Aksaray´ın 1930´lu yıllarından 1963´e kadarki birçok Belediye başkanını ve hizmetlerini araştırmalarımdan öğrendim.

 1963-77 yılları arasındaki Belediye Başkanı merhum Mehmet Dalkılıç´ı ise şehirde yaşayan olarak,1977-2000 yıllar arasındaki 7 Belediye Başkanı ile hem bir gazeteci, hem de bir Belediyeci olarak kendileriyle yakın şekilde onlarla bir iş arkadaşları olarak çalışan olarak.

    2004 yılından bu yana seçilenleri ise bizzat yakından takip ederek kimin neyi yapıp yapmadığını, artılarını ve eksilerini de bizzat yakinen bilenim.

    Mevla izin verirse ve benim hesabımla onun  o yüksek iradesi uyuşursa  tespitlerimi önümüzdeki yıldan itibaren önce seri yazı olarak köşemde, ardından ise yine nasip ise   yüksek ihtimal ile?1973-2019 veya 1973-2023 yılları arasındaki Aksaray Belediye Başkanlarının dönemindeki şehrimiz ve hizmetleri? başlığı altında yayınlayacağım/yayınlattıracağım kitapla  geçmişi günümüze ve  günümüzü ise geleceğe aktaracağım.

1973-2014 ARASI 9 AKSARAY BELEDİYE BAŞKANIN HER BİRİ KENDİNE ÖZEL HİZMETLERİYLE BİLİNİYOR!

7´si ile bizzat çalıştığım 2´si 12 Eylül 1980 Darbe yönetimi tarafından atananları,5´i ve daha sonra seçilen2 si  olmak üzere millet tarafından göreve getirilenlerle birlikte sayıları 9´a ulaşan Belediye Başkanlarının her birinin kendisine özel, yani ismi söylendiğinde en başarılı oldukları hizmetleriyle anılırlar.

   Kimisi Yol, kimi Su, kimi Asfalt, kimisi Park bahçe veya alt yapı olmak üzere anılırlarken, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise bilinen geleneksel Belediye hizmetlerinin yanındaki bir artısıyla da anılacak.

   Haluk Başkan´ın bu artısı ise hiç kuşkusuz her kesimi ayrı, ayrı düşünen, hayatlarına dokunan ve bu dokunuşla kendilerini daha iyi hissetmelerine sağlayan koşullara kavuşturulmasının sonuncusunu Milletimizin göğsünü kabartan 30 Ağustos Zaferimizin 96. yıl dönümüne açılışı denk getirilen ?Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi?  oldu.

 EMEKLİ EVİYLE TÜM EMEKLİLER 1. SINIF HİZMETİ 3. SINIF BEDELLE ALMALARI SAĞLANDI!

  Haluk Başkanın ileride anılacağı sosyal belediyecilikteki ilk hizmeti hiç kuşkusuzu Belediye Emekliler Evi olacak.

   Gençlik yıllarını özel veya kamu kurumları ile kendi adlarına yaptıkları işlerde çalışarak emekli olanların ülkemiz şartları nedeniyle aldıkları maaşını ömürlerinin on bölümünü  en iyi şekilde yaşayabilmelerine imkan vermediğinden Emekliler daha önce Pastanelerin fiyatlarının bütçeleri aşması nedeniyle gidemediklerinden Ulu Cami önü ve civarındaki parkla, Caminin duvarlarının yanındaki çıkıntılarla günümüz 15 Temmuz Milli İrade meydanındaki banklarda yılın 4 mevsimi sıcak, soğuk, kar ve yağmurlu havalarda geçirmeye çalışan, mecburi kaldıklarında ise birçoğu şu anki yerle kıyaslandığında köhne denilecek kahvelere sığınmalarından onları kurtaran hizmettir.

   Belediye tarafından kiraya verilen Pasta hanenin müstecirden alınarak Emekli evi yapılması ve lüks pastane veya cafe( kafe) standardına olan bu yerde kahvehanelerin bile yarı fiyatına içeceklerin satılmasıyla emeklilerin hayatına dokunularak en azından vakit geçirecekleri yer konusunda hayat standartları yükseltildi.

BELEDİYE KADIN KOORDİNASYON MERKEZİ VE AK MEK´LE EV HANIMLARI BİRER İŞ HANIMI OLDU!

  Haluk Başkan döneminde en iyi dönemini yaşayan sosyal Projelerden birisi ise İş Kur la birlikte düzenlenen kurslarla geneli aile bütçelerine katkıda bulunmak, istihdam oluşturmak isteyen  ev kadınları iş hamını haline getirildi.

    Nevzat Palta´nın Belediye Başkanlığı döneminde kurulan fakat Haluk bey döneminde her türlü sosyal aktivitenin yanında meslek edinme imkanının ve ürettiklerini dilerler ise Cumartesi Pazarında kurulan? Hanımeli Pazarı? veya başkaca yerlerde satabilecekleri ?Selime Hatun Kadın Aktivite Merkezi? ile  ev hanımlarının hayatlarına dokunuldu.

   Kurslara katılan ev hanımları tüketicilikten çıkartılarak üretici konumuna, hattı bazılar iş veren konumuna getirildiler .

   BELEDİYE SPOR KOMPLEKSLERİYLE VE BELEDİYE SPORLA GENÇLERİN HAYATLARINA DOKUNULDU!

 Şehir genelindeki birçok Belediye tarafından açılan spor yapılacak yerlerin yanında Belediyenin her branştaki sporları yapan takımlarının alt yapısı ve yaz kurslarıyla gençlerin başta internet bağımlılığı olmak üzere diğer kötü alışkanlıklardan kurtularak spor yapmaları sağlanarak vücut ve beyinleri zararlılardan kurtarıldı.

   Bu takımların ilimizdeki ve il dışındaki müsabakalarını seyreden hemşerilerimizin ise hem hafta sonlarının bu müsabakalarla değerlendirmelerini sağlanmasıyla spor yapmak isteyenlerin yanında hem de takımlarımıza destek olmaları sağlanarak seyircilerinde hayatlarına dokunuldu.

 KOORDİNASYON MERKEZİYLE ÖZÜRLÜLERİN BİR ARAYA GELMELELERİ SAĞLANARAK MOTİVE EDİLDİLER!

   Ak Parti hükümetleri döneminde her konudaki iyileştirmelerle birlikte her yönüyle sahip çıkılan özürlülerin hükümetin proğramı  doğrultusunda daha önce horlanan, azarlanan hatta bir çok aile tarafından saklanarak evlerine mahkum edilen özürlülerin maddi ve manevi olarak mümkün olan en iyi  ve en yüksek hayat standardına kavuşturulması çerçevesinde Belediye tarafından daha önce Özürlüler derneğine verilen yerin yanında ayrıca  Somuncu Baba Külliyesinde kurulan Özürlü Koordinasyon merkezi ile özürlülerin motive edilmeleri sağlandı.

MUHARİP VE MALÜL GAZİLER DERNEĞİNE YER VERİLMESİNİN YANINDA ŞEHİTLERİMİZ´İN EMANETLERİ VE GAZİLERİMİZLE YAKINLARI İÇİNDE ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ KOORDİNASYON MERKEZİ!

   30 Ağustos Zafer Bayramımızın 96. Yıl dönümünde Vali Aykut Pekmez, Milletvekili Ayhan Erel  ile il protokolü, Meslek Odaları ve STKP yetkilileriyle Aksaray Muharip  Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Dağ´la Gazilerle Meslek Odaları ve STK temsilcileriyle Şehit Aileleri ve Gazi ailelerinin katılımıyla Piri Mehmet Paşa Çarşısındaki yapılan açılışla Sosyal belediyeciliğe yeni bir halka  daha takıldı.

  Bu halka vatanımız için içeride ve dışarıda hayatlarını feda eden Şehitlerimizin aileleri ve Kahraman Gazilerimizle yakınlarının bir araya gelebilecekleri ?Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi? oldu.

   İnsanlarımızın hayatına dokunulan bu güzel hizmetlerin işlevlerini aralıksız olarak arttırarak devam ettirilmeleri dileğiyle yazının girişinden itibaren bahsettiğim Sosyal Belediyecilik hizmetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan Başkan Yazgı´ya.

   Onun şahsında bu sosyal projelerin hemşerilerimizin hizmetlerine sunulması ve devamı için çaba sarf eden tüm kurmaylarına da başta Sosyal Belediyecilikle hayatlarına dokunanlar olmak üzere tüm hemşerilerimiz adına teşekkürlerimi iletir bu tür projelerin büyüyen şehrimizin her yerine imkanlar oranında yaygınlaştırılmasını diliyorum.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


3.09.2018 09:11:04

Ali Genç

Haluk başkan´´ın Artısı da? Sosyal Belediyecilik!?

Haluk başkan´´ın Artısı da? Sosyal Belediyecilik!?