Ebu Hüreyre radıyallahu anh´den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem´i şöyle buyururken işittiğini söyledi:

- "Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?" Sahâbîler:

- O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler. Resûl-i Ekrem:

- "Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder" buyurdular.

    Yine bir başka hadis-i şerifte ?Aşağıdaki 10 haslet fıtrattandır. Bıyıkları kesmek, sünnet olmak, dişleri temiz tutmak, buruna su çekmek, tırnakları kesmek, kir toplanabilecek boğum yerlerini yıkamak, koltuk ve kasıklardaki kılları izale etmek, bevl çıkan yerleri temizlemek. (Ravi: Onuncuyu hatırlayamadım, belki o ağzı suyla yıkamak olmalıdır, diyor.)

   Hadis-i Şerif ? Müslüman abdest alınca günahları sularla birlikte dökülür.?

   Hadis-i Şerif ?Benim ümmetim kıyamet gününde abdest eserinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları özel işaretli olarak gelecektir. Artık bu parlaklığını daha ziyade artırmak hanginizin elinden geliyorsa yapsın.?

ABDESTİN SAĞLIK AÇISINDAN ESRARI

1-Dolaşıma faydası: Kalp temiz kanı vücuda dağıtıp kirli kanı toplarken yaptığı dolaşımın bozulması halinde küçük tansiyon dediğimiz durum ortaya çıkar. Damarların devamlı esnek kalması bu dolaşımın düzenli olmasını sağlar. Bu esnekliğin kaybolması halinde kalbe karşı bir zorlama gelir. Özellikle kalpten uzakta olan beyin, el ve ayak damarlarında sertleşmeler başlar. Damarların esnek kalmasına faydalı olacak en önemli şey sudur. Gerek sıcak gerekse soğuk su olsun damarların esnek kalmasına katkı sağlar. Dolayısıyla günde beş kere abdest alan bir insan hem damar sertliğine hem de bunu sonucunun beyne yansımasıyla oluşan bunamaya karşı korunmuş olur.

   Boyun fıtığından şikâyetle doktora giden, Almanya´da yaşayan bir Türk vatandaşının yaşadıkları abdestin esrarı hakkında bizi yeterince aydınlatıyor.

Boyun fıtığından rahatsız bir Türk vatandaşı Alman doktora gidiyor ve doktor kendisine Müslüman olup olmadığını soruyor. Türk cevaben Müslüman olduğunu söyleyince Doktor ?Hayır sen tam bir Müslüman değilsin, zira Müslümanlarda abdest ve namaz ibadeti vardır ve günde 5 kere abdest alıp boynunu mesh eden bir insanda boyun fıtığı olması imkânsızdır? diyor ve bunun üzerine o kişi ?Müslümanım fakat namaz kılmıyorum? diye itirafta bulunuyor. Müslüman olmayan bir Alman doktor bile abdestin faydasını biliyorken bizim Rabbimizin emrettiği her şeyde vardır bir hikmet diyerek 4 elle sarılıp İslamiyet´imizi yaşamalıyız.

  2-Lenf Sistemine Faydası: Vücudumuzun beyaz kan dolaşım sistemi dediğimiz lenf sistemi korunma mekanizmamızdır. Lenf sisteminin doğru ve düzenli çalışması için belirli bölgeleri uyarmak gerekmektedir. Vücudun tek bir noktası dahi ihmal edilmemelidir ki bu abdestle en güzel şekilde mümkündür.  Lenf sisteminin uyarılmasında en önemli merkez burnun arkası ve bademciklerdir ki abdestte bu iki noktanın yıkanması şartı vardır. Ayrıca boynun yanlarını uyarmanın da etkisi büyüktür.

   3-Göz Sağlığına Faydası: Irak Milli Müdafaa Vekâleti Sağlık Dairesi Müdürü Miralay Dr. Şakir Faik bir makalesinde şöyle anlatıyor: ?Irak Mülki Hastanesi göz tabipliği muavinliğine tayin olunmuştum. Müracaat eden hastalar arasında birçoklarının trahoma yakalanmış olduklarını görünce hayrete düştüm. Çünkü %70´i trahomlu idi. Bu arada Azamiye´ de bir ilkokulun öğrencilerinin de %90´ının trahomlu olduğunu esefle gördüm.

  Bu sahada 3 sene meşgul olduktan sonra ihtisasımı yapmak üzere Avrupa´ya gitmeyi kararlaştırdım. Üstadım Dr. G Spenser´in teşvikiyle İngiltere´yi tercih ettim. Trahom hastalığının tedavisi hususunda bulunabilecek en yeni ilaçların tatbik ve tesirini bir an önce görmek emelinde idim. Tıp müsteşarı ?Londra´nın 50 km kadar uzağında Victoria istasyonunda bir hastane var. Ben her pazartesi oraya gidiyorum. Binaenaleyh istediğiniz malumatı alabilmeniz için bana refakat etmenizi rica ediyorum.? dedi.

  Gidiş dönüşlerde hep trahom üzerine görüşmeler yaptık. Ve yine günün birinde bana Bağdat´taki hastanede trahomlu olanların sayısını sordu. Ben de olduğu gibi söyledim. Taaccüp ederek şöyle söyledi:

  ?Sizin Müslüman olduğunuzu biliyorum. Müslüman bir kimse 5 vakit namaz için günde 5 defa akarsuyla abdest alır ve yüzünü yıkar. Bu gibilerin trahoma yakalanması mümkün değildir. Şu halde siz ismen Müslümansınız çünkü abdest almıyor ve namaz kılmıyorsunuz. Yahut eğer abdest namaza devam ediyorsanız aranızda yayılan bu hastalık trahom değil başka bir şeydir.? dedi. Ben de ?Hastalık gerçekten trahomdur lakin biz abdestsiz namazsız Müslümanlarız? demek zorunda kaldım.

  Hülasa abdest almanın göz sağlığı üzerindeki etkileri tanınmış ecnebi bir göz mütehassısının şehadeti ile de sabittir. 1400 küsur yıl önce bizim peygamberimiz bunu bize hadislerinde bildirmiş abdestin çok faydalı ve mükâfatı büyük olan bir amel olduğunu haber vermiştir.

   Abdestin Psikolojik Açıdan Esrarı

  Gerek havadaki özellikler gerekse plastik giyim ve eşya sebebiyle vücudun statik elektriği bozulur. Abdest ise bu elektriği düzenler. Üstelik statik elektriğin birçok psikosomatik hastalığa neden olduğu bilinmektedir ki en olumsuz etkisini deri altındaki minik kasları etkisiz hale koyarak gösterir ve kırışıklığa sebep olur. Ömür boyu abdest alan insanların yüzlerinin daha genç ve nurlu olması bundan kaynaklanmaktadır.

  Bazı kimseler ? Ben zaten elimi yüzümü yıkıyorum.? Diyebilir. Fakat unutmayalım ki hiçbir zaman öğütle temizlik ibadet disiplini gibi sürekli ve geçerli olamaz.

   Bahsettiğimiz statik elektriğin bir diğer etkisi de eğer vücuttan defedilemez veya aktarılamazsa insana huzursuzluk, sıkıntı ve rahatsızlık verir. Bu yük vücuttan atılmadıkça kişi her an huzursuzdur ve depresif hareketlerin kontrolü altında kalır. Bunun atılması ise iletken maddeyle temas ederek mümkündür ki bilinen en güzel iletken sudur. Kişinin banyo yapınca rahatlaması bu sebeptendir. Abdestle kişi günde 5 kere vücuttaki elektriği düzenlemiş oluyor ve dolayısıyla abdest alan kişilerde psikolojik ve depresif hastalıkların görülmesi imkânsızdır.

  Abdest suyunun ilk işlevi rahmete vesile olması ikincisi ise manevi kirlerden arındırmasıdır. Abdest alan kişi üzerinde Allah´ın rahmeti tecelli edecektir ve bunlar sadece ahirete özgü değildir. Şu muhakkaktır ki özünde ateşi söndüren su abdest suyu olduğu zaman da haset, kin, öfke, nefret ve şehvet gibi nefsani ateşleri de söndürür. İnsanın nefsini dizginlemesini sağlar.

  Ayrıca yapılan araştırmalara göre insan sinirlendiğinde boynunda bir damar sertleşir ve normale dönmesi için su ile mesh etmek gerekir. İşte kişi sadece namaz için değil öfke anında da abdest aldığı zaman otomatikman o damar normale döner ve siniri geçer. Bu daha önce bahsettiğimiz statik enerjiyle alakalıdır.

   Son olarak peygamberimiz bir hadis-i şerifinde ?Bir insan abdest alıp yüzünü yıkadığında yüzündeki azaları ile işlediği bütün günahları, el ve ayaklarını yıkadığında el ve ayaklarıyla işlediği günahları su damlalarıyla beraber akıp gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve tırnak diplerindeki günahlardan eser kalmaz. Adap ve erkânına uymak suretiyle abdest alıp kıbleye dönerek şehadet getiren bir kul için cennetin kapıları açılmıştır, dilediğinden içeri girer. ?

   KAYNAKLAR:

-Müslim, Tahare, 246

-Müslim, Tahare, 32-33, Tirmizi, Tahare, 2

-Zikra mevlidirrasul ? Tesirul vuzuh fi sıhhatil uyun


7.12.2015 14:36:18

Asude Usluer Uğurlu

Günde 5 Defa Yıkanılan Bir Nehir: Abdestin Sırları

Günde 5 Defa Yıkanılan Bir Nehir: Abdestin Sırları