Siz, siz olun çocuklarınızı küçük yaşta ilgi duyduğu herhangi bir Enstrümanı kullanmaya teşvik edin; hatta zorlayın. Bu hem Onların ruhunun gıdası olacak hem de toplum içerisinde kendilerine bir saygınlık ve prestij kazandıracaktır.

 

Bizim zamanımızda maalesef bu faaliyetlere hep kuşku ile bakılırdı. Aman okumaz, çalgıcı mı olacaksın? İçkici olursun diye tüm arzularımız bastırıldı. Zira bu da bir meslek ve binlerce insan bundan ekmeklerini kazanmaktadırlar; yeter ki düzgün işler yapsınlar.

 

Çok önceleri; Aksaray'da düğünlerin hemen, hemen tamamı Zamak adı verilen içkili ve sazlı sözlü yapılırdı. Bu düğünler biz çocuklar için bir etkinlikti. Mahallemizde olan tüm düğünleri izlemişimdir. İlk canlı müzikle olan tanışmam mahalli sanatçılarımızı dinlemekle oldu. O yıllarda televizyonun icat edilmeyişi radyonun da sınırlı yayın yapması nedeniyle bizim tek eğlence kaynağımız düğünlerdi.

 

Bu vesile ile gelmiş geçmiş ve halen hayatta olan mahalli sanatçılarımızı da anmadan yapamayacağım. Ölenlere rahmet yaşayanlara da uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum. Bakın kimler vardı: Dabrukada Battal ve Aslan Mustafa, bateride Naci, Cümbüşte Abdullah; Bağlama da Akçakentli Ömer, sesi ve tefiyle Kör Behiye, Müezzin Hacı Ahmet, Arif Delen ve adını hatırlayamadıklarım lütfen beni bağışlasın.

 

Bizler çocukken bunlarla oynadık bunlarla eğlendik; bunlarla efkârlandık. Bugün içimde hep bir uhdedir; keşke O yıllarda elime bir bağlama alsaydım. Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef O yıllarda bu tür faaliyetlerde bulunmak iyi karşılanmıyordu. Duygular bastırılamaz sözüne katılırım. Ben bu bastırılmış arzumu Üniversitede asistanken kırdım. Üniversitenin Türk Halk Müziği kurslarında bağlama kursuna katıldım. Şimdi çocukken dinlediğim ve hafızama kaydettiğim tüm türküleri çalıp söyleyebiliyorum.

 

Bu benim için kolay olmadı ama içimdeki bu çocukluktaki özlemim bunu bana kazandırdı. Allah herkese kısmet etsin bu iyi bir duygu. Bunu ancak yaşayan bilir. Zahidem, Gesi Bağları, Gönül Dağı, Süpürgesi Yoncadan, Kara Biberim bu türküler benim vitamin haplarımdır.

 

Bizim zamanımıza göre şimdiki gençler çok şanslılar; günümüzde resmi ve özel kurslar var. Eskisi gibi tepki de yok, çalgıcı da olmayacaksınız içgici de. O halde haydi gençler birer Enstrüman çalıp söylemeyi öğrenin. Bunun çok yararını göreceksiniz.


18.06.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

İÇGİCİ OLMAYACAKLAR

İÇGİCİ OLMAYACAKLAR