Her yıl Mak Danışmanlık şirketi tarafından Ramazan ayında dini değerlerimizi ölçmek için anket yapılıyor. Son yapılan ankette 23 il, 154 ilçe de 5400 kişi üzerinde yapılan yüz yüze görüşmelerle yapılan ankette çok enterasan sonuçlar çıkıyor. Bu illerin içerisinde Aksaray da bulunuyor. Hiç kimse kusura bakmasın, öyle %99 müslümanız lafı boş laflar. Hele yeni yetişen gençlik nerede ise çoğunluğu dinden bi haber. Geçtiğimiz Ramazan ayında bir televizyonun dini programı için yapılan ankette %50 civarında güsül abdestinden haberimiz yok.

       Sakladığım bu anketten önemli olan bölümlerinin bir kısmını sizlerle payaşayım. Ne kadar müslümanız, islamı ne ölçüde yaşıyoruz ankette %46.5 kadın, %53.5 erkek ne cevap vermişler hep birlikte görelim.

        Allah´ın varlığına, birliğine bizi yaratıp yaşattığına inanıyor musunuz? Şeklindeki sorumuza yıllardır %99 u Müslüman diye ifade ettiğimiz toplumun % 86 sı Evet, Allah´ın varlığına, birliğine bizi yaratıp yaşattığına inanıyorum, derken aynı soruya; Evet, Allah´ın sadece varlığına bizi yarattığına inanıyorum ama her şeye karıştığını karışacağını düşünmüyorum diyen literal anlamda DEİST diye ifade edilebileceklerin oranı % 6, Hayır, Allah´a inanmıyorum diyerek ATEİST olduğunu ifade edebileceklerimizin oranı % 4, farklı çekincelerle bu soruya Cevap yok / Kararsız diyenlerin oranı % 4 olarak değerlendirilmiştir.

      Kur´an-ı Kerim ve diğer kitapların vahiyle geldiğine inanıyor musunuz? sorusuna katılımcıların % 76 i Evet, inanıyorum. derken Hayır, inanmıyorum diyenlerin oranı % 14, cevap vermeyen veya kararsız oranı ise % 10.

         Evinizde Kur´an-ı Kerim var mı? ve düzenli aralıklarla okuyor musunuz? sorusuna toplumun % 25 i Evet, evimizde Kur´an-ı Kerim var ve düzenli aralıklarla Kur´an-ı Kerim okuyoruz cevabını verirken, Evet, evimizde Kur´an-ı Kerim var ama pek okuduğumuz söylenemez. diyenlerin oranı % 32, Hayır, evimizde Kur´an-ı Kerim yok. diyenler % 33 ken, katılımcıların % 10 i bu soruya Cevap yok / Kararsız şeklinde yaklaşmış...

       Peygamberlere inanıyor musunuz? Hz. Muhammed (SAV) sizin için her anlamda örnek alınacak rol model / örnek insan mıdır? sorusuna katılımcıların % 63´i Evet, Peygamberlere inanıyorum ve ama benim için her anlamda rol modeldir. derken % 20 si Evet, Peygamberlere inanıyorum ama bazı konularda örnek alsam da her konuda Hz. Muhammed (SAV) örnek alınacak rol model / örnek değildir. cevabını veriyor. Hayır, Peygamberlere inanmıyorum. diyenlerin oranı % 9. Cevap yok / Kararsız oranı ise % 8.

       Kuran-ı Kerim´in Türkçe mealini hiç okudunuz mu? sorusuna katılımcıların % 17 si EVET, % 60 ı HAYIR, % 23 ü ise KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK şeklinde yaklaşım sergiliyor.

      Cennete gideceğiniz kesin olsa; şu an Cennete gitmek için ölmeyi düşünür müsünüz? sorusuna EVET diyenlerin oranı % 15, HAYIR diyenlerin oranı % 65, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK oranı % 20...

        Camiye / mescide hangi sıklıkta gidiyorsunuz? sorusuna BAYRAMDAN BAYRAMA diyenlerin oranı % 12 iken, CUMA NAMAZLARI VE BAYRAM NAMAZLARI BİR DE KANDİL GÜNLERİNDE diyenlerin oranı % 32, ZAMAN ZAMAN VAKİT NAMAZLARI DAHİL CAMİYE GİDİYORUM diyenlerin oranı % 13, HİÇ GİTMİYORUM diyenlerin oranı % 30, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK diyenlerin oranı % 13...

       Ramazan ayında oruç tutuyor musunuz? sorusuna EVET, tüm ramazan boyunca oruç tutarım diyenlerin oranı % 45, EVET ama tüm ramazan boyunca değil ramazanın bir kısmında oruç tutarım. diyenlerin oranı % 25, HAYIR, hiç tutmam diyenlerin oranı % 20, Cevap yok / Kararsız oranı % 10.

      Hangi sıklıkta namaz kılıyor musunuz? sorusuna katılımcıların % 22 si 5 vakit namaz kılıyorum. derken, % 26 sı Arada vakit namazları kılarım ama cumaları ve teravihleri ve bayram namazlarını tam kılarım. % 24 i de Arada cuma namazlarını, teravihleri ve bayram namazlarını kılıyorum. derken Hiç Namaz Kılmıyorum diyenlerin oranı % 22, KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK diyenlerin oranı ise % 6.

       Yarın devam edelim ve ardından da yorumumuzu yazalım.

DEVAMI YARIN


28.08.2018 09:31:12

Erdogan Kaya

Gerçekten %99 müslümanmıyız? (1)

Gerçekten %99 müslümanmıyız? (1)