İngilizler her ne kadar sömürgeci bir millet olarak anılsa da bazı uygulamaları takdire şayandır. Bunlardan benim tespit ettiğim iki örneği sizlerle paylaşmak istedim.

Birincisi: Okullarda; öğrencilerinde forma yerine serbest kıyafete yönelmişler ve uygulamada sakıncalarını görür görmez derhal vazgeçmişler. İngiliz hükümeti bu uygulamadan geri dönmeyi bir prestij kaybı ve taviz gibi görmeden bu erdemliliği göstermiştir.

İkincisi: Halkının iktidara olan tepkisinde; gazını almak için Hyde Park adını verdiği ve sınırlarını çizdiği bir alanda bağırarak konuşma özgürlüğü tanımıştır. İktidarın icraatlarını beğenmeyen ve hak arayan topluluklar veya vatandaş bu alana geliyor ve bayramlık ağızlarını açarak dertlerini nefesleri yettiği kadar haykırıyorlar. Tabi ki; şiddet, küfür ve hakaret içermeyecek halde herkes burada eteklerindeki taşı döküyor.

Bizde de böyle bir uygulama olsa fena mı olur?

Kafa göz yarılmaz,

Cam çerçeve kırılmaz,

Biber gazı harcanmaz,

Suçlu oranı düşer,

Emniyet güçlerine daha az görev düşer,

Trafik aksamaz ve daha neler, neler.

Bizde bu uygulama için yeni yatırım yapmaya da gerek yok. Hemen, hemen her il ve ilçelerimizde trilyonlara mal olan stadyumlarımız var. Bunları haftada bir sadece maçlarda kullanmaktansa On Beş günde bir bu etkinlik için valilik onayı ile kullanılsa fena mı olur?

Bu önerim iki şekilde gerçekleşir: Ya devlet bunun önemini kavrar ve bu olanağı sağlar; ya da sivil toplum kuruluşları bunun sağlanması için alışılagelmiş bildik protestolarını yapar.

İki kesimin de bu konuya duyarsız kalması demek; ülke yararına olan samimiyetsizliğini gösterir.


13.03.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

HYDE PARK

HYDE PARK