Geçen hafta yoğun kar bölgesi olan Güzelyurt ve Gülağaç bölgesini bu hafta güzel bir havada gezme imkanı buldum. Çarşamba günü kameramızı çeken Şirin kızımızla yola koyulduk. İlk durağımız Ihlara termal kaplıcaları oldu. Buradan Belisırmayı gözlemleyerek Güzelyurt ilçemize gittik. Buradan sonra Narlı göl termal kaplıcalarına çıkarak Narlı gölü seyretme imkanı buldum. Daha sonra Sofular, Bekarlar derken yolumuz Gülağaç ilçemize yol alıp burada bir süre dolaştıktan sonra tekrar Güzelyurt ilçesine geçtim.

      Bu gezimiz esnasında sanki bahar havası vardı. Aslında termal kaplıca olarak bu bölgemiz yaz ve kış aylarında kalıp dinlenilebilecek yerler. Tabi rahatsızlığı olanlar her iki termal kaplıcamızda da kış ayı olmasına rağmen termal otelleri kullanmaktadırlar. Termal kaplıcalar ille de yaz aylarında kullanılır diye bir kural yok. Aksine kaplıcalar kış aylarında daha sakin ve rahat olduğunu gördüm. Bunu bilenlerde zaten bunu değerlendiriyorlar.

       Güzelyurt´a geçerken Belisırmaya uzandım aşağıya indiğimde bazı güzelliklerin yok olduğunu gördüm. Bu güzellikler vadiden gelen dere içindeki suyun üzerine kurulan köprü ve su üstündeki oturma düzeni kalkmış ve hoş olmayan bir manzara oluşmuş.

      Nedenini sordum köye fahri bir imam tuttuklarını ve bu imamın buradaki sosyal tesislerin yaptığı bu güzelliklerin doğayı kötü gösteriyor diye yaptığı şikayet üzerine yasaklandığını söylediler. Eğer bu durum doğru ise imamın yaptığı çok yanlış ve işinin dışına çıkmış demekten kendimi alamadım. Bu güzelliklerin şikayet sonrası kaldırılması o bölge insanının ekmeğine mani olmakla beraber turistin ilgisini çeken bu güzellikler yok olmuştur. Köylünün verdiği ücretle geçimini temin eden birisinin köylünün geçimi ile oynaması doğru değildir.

      Güzelyurt ilçemize geldiğimizde bildiğimiz üzere meydan da hava güzel olunca yaz kış insanlarla dolmaktadır. Daha sonra Ünal Demircioğlu Başkanı makamında ziyaret ettim. Başkan yaz döneminde yapacağı çalışmalar ile ilgili program ve projeler üzerinde çalışıyordu. En çok hoşuma giden ise eski belediye binasının gençlik merkezi olarak tadilata başlanması.

      Akşam ise burada Esnaf ve Sanatkârlar Başkanı Beytullah Andıçın üyelerine verdiği yemeğe katıldım. Kendi üyelerini bir arada toplayarak kaynaştırma gecesi yapması çok güzel bir davranıştır. Esnaf Odaları İl Başkanı Doğan Ceylan, Kaymakam bey, Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu ve diğer resmi zevatın yanında salonu dolduran esnaf güzel dayanışma oluşturdular. Gerçekten temsil ve yeteneği fazla olan Beytullah Başkan burada bu başarısını yaptığı etkinlikle ispatlamış oldu.

      Gün ortası Gülağaç ilçemize geçerek Faruk Teymen Başkanı ziyaret ederek sohbet ettim. Faruk Başkan gerçekten zor şartlarda bir Belediye Başkanlığı yapıyor. İlçenin altyapısına girince hesapta olmayan eskimiş kayıp kaçak suların olduğu düzensiz bir su şebekesi ile karşı karşıya kaldılar. Kanalizasyonla beraber içme suyu şebekesi de yapmak durumunda kalmıştır.

      Hele birde Gülağaç´ın altı tamamen kaya ve mağaralarla dolu. Burada yeraltı çalışması yapmak gerçekten çok zor iş. Ama Faruk Başkan bunu başararak sona geldiğini anlattı. Sıranın ise artık merkezde altyapının üstünün yapımına geldiğini bu yaz buna başlayacağını söyledi. Tabi Gülağaç´ın eski halini sorarsanız ben 7 yıl önce yaptığım tanıtımda köy görünümünden farkı yoktu. Şimdi artık şehirleşerek merkezi toparlamış.

       Merkezi yerde eski evler ve yıkık dökük yerleri hatırlayınca şimdiki değişim fark ediliyor. Pek fazla görünmeyen içerde kalan bir parkları vardı akşam oradan insan geçmeye korkarken bugün önü açılmış yıkıntılar kalkmış yeni bir tarihi yapı ile dükkanlar yapılmış. Gerçekten meydan artık bir şehir havasına bürünmüş.

      Gülağaç´ta birde Gülağaç Balıklı gölet var, burasını mutlaka görmenizi tavsiye ederim. 20 civarında hanım kardeşlerimiz Belediyenin yaptığı kapalı alanda çalışıyor. Kaymakamlığın desteği ile bu bayanlar burada köy yemekleri, balık gibi birçok yiyeceği burada kendileri yaparak gelenlere satıyorlar. Kışın bile çalışan bu bölgeyi yazın mutlaka gezmenizi öneririm. Bölgenin en güzel mesire yerlerinden birisi diyebilirim. İşte bizim bir günümüzde bu gördüklerimiz ve gezmemizle tamamlandı.


12.02.2016 08:48:00

Erdogan Kaya

Güzel bir havada Güzelyurt ve Gülağaç

Güzel bir havada Güzelyurt ve Gülağaç