Bugünler de Düğün mevsimi açılmak üzere Anne’ler baba’lar evlatlarına yuvalar kuracak,onların mürüvetlerine erecekler.

Bu hafta sizlere bir kaç yazımla  aklımın erdiği kadar Müslüman düğünü nasıl olur nelere dikkat edilir evliliğin püf noktaları neler dir? aklımın erdiği kadar yazmaya çalışacağım. Rabbül alemin bana hakkıyla yazmyı, siz anne babalara anlamayı ve anlayıpta bu doğrultuda amel etmeyi nasip etsin.

Müslüman ailelerin düğünleri de Müslüman’ca olmalıdır. Bir sünnet icra edilirken haramlara, günahlara veballere  tevessül edilmemelidir.

Allahu Teala, bizlere erkek ve kız evlatlar bahşetmiş. Biz bunları evlendirirken düğün esnasında Kuran’a ve Sünnete uygun düğün yapmamız gerekirken otel ve benzeri yerlerde içkili, danslı nice garip hareketler ve giysilerle Müslümanlar için hiç de hoş olmayan düğünler yapmaktayız.

Evlatlarımızın Allah’ın bir emaneti olduğunu unutmadan, bu güzel emanetleri günahla kirletmeden; inancımıza uygun bir düğün yapmamız, dünya ve ahiret mutluluğu için elzemdir.

Erkek çocuklarımızın sünnet merasimleri de isminden de anlaşıldığı gibi sünneti içermesi gerekirdi. Sünnet adı altında gayr-i meşru hareketler, nice gafletler, Peygamberimizin ümmetiyim diyenler için gariptir.

Maalesef zamanımızda bir kısım Müslüman aileler, içkili çalgılı sünnetler,nişanlar ve  düğünler tertip ederek, aile binasının temellerine haram harcı koymaktadırlar.Düğünler evlenecek eşlerin en mutlu günlerinden biridir. O günler sevinç ve neşe günleridir. O bakımdan elbette düğünlerde meşru olan eğlenceler, şenlikler yapılacaktır.

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda ki köşe yazılarımdan birinde Cenabı Allahın   kadınları ve çocukları erkeklere emanet ettiğinden  bahsetmiştim.Bu emanetlere  nasıl riayet edebiliyoruz biraz düşünmemiz gerekmiyormu?

 En bariz örneği kız istemede erkek tarafı şu güzel ifadelerle talip olur: “Allahın  emri, Peygamberin kavli İmamı Azam’ın ictihadı ile kızınız Asumanı oğlumuz ismail’e istemeye geldik.” Bunu demekle ilerideki kıyılacak olan  nikahın temeli atılmış olur.

Bu şu demektir: Senin kızın bizim evimize geldiği zaman Allah’ın emirleri ve nehiyleri geçerlidir diyoruz. Bu sözümüz doğru ve güzeldir. Uygulamaya baktığımızda malesef böyle değil. İslam’ın ön gördüğü bir aile düzeni ile hayatımızı güzelleştirelim. Aksi halde, İslam’ın men ettiği fiilleri aile hayatımızda uygulamaya devam edersek, ailemizde huzur, güven, muhabbet olmaz. Allah’ın, meleklerin, insanların lanetini de üzerlerimize celb ederiz.

Dünyada gayr-i İslamî bir aile hayatı devam ettirenler, mahşerde birbirinden kaçan aile fertleri olmak yerine, dinin emirlerini yerine getirerek mümin-i kâmil derecesine ulaşmakla birbirlerine karşı şefaati hak eden bahtiyar insan olmak daha güzel değil mi? Kulun yapması gereken şey Allah’a itaat ederek kalbini nurlandırması küçük ve büyük günahlardan azami sakınması gerekir.

aksarayhaberci@hotmail.com

 


24.03.2015 09:24:08

Mustafa Avcı

Evlatlarımızı evlendiriken nelere dikkat edelim

Evlatlarımızı evlendiriken nelere dikkat edelim