Önce hiçbir dini, milli ahlaki bilgilerden faydalanmadan.

    Ardından ise dini, milli ve ahlaki bilgiler ışığında olumlu ve olumsuzlukları akıl ve vicdan süzgeçinden geçirin.

     Bu süzgeçten geçenlere bakarak hem dini ve milli olmayan bilgilerin ışığında, hemde dini ve milli ile ahlaki bilgilerin  ışığı altında ki süzgeçten geçirdiklerinizin olumlu olanlarının neden olumlu olduğunu.!!!

     Bu olumluluğun tüm insanlık âlemiyle birlikte tüm yaratıklara, hatta ve hatta tabiata sağladığı faydalarını bir tarafa yazın.!!!

    Birde aynı şekilde aklınıza gelen olmuş tüm olumsuzlukların insanlığa, hayvanlarla tabiattaki tüm yaratıklarla birlikte tabiatın bizzat kendisine verdiği zararları görüp bunuda ayrı bir yere yazın.

          Sonra bu yazdıklarınızı bir biriyle kıyaslayın.

          Yapacağınız kıyasla hangisinin size, ailenize, cemiyet ve cemaatinize, topluma faydalı olup olmadığını görüp ondan sonra önce aklınızla.

     Ardından ise dini, milli ahlaki ve ilmi bilgiler ışığında ulaştığınız sonuca göre olumlu olandanmı?,olumsuz olandan mı yana olursunuz?

     Buraya kadar birlikte yaptığımız beyin jimnastiğiyle ulaştığımız sonuca göre Rabbimizin biz kullarına verdiği iyi ile kötüyü bir birinden ayırma yetisi ile bile dini milli ahlaki bilgilere sahip olmasakda genel olarak iyi ile kötüyü bir birinden ayırt etmemizi Rabbimizin bizim genlerimize yerleştirmiş olduklarındanda çok rahatlıkla bilebiliyoruz.!!!

      Birde bunları dahada iyi kullanmamız için bize yol gösterici elçileri olan ilki Hz. Adem(A.S.) Atamız ve sonuncusu ise bizim Peygamberimiz olan Hz. Muhammed(S.A.V.) olmak üzere ikisinin arasında geçmiş sayısının tamamını ancak Rabbimizin bildiği Elçilerini göndererek iyiliğin peşinden gitmemiz ve kötülüklerlede mücadele etmemizin teknik yolarını da sebep, sonuç ilişkisine göre öğrenmemizi bize bahşetmiş.

     Şu anda içinde bulunduğumuz Mübarek Regaip Kandilinin gündüzü ve nasip olurda akşama ulaşırsak ve bu ulu geceye ulaşan milyarlarla birlikte Yaratıcımızın Elçilerinin bize verdiği teknik bilgilerin rehberliğinde Hakk?a ulaşmak için akla gelebilen tüm kötülüklerden feragat ederek, onlara sırtımızı çevirerek, elimizin tersi ile itersek.

     Akla gelebilen dini, milli ve ahlaki tüm iyiliklere ise sımsıkı sarılırsak, onları hayatımızda kendimize rehber edinirsek bu gecede Yüceler,Yücesi Rabbimizin gök semadan bize aksettirdiği nazarına yakalanıp Onun rızasına onun izni keremiyle kavuşuruz.!!!

      Yapmaz isek hem bu rahmet gecesini boşa geçirmiş kaybetmiş olanlardan oluruz.

     Hemde bir daha telafisi garantili olmadığından ?eyvah dememizinde bir faydasını göremeyiz.!!!

       Su akarken testimizi meşru yollardan doldurmamız ve Mevla?mızın gazabını kuşatmış olan oluk, oluk bahşettiği Rahmetine bu gecede kavuşmamız için olumsuzlukların tamamını terk ederek olumlu olan her şeye ölünceye kadar sarılmamız dileğiyle.

     Mübarek Kandilinizi tebrik ederim.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


16.05.2013 00:00:00

Ali Genç

Her Zaman İyiye Güzel`e Rağbet Edilmeli!

Her Zaman İyiye Güzel?e Rağbet Edilmeli!