Bilgisayar icat edildi; ardından internet ve bunların da ardından iletişim ve sosyal paylaşım siteleri yerini aldı. Yapılan son araştırmalara göre dünya nüfusunun dokuzda biri Face book üyesiymiş. Bu gidişle bu oranın daha da artması bekleniyormuş.

Bu ve benzeri sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmanın yanında aradığınız bir anaokulu arkadaşınızı bile bulabiliyorsunuz. Sanal da olsa hiç tanımadığınız birisine yalan üzerine kurulu kur bile yapabiliyorsunuz. Ticaretle uğraşıyorsanız bedava reklam verebiliyorsunuz. Hatta isterseniz kendi kendinizin reklamını bile yapabiliyorsunuz. Özet olarak atış serbest.

Her ilacın yan etkisi olduğu gibi bu teknolojinin de bazı yan etkileri oluştu.

Nasıl mı?

*Öncelikle; yazılıiletişim hâkim olduğundan dolayı insanlar arasındaki sözlü iletişimi zayıflattı,

*Arkadaşlığın tanımı ve statüsü değişti,

*Yalan söylemeyi kolaylaştırdı ve yaygınlaştırdı,

*Bilgisayar başında geçen süreyi uzatarak; daha fazla radyasyon almaya neden oldu,

*İnsanlar karşısındakilerin yüzüne söyleyemediklerini görüşmeden kaçınıp yazıya döker oldular,

*Umulmadık ve beklenmedik zamanlarda kirli çamaşırlar dökülür oldu,

*Zaten kıt olan aile içi diyaloglarveiletişim hepten yitirildi,

*Dokunmadığımız ve kokusunu almadığımız ilişkilerimizi sanal ortama taşıdık.

Sonuç olarak bu siteler çağımızın çok önemli bir iletişim ve sosyal paylaşım siteleridir. Biz istesek de istemesek de bu paylaşım sitelerinin yükselişlerini önleyemeyiz.

Tüm bunların yanında kötü niyetliler sizin hesabınıza girip erişiminizi engelleyebiliyor. Bu benim başıma geldi. 2 Ocak akşamında kendi Facebook hesabıma giremedim. Çok geçmeden Facebook yönetiminden ve kötü niyetli kişilerin ulaştıkları arkadaşlarımdan şifremin kırıldığına dair uyarı aldım.

Aklınızda olsun bu gibi hallerde ilk yapacağınız iş; Facebook sitesinden durumu açıklayıcı bir bilgilendirme mesajı çekmek ve Emniyetin Bilişim Suçlar Masasına durumu iletmek. Tabi ki; arkadaşlarınıza bir şekilde ulaşıp durumu açıklamanız gerekecektir. Aksi halde sizin hesabınıza giren bu kötü niyetliler sizin adınıza arkadaşlarınızdan ahlaksız tekliflerde bulunabilirler. Nitekim ulaştıkları bir arkadaşımdan; dolaylı olarak telefon numaralarını istemekte ve bir öte adımda parasal ilişkiye geçebilmektedirler.

Onlara göre; Yüz kişiye ulaşıp bunlardan bir veya ikisini dolandırmak kısa günün karıdır. Buradan ulaşamadığım tüm arkadaşlarıma duyuruyorum benim artık hiçbir Face hesabım yok; şifresi kırılan hesabımdan sizlere ulaşarak talepte bulunan bu kötü niyetlilere itibar etmeyiniz.

 

Sevgi ve Saygılarımla

 


12.01.2015 23:58:37

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Facebok’tan

Facebok’tan