Çevrelerinde uyumlu olarak görülen birçok çift, aslında evde birbirlerini yıpratan kişiler olabilmektedir. Günümüzde boşanmalar artmakta, hatta Aksaray´ımız, Türkiye sıralamasında ilk sıralarda yerini almaktadır.

Dışarıdan mükemmel bir evlilikmiş gibi görünen birçok evliliğin, aslında pek sağlam temellere dayanmadığı ortaya çıkmaktadır.

Mutlu ve uyumlu bir evlilik için karşılıklı konuşma ve birbirine vakit ayırma çok önemlidir. İyi bir evliliği yürütebilmek için iletişim şarttır. Öncelikle genç çiftlerin, evlilik ilişkilerinden çok büyük beklentileri vardır. Bu tip büyük beklentiler, ilişkileri kötü yönde etkiler.

Kişi, eşinin beklentisini bilmediğinden, o beklentiye uygun hareket etmeyebilir. Bu sebeple de karşılıklı konuşarak beklentileri karşı tarafa iletmek ve karşılıklı beklentileri öğrenerek buna uygun hareket etmek çok önemlidir.

Tabi evlilikte her zaman sorunlar ve zorluklar olacaktır. Sağlıklı bir evliliğin temel prensiplerinden başta geleni çiftler evlenmeden önce Mutlaka ve mutlaka güzel bir eğitimden geçirilmelidir.

Dini ve dünyevi yaşantısında evliliğin öneminin büyük olduğunu evlenecek gençlere iyi anlatmak gerekir. Dikensiz gül, hatasız insan olamaz. Bu böyle bilinmelidir. Evlilikte bazen tartışmaların olması doğal karşılanmalıdır.

Ancak tartışma sırasında dürüst ve açık olunmalı, karşılıklı suçlamalardan, kırıcı olmaktan kaçınılmalıdır Evin dışındakiler mümkün oldukça bu tartışmaların dışında tutulmalı, çocukların yanında karşılıklı hakaret ve aşağılamalardan kaçınılmalıdır.

Eşler, birbirlerinin farklı görüş, yetişme tarzı, bakış açısı ve değişik düşüncelere sahip olabileceğini kabul etmelidirler. Şiddete hiçbir şekilde başvurulmamalıdır.

Taraflar hataları karşılıklı olarak kabul etmeli, tartışmalardan üstte çıkmak için inat edilmemelidir. Gerektiğinde özür dilemesini bilmeli ve yanlışlar düzeltilmelidir.

Eşlerin birbirine jestleri faydalı sonuçlar verir. Bazı eşler, sohbeti hep erteler, ileriye atarlar. Bu doğru değildir. Bir gün her şey bitmiş olabilir.

 Evet, Peygamberimiz (s.a.v.) ?En hayırlınız, ailesine hayırlı ve yararlı olanınızdır.? buyurmuştur. Aile problemlerimizi düşünelim, bunları gidermeye gayret edelim. Faydamız, önce aile fertlerimize olmalıdır.

ÖZLÜ SÖZ

Gerçekten birbirine bağlı bir çift için, gençliğin elden gidişi bir felaket değildir. Birlikte ihtiyarlama tatlılığı, ihtiyarlama acısını unutturur.

                                                                                                     Andre Maurois

 

aksarayhaberci@hotmail.com


8.07.2015 14:48:04

Mustafa Avcı

İlle ´de odunumun parası olmamalı

İlle ´de odunumun parası olmamalı