ?eşit olsun? diye?

Kolun biraz altından yaratıldı ?korunsun? diye?

Kalp hizasında yaratıldı ?sevilsin? diye?


9.02.2016 15:09:01

Asude Usluer Uğurlu

İslam da Erkeğin Görevleri Yok mu?

İslam da Erkeğin Görevleri Yok mu?