Aksaray Ihlara Kültür ve Turizm festivalinin 31?cisi Cuma günü başladı. Festival öncesi eski oyunlar yaşatılırken, ertesi günüde bir sergi ile devam edildi. Cuma günü saat 18.30?da başlayan kortej yürüyüşü ile festival resmen başlamış oldu. Akşam da müzik eğlence programı ile devam eden festival Pazar günü son bulacak. Tabi ben bu yazımı kaleme aldığımda festival devam ediyordu. Malumunuz bizler yazılarımızı bir gün öncesinden yazmak durumundayız, Pazar günleri gazeteler çıkmadığı için Cumartesi gününden yazılarımızı yazarız.

       Festivalin diğer kısımlarını da izlemeye çalışacağım, Pazar günüde Ihlara vadisindeki yürüyüşe katılacağım. Cuma günü geleneksel olarak mehter takımı eşliğinde yürüyüş korteji ile başlayan yürüyüşe bende katıldım. İlk defa bu kadar kalabalık bir yürüyüş gerçekleşti. Mehterin ardından başlayan yürüyüş hükümet meydanında tamamlandı.

       Sayın Valimizin il dışında olması nedeni ile yürüyüşe vali yardımcısı Ali Osman İşşen, garnizon komutanı Albay Erdal Eren, Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Ak Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, İlçe Başkanı Haluk Yazgı ve çok sayıda partili ve vatandaş katıldı.

       Kortej yürüyüşü esnasında yol boyunca vatandaşlar sokağa taşarak mehter ve korteje katılanları selamlarken Başkan Palta da vatandaşları selamladı.

        Çoğu insanlar ise balkon ve yol boylarında mehter takımını görüntülemek için ellerindeki telefonla resim ve kamera çekiyordu. Başkan patla balkonda seyreden herkese el sallayarak selamladı. Selama herkesin içten el sallayarak cevap verdiğini gördüm. Hatta bazı insanlar ve kadınlar içten bir şekilde korteji alkışladılar.

       Bu selamlamalarda ben işin biraz farklı taraflarına bakarım. Hani insanların Başkan Palta?ya kızgın olduğunu ve tepkili olduğu genelde kamuoyuna yayılıyordu ya. Bende işte bir gazeteci olarak İl Başkanı Yıldırıcı ile yan yana yürürken halkın ne cevap vereceğine baktım.

       Samimi olarak söylemek gerekirse, vatandaşın Sayın Palta?yı içten alkışladığını ve el salladığını gördüm. Kim ne laf çıkarırsa çıkarsın vatandaşın Başkana sevgisini bizzat gördüğümü söyleyebilirim. Başkan vatandaş dan çok tepki var dedikodusu çıkaranlar kusura bakmasınlar. Vatandaşın nasıl içten el sallayıp alkışladıklarını görmelerini isterdim. Demek ki, bu farklı dedikoduyu belli kesimler çıkarıyor. Bazı kadın ve çocuklar Başkanı görmek için can atıyorlardı.

         Meydana gelindiğinde kortej son buldu ve alana yığılan vatandaşa kurdele kesilerek festival başlatıldı. Mahalli sanatçılar ile başlayan konserler Mustafa Ceceli ile ilk gün son buldu. Mahalli sanatçılara her yıl dönüşümlü olarak yer verilmesi fevkalade olumlu bir gelişme idi.

       Aksaray?ın prensesleri Mine Gez ve Çağla Akgün ise her yıl olduğu gibi bu festivalde de yer aldılar. Meydanı dolduran Aksaraylılar umarım üç gün eğlenceli ve güzel gün geçirmişlerdir.

       Korteje katılan herkes bayrak dağıtılarak yol boyunca sallandı. Hatta açılışta Sayın Başkan herkesin bu bayrakları evlerinin balkonlarına asmalarını istedi. Milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek için balkonlara bayrak takılmasını istedi.

      Burada içimde biraz öfke biraz ükte olarak kalan şu mehter takımının dışarıdan getirilmesini hala hazmedemiyorum. Ne zaman bir kurum ve kuruluş mehter gösterisi yapacaksa dışarıdan mehter takımı getirilerek bizlere izletiyorlar. Koskoca ilin bir mehter takımı yok, Manisa Turgutlu ilçesinde 4 tane mehter takımı var. Bunların birisinde gönüllü olarak dünürüm Ali hoca da görev yapıyor. Düğüne,  sünnete ve özel günlere giderek mehteri yaşatıyorlar.

        Sayın Ahmet Er döneminde Basın Yayın Kültür Müdürüyüm. Mehteri kurdum, hem de çok zorluklarla. İstanbul?da bu elbise ve malzemeleri bulmak çok zordu. Bulduk topladık 30 kişilik mehter takımını kurdum. Birçok gösteri ve çevre illere gösteri yapmaya gittik. Çoğunluğu Belediye personeli idi, bazılarını da işe almak kaydıyla ekibe aldık.

       Ama gelin görün ki, bir bayrak asma fiyaskosu çıktı. Bunun faturası da bana kesilerek işi örtbas etmek için görevden alındım. 28 Şubat hadisesi de gelince mehter takımı dağıtıldı ve o zorluklarla bulduğum elbiseler ilkokul çocuklarına folklor elbisesi olarak verilip telef edildi.

 

      Mehter takımı mutlaka kurulmalı, bunu Belediye mi yapar başka bir kurum mu yapar mutlaka kurulmalı başka illerden mehter getirilmesini hazmedemiyorum artık bu son bulmalı.


6.07.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Festival coşkulu başladı

Festival coşkulu başladı