Malumunuz Belediye Başkanlığı seçimlerine 13 ay gibi bir zaman kaldı. Parti genel merkezleri şimdiden bu çalışmalara başladı. Hatta CHP mevcut Başkanlarına seçim taktiği almaları için seminerler verdirirken. AK PARTİ Genel Başkanı Sayın Başbakan Erdoğan’da gelenek haline getirdiği seçimlerden hemen sonra her altı ayda bir yaptırdığı kamuoyu anketlerini yaptırıyor. Bu anketleri şu günlerde bölgesel illerin Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İl, İlçe ve İl Genel Meclis Başkanlarının bulunduğu ortamda bu anketlerin sonuçlarını paylaşarak bir yıl önceden tedbirler alıyor.

        Önümüzdeki günlerde de Aksaray’ın da içinde olduğu bölge toplantısı yapılarak ilin mahalli idaresinin başarısını masaya yatacak. Anketlerdeki durumu ilin yetkilileri ile paylaşılacak. Anket durumuna göre uyarılarda bulunulacaktır.

       Ak Parti Milletvekili Sayın Ali Rıza Alaboyun ve İl Başkanı M. Fatih Yıldırıcı ile Cuma ve cumartesi günü İlknur hanımında bulunduğu bir gün uzun süre beraber olma imkânı buldum. Her iki milletvekili de Aksaray da uygulanması için çalışılan kentsel dönüşüme medya ve vatandaşları gezerek büyük destek verdiler. Bu konuda çalışmalarını devam ettireceklerini söylediler.

       Bu gezi esnasında Milletvekili Alaboyuna Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağı soruldu. Alaboyun sorular üzerine üstüne basa basa, “ ben aday adayı değilim, mevcut Belediye Başkanımız aday adayı, bizde genel seçimde milletvekilliğine aday adayı idik. Aday olsa idik 48 aday adayı neden aday adayı olsunlardı? Kimse aday olmadan adayım diyemez, herkes aday adayı.

       Patimizde ve partimize gönül vermiş birçok arkadaşımız var. Bunların içinde potansiyeli olanlar da var, bunlarda yavaş yavaş çıkarak aday adaylıklarını açıklarlar. Kimsede neden aday adayı oldun deme hakkına sahip değildir. Benim sürekli aday adaylığım gündeme getirilmektedir, buda aday adayı olacakların önünü kesme hareketidir. Mevcut Başkan aday adayı, Ali Rıza Beyde aday adayı bize sıra gelmez düşüncesi ile de çıkarılan bir söylentide olabilir. Ben hiç bir zaman aday adaylığımı açıklamadım. Herke aday adayı olabilir, ancak son sözü Sayın Başbakanımız söyleyecektir.

      Sayın Başbakan Ali Rıza, Ruhi yâda İlknur hanım git Aksaray’a aday ol derse aday olmam deme lüksümüz var mı? Bunu mevcut Başkan içinde yeni aday adayları içinden birisine de diyebilir. Bizim görevimiz kim aday olursa onun etrafında birleşmektir. Ama önümüzde partimizin bir Belediye Başkanı varken benimde Milletvekili olmam nedeni ile aday adayı olmam doğru olmaz. Tekrar söylüyorum kimsenin adaylığı garanti değil, herkes aday adayı olabilir. Aday adayı olacakların önünün tıkamak doğru olmaz, adaylık konusunda son söz Sayın Başbakanımızındır” dedi.

       Ben bu açıklamaya fazla bir yorum eklememe gerek yok. Açıklama çok açık ve net diyebilirim, ben aday adayı değilim. Ama Sayın Başbakan , “ git Aksaray’a aday ol derse aday olmam deme lüksüm yok, kimin aday olacağına Başbakan karar verecek” diyor. Aday adayı olacak arkadaşlarımızın önü tıkanmasın istekli olanlar varsa aday adayı olsunlar. Mevcut Başkan Sayın Palta zaten potansiyel aday adayı. Bunun dışında da aday adayları olursa partide bir zenginlik olur diye düşünüyorum. Zenginlik olacak diye kavga olmasın, demokratik kurallar içerisinde güzel bir yarış olsun.

       MHP’de ise şuana kadar mevcut İl Başkanı Sayın Rıfkı Karabatak’ın ve eski Belediye Başkanı Osman Ertuğrul’un adı geçiyor. Tabi Tuğrul Karacaerin ağzından duymadım ama sevenleri tarafından onun adı da dillendiriliyor. Sayın Kaşlıyı geçtiğimiz günlerde  ziyaret etmek istedim neler yapıyor diye yerinde yokmuş görüşemedim. MHP’de bu üç isim konuşuluyor, ama kimin aday olacağı belirsiz.

       Yalnız gördüğüm kadarı ile Genel Başkan Bahçeli ile baba oğul gibi olan Karabatağın kesin aday olduğu söyleniyor. Ancak ben bu düşünce ile kamuoyu oluşturulmasına da karşıyım. Burada da aday adayı olacakların önü kesilmemeli, bu bir demokratik seçim olmaz. Gerçi önü de arkası da kesilse de Ertuğrul’un sevenleri kesin aday adayı olduğunu söylüyor. Tabi bu partide de belirleyici delege mi olur kamuoyumu yoksa genel merkez mi bilemiyorum, ama Karabatak bir adım önde görünüyor.

      Ben partilerde demokratik yarıştan yanayım, herkes aday adayı olabilmeli. Bildiğim tek şey Ak Partide aday adayını kamuoyu belirleyeceğini biliyorum, belki her seçimde olduğu gibi yönetim gazı da alınabilir. MHP’de ise nasıl olur bunu zaman gösterecek.


10.02.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Herkes aday adayı olabilmeli

Herkes aday adayı olabilmeli