Şehirde yaşayan her vatandaşın yol ve kaldırımlarda hakkı vardır. Bu yol ve kaldırımlar kimsenin babasının malı değildir. Geçen bir yazımda ? kazancında haram olmayan esnaf var mı?? diye bir yazı yazmıştım. Bunu güzel bir yaşanmış kıssa ile yerine oturtmuştum. Kaldırımları işgal eden her esnaf vatandaşın hakkını gasp ettiği için kazancında haram var kardeşim. Sen vatandaşın geçiş yeri olan kaldırımları engelleyerek kazanç sağlıyorsan kazancında haram vardır. Sürücüler yayalara yol vermeyip üzerine araç sürüyorsa yine kul hakkı alıyordur.

        Bugünkü konum ise edepsiz ve saygısız araç sürücüleri ile ilgili olacaktır. Geçen bir sürücü çarşı merkezinde bir özel araç sürücüsü hızla geliyor. Karşıdan karşıya bir yaşlı hanım geçiyor. Yaşlı hanıma az daha çarpacaktı, kadıncağız araba çarpmamak için kendisini geri atarak yolun ortasına yığıldı kaldı.

       Bizim aslan sürücü camı açtı, ? be kadın gözün kör mü, koca arabayı görmüyor musun? demesin mi?

       Terbiyesiz ve saygısız adam altına bir araba aldın diye sen mi haklısın? Asıl terbiyesiz, ahlaksız ve kör oğlu kör sensin. Sen yoldan geçen yaşlı bir kadını görüp saygı gösterip yol vererek geçişini sağlamıyorsan hokkabaz ve asıl kör sensin.

        Trafik kanun ve kurallarında kaldırımda ayağını yaya yola attı ise geçiş hakkı o yayanın dır. Sürücü anında durup yaya ya yol vermesi gerekmektedir. Avrupa´dan araçla izne gelen hemşehrilerimizin yarısında bunu görürsünüz. Tabi hepsi değil, bazıları buraya uyuyorlar, ama ekserisi Avrupa´da gördüklerini burada yapıyorlar, onları tebrik ediyorum.

       Şoför okullarında kurs alan şoför adaylarına direksiyon hakimiyeti kadar kural ve kaidelerin dersi daha çok verilmelidir. Zaten doğru dürüst araç süremeyenlere ehliyet veriliyor. Hiç olmazsa yayaya nasıl davranılır nasıl yol verilir bunları mutlaka öğretin.

       Aksaray´ın herhangi bir yerinde durun bekleyin ve gözetleyin hangi sürücü yayaya yol veriyor? İnanın çok nadir ve ender rastlarsınız. Bunu yapan sürücüler yarın yaşlandıklarında bırakın kurallara uymayı karşıdan karşıya geçemeyeceklerini düşünün ne diyeceksiniz?

      Yaya kuralına mutlaka dikkat edip alışkanlık haline getirelim. Bu insanlar karşıdan karşıya uçarak geçecek değiller. Bu insanlarında bu yol ve kaldırımı kullanma hakları var. Bu yollar sizin şahsınıza ait değildir.

        Medeni bir toplum olmanın önemi insanların birbirlerinin hak ve hukuklarına riayet etmelerinden geçer. Haksız kendinden başkasını düşünmez, bencil insanların olduğu yerde ahlak, medeniyet ve terbiye olmaz.

        Sürücüler çarşı merkezinde yol alırken kanunen verilen hız tahdidine uymalılar. Hatta yaya dalgın bir şekilde kırmızı ışığı da ihlal edebilirler. Adamın sorunu vardır, borcu vardır veya bir sıkıntısı vardır dalgın olarak yoldan geçebilir. Gözün kör mü diyeceğine sen kör gözünü açıp o vatandaşımıza yol vereceksin. Artık bu tür kurallara uymamız lazım.

 


5.12.2018 07:51:10

Erdogan Kaya

Gözü kör olan asıl sensin

Gözü kör olan asıl sensin