Konuya geçmeden önce bir asır veya biraz daha önceleri bizim kendi köyümüz olan günümüz Aksaray Merkez ilçe Yanyurt köyü ile Ortaköy ilçemizin Cumali köyü arasında Yanyurt köyünün ?Aşağı öz veya Kürdün özü? olarak tabir edilen yerde geçiyor.

    Burada bulunan bizim kabilemiz Sarı Resul oğullarının kabristanlığının altında kısmen yol üstünde kalan kabristanlığın ismi köyümüzde? Çarık çıkartmaz kabirleri? olarak bilinir.

     Dede den toruna burasıyla ilgili anlatılanlara göre meçhul bir yerden gelip buradan geçen kafilede ani bir hastalık oluşmuş ve hastalığı yakalananlar çarığını çıkartamaya eğilirken daha çarıklarını çıkartamadan can veriyorlarmış.

    Her vefat edeni ardında kalanlar kafilede bulunan imamında yardımıyla defnedilirken giderek sayıları azalanlar  bir tevekkülle ölüm korkusunu yendiklerinden ölüm yerine imamın kendilerinden önce ölmesiyle kendilerini İslam a göre defnedilmeme korkusu sarmış ve bunun olmaması için dua etmişler.

   Ezel ve Ebet Olan Mabudumuz tarafından duaları kabul olmuş tamamı imamdan önce Hakka yürümüş ve imam tarafından dinimizin emirlerine göre defnedilmişler.

   İmam ise can çekişirken bir veya birkaç kişide gelip olanları kendisinden dinlemelerinden sonra onunda Hakka yürümesiyle Yüce dinimizin emirlerine göre kendisini defnetmişler.

BELEDİYE BAŞKANI HALUK ŞAHİN YAZGI ÇARIK ÇIKARTMAZLAR GİBİ UMUTSUZLUĞA DÜŞTÜĞÜM ANDA İMDADIMA YETİŞEREK SIRTIMDAKİ YÜKÜ KURUMSALLAŞTIRMAK İÇİN ALDI!!!

   Rabbime sonsuz şükürler olsun ki Çarık çıkartmazlar ın bir asır önce yaşadıkları benzeri bir sıkıntıyı bende 60´a dayanan ömrümün sona ermesinden sonra 1995´in 24 Aralık´ından başlayarak 22 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz etkinliğin yok olacağı endişesini yaşıyordum.

    1995´den itibaren İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen Başkanı İsmail Baysal ağabey ile  geçen sene 20 Ocak ta Hakka yürüyen emmioğlu İsmail Sarıkaya ile ara sıra bize katılan bazı meslektaşlarımızla başta Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celil Acar ile Aksaray İnternet Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Mustafa Avcı´nın müdavimleri olarak sürdürdüğümüz anma programlarıyla ilgili endişemiz Pazar günü sona erdi.

    Pazar günü yaptığımız etkinliğe katılımıyla bizi onurlandıran Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı beyin bizi onurlandıran ikinci samimi çabası da bu yükün sırtımızdan alınmasıyla endişelerimizin bertaraf edilmesi oldu.

   Program esnasında kendisine ilettiğim endişemi yerinde bularak dileğimi de kabul ederek bundan sonrası için her yıl Aksaray´ın56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 3578 sayılı kanunun emri gereği 15 Ağustos 1989´da ilk Valimiz Rıdvan Yenişen´in göreve başladığı günün yıldönümlerinde yapılacak programların Belediye tarafından bu programların yapılmasını kabul etti.

  Yine burada Başkanla vardığımız mutabakatla ömrümüz oldukça her yıl benimle birlikte işinin ehli uzmanlarla birlikte yapılacak çalışmalarla hayırlı evlatlarımızın ve ilimize hizmet edenlerin sayılarının arttırılarak listenin zenginleştirilmesi.

   Bunların hizmetlerini belirten levhalara yazılmasıyla, isimlerine çeşitli konferanslar düzenlenmesi, yine isimlerinin hizmetlerde yaşatılması gelecek nesillere hizmetlerinin aksettirilmesiyle hem ahde vefanın yerine getirilmesi, hem de yeni hizmetlerin bununla teşvik edilmesini kararlaştırdık.

   Başkan Yazgı´ nın ve bu günkü yazımda isimlerini zikrettiğim şimdiye kadarki yaptığımız anma programlarına katılanların yaptığının vefasızlık gösteren atanmış ve seçilmişlerle Meslek Odaları ve STK´ların yetkilileri ile mensupları tarafından da yerine getirilmesi.

    Bu yükü sırtımdan alarak resmileştirme kararı veren Başkan Yazgı ya bir kez daha teşekkür ediyor her zaman kendilerine iletilen haklı, doğru ve faydalı olanın gereğini yapmaları dileğiyle Mevla´mız  kendisinden daima  razı olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


25.12.2017 09:43:42

Ali Genç

İmam´ın imdadına yetişenler gibi yetişti!

İmam´ın imdadına yetişenler gibi yetişti!