Geçtiğimiz hafta sonu bir dizi etkinlik ve temel atma törenleri oldu. Koşuşturmaktan iki ayağımız bir babıca sığdı. Cuma günü Cuma namazı öncesi Terminal camiin temel atma törenine katıldık. Akşam Yine Belediyemizin hazırladığı kadınlar gününde Mustafa Karataş hocanın konferansı vardı. Cumartesi günü Eskil de Belediyenin istişare toplantısı vardı oraya katıldım, akşam MHP Genel Başkanının Belediye Başkan adayı açıklaması vardı. Pazar günü Kırım Tatar Türklerinin Aksaray gösterisi vardı. Bunları sırasıyla yazacağım, ancak önce Belediyenin programlarından başlayalım.

       Cuma günü Cuma namazı öncesi Seyit Uğur’un yaptırdığı Tevhid Camii açılışı vardı. Caminin açılışına Aksaray valisi Sayın Selami altınok, Belediye Başkanı Nevzat Patla, Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, İl Müftüsü Bekir Gülce ve çok sayıda bürokrat ve halk katıldı.

       Cuma namazı öncesi açılışı yapılan camide konuşma yapan zevat Mehmet Uğur’a övgüler yağdırdı. Çok kısa zamanda hiçbir masraftan kaçınmadan estetik ve mimari özellikte bir cami inşa eden Sayın Uğur’u tebrik ediyorum.

      Burada Belediye Başkanımızın da belirttiği gibi, camiler mimari özellikte yapılmalı. Eline geçen hacı emmi yardım toplayarak estetik ve mimari özellikten uzak cami yapılmasına müsaade edilmemeli. Yüzde bir belli bedelle para toplayan insanların yaptırdığı camiler gerçekten mimari özellikten uzak. Camileri zaten halkımız yaptırıyor, ama yapım işini bilenler üstlenmeli.

      Buradan akşam hanımlara özel konferans vardı, konferansta konuşmacı televizyonların ünlü ismi Mustafa Karataş vardı. Dolayısı ile de hanımların ilgi odağı olmuş olmalı ki, Kültür salonunda yer yurt yoktu. Her taraf dolmuş hatta üç saat önceden dolduranlar yerleri kapmış sona kalan dona kalmıştı.

     Bende bir saat erken gitmeme rağmen yer bulamadım, salona da giremedim. Ak Parti Gençlik kolları Başkan Samet kardeşim ve arkadaşları ile çay salonunda çay içip ayrılmak durumunda kaldım. Burada çıkarken Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Altınsoy ile karşılaştım, kendisine de söyledim bu salonlar yetersiz.

      Adana da Haydar Aslan anma gününe davet edilmiştim, o güne gittiğimde Adana da bir kültür evi gördüm. Burada altı yedi tane salon var, aynı binada kimisi büyük kimisi küçük. Etkinlik durumuna göre salonlar inşa etmişler, aynı anda birkaç tane etkinlik aynı saatte yapılabiliyor. Sayın Belediye Başkanı Patlanın kulakları çınlasın böyle salon isteyelim artık Başkanım.

       Bazen toplantı ve konferanslara adam bulamaz etraftan okullardan adam toplayıp salon doldurursunuz. Ama gelen konuşmacı değişiyor, ünlü ve sevilen isimler gelince salonlar almıyor. Demek ki konuşmacıların etkin olanları getirilmeli ve buna da bir salon eklenmeli.

      Cumartesi günü Eskile gittim, eskil istişare toplantısını yarın yazacağım, ardından kırım gecesini ve ilimize yapılacak alt ve üst geçitleri ele alacağım. MHP gecesini yazmamama gerek yok, ben zaten daha önce yazmıştım baba oğul ilişkisi olan zatı muhteremin kesin aday açıklanacağını. Yani sonucu önceden belli olan bir aday açıklaması idi. Onun için gittiğimde de salonda yer yoktu, sonra kamera kayıtlarını izledim bol bol iktidar eleştirisi yapıldı.

       Cumartesi öğle sonu Ervah kabristanlığında Somuncu Baba külliyesi dışında Belediyemiz tarafından kanlı pelit girişine Hacılar hanı temeli atıldı. Bu temele Milletvekili Sayın Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz hanımefendi, Belediye Başkanı Nevzat Patla, İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Vali Yardımcısı Mızrak, Rektör, Emniyet Müdürü, Müftümüz ve çok sayıda insan katıldı.

     Temel atma töreninde konuşmalar yapıldı, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanı ile Vali yardımcımız konuştular. Tabi konuşmalar tamamen maneviyat ve Aksaray’ın manevi yönü ile ilgili.

     Benim burada dikkatimi çeken konu ise altına kemikler doldurulan Hacılar hanına eskiden hacca gidecekler gelir konaklarmış, birde ayrıca burada cenaze sonu taziyeler burada yapılırmış. Buna uygun bir şekilde yer yapılarak o dönemin hatırlanması bile çok güzel.

     Bir gün bu bölgenin Mevlana gibi ziyaretgah olarak kullanılması kaçınılmaz olacaktır. Bir ara yazmıştım, Nevzat Beyin ölümünden sonrada kıyamete kadar anılacağı bir eser olduğunu buradan tekrar söylemek isterim. Aksaray için bu eserler ömür boyu anılacak ve kalacaktır, işte böyle eserler insanı ömür boyu yaşatır. 


11.03.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Ervahta muhteşem hacılar hanı temeli

Ervahta muhteşem hacılar hanı temeli