Sürekli dinleriz, sürekli hocalarımız, imamlarımız, din adamlarımız yallarca kürsülerden şunları söyler dururlar. İnançlı insanlar, birbirlerini sevmede, birbirlerine acımada, birbirlerini korumada bir vücuda benzer ki, vücudun herhangi bir uzvu rahatsız olsa, vücudun diğer uzuvları da bundan rahatsız olurlar.

Vücudun bir uzvuna ufacık bir diken batsa, beyin ondan hemen haberdar olur ve beyin vasıtasıyla diğer azalarımıza sirayet eder. İşte inançlı kişiler de birbirini sevmekte, birbirine acımakta ve birbirini korumakta aynı vücudun uzuvları gibi olmalıdır, diye buyuruyor Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz.

Bir müminin başına herhangi bir sıkıntı, herhangi bir hastalık, herhangi bir musibet gelse, diğer müminler de, o kardeşimiz gibi acı duymalıdır. Vücudumuzun herhangi bir yerine bir darp olsa vücudumuzun diğer azaları hemen harekete geçer. Elimiz harekete geçer, ayağımız harekete geçer, kulağımız harekete geçer, gözümüz harekete geçer. Ne yaparız? Uzvumuza gelen sıkıntıyı gidermek için ona yardımcı oluruz.

Göz kapaklarımızı kapatırız gözümüze herhangi bir şey  gelse. Elle koruruz, ayakla koruruz.  Demek ki inançlı kişiler de birbirini korumada böyle olacak.

Bana ne demeyecek. Çünkü o bizim can kardeşimizdir, din kardeşimizdir. Onun o halinden biz de muzdarip olmalıyız ve onu koruma altına almalıyız. Kendisiyle gurur duyduğumuz meşhur hemşerimiz Şeyhülislam Zembilli Ali Efendi’ye, “Ne zaman kıyamet kopacak, onun alameti nedir? diye soruyorlar. Zembilli Ali Efendi, “Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir, ama kıyametin alameti neme lazımcılıktır.” diyor.

Müslüman neme lazımcı olamaz. Duyarlı olacak, hadiseler karşısında tepkisini gösterecek. Bu tepki sözle olur, yazıyla olur, çeşitli fiil ve davranışlarla olur. Bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde birçok zulümler yapılıyor. Mazlum kardeşlerimiz inim inim inliyor zalimlerin zulmü ve tasallutu altında.

Peki bunun sebepleri nedir, nereden kaynaklanıyor? Bunun esas kaynağı biz Müslümanlarız. Kendi aramızdaki İslam kardeşliğini pekiştiremedik. İslam kardeşliğinin vecibelerini yerine getiremedik. Düşmanla uğraşacağımıza birbirimizle uğraştık. Düşmana karşı birlik beraberlik olacağımıza, düşmanla birlik beraberlik olmaya çalışıyoruz,. İşte bugün onun kötü neticelerini topluyoruz.

aksarayhaberci@hotmail.com


2.01.2015 23:03:06

Mustafa Avcı

İnançlı insanlar birbirini korumalı

İnançlı insanlar birbirini korumalı