03.12.2018 Pazartesi günü dünya engelliler günü olması nedeni ile ilimizde de bir dizi etkinlik yapıldı. Geçtiğimiz yıllara göre bu sene engellilere daha çok değer verilerek onların engel tanımaz etkinlikleri gönülleri fethetti. Ben Üniversite de İş Kur tarafından düzenlenen istihdam ve kariyer günlerinin açılışı nedeni ile engelli kardeşlerimize de verilen desteği izlerken, Sosyal Politikalar Müdürlüğünün yaptığı etkinliği izleme fırsatı buldum. Diğerlerine yetişme imkanımız olmadı, onları da İnternet üzerinden takip ettim.

          İş Kur Müdürü Mahmut Akkuş gerçekten ilimizin başarılı müdürlerinden birisidir. Yaptığı çalışmalar ile işveren ve işçi arasında mükemmel köprü olması nedeni ile Türkiye´de ilk üç arasına giren illerden birisiyiz.

        Pazartesi günü de 13 engelli ve 9 hükümlüye hibeleri verilerek onların kendi hayatlarını devam ettirmesi açısından yapılan destek fevkalade önemlidir. Yine işçi ve işverenleri bir araya getirmesi çok hoşuma gitti. Ama ne kadar işsiz katıldı bunun rakamını bilmiyorum, çokta fazla katılanın olduğunu zannetmiyorum.

         Daha sonra Endüstri Meslek Lisesi salonunda engelliler gösteri yaptılar. Beyaz Ay derneği, Üniversite, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlar, Belediye ve bazı kurum ve kuruluşlarda etkinlikler düzenlendi. Sosyal Politikalar Müdürü İsrafil Aktürk´de göreve geldiği günden bu güne kurumunu yüz akı ile temsil etmiştir.

          Sayın Valimiz Ali Mantı gördüğüm kadarı ile gün boyu bu etkinliklere katılmak için koşuşturdu. Aynı şekilde vali beyin eşleri ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgının eşleri eşlerine eşlik ederek engellilerle ilgilendiler.

          Burada en önemlisi engelli dediğimiz engelli kardeşlerimizi sadece bu haftalarda değil sürekli hatırlamalıyız. Onları ziyaret edip ellerinden tutmalıyız. İş adamlarımız ve ekonomik durumu iyi olan hemşirelerimiz onlara maddi ve manevi destek olmalılar.

          Hiç birimiz diyemeyiz ki, yarın bizimde bir engelli olmayacağımızı. Ben Sosyal Yardımlaşma Vakfında görev yaptığım dönemlerde çok aileler engelli çocuklarına bakmaya acizlerdi. Şimdi ise devletimiz her engellinin elinden tutmaktadır, hatta ailesi ile bile ilgilenmektedir.

          Sahipsiz engellilerimizle bırakın ilgilenmeyi onları toplumdan dışladığımızı unutmamak lazım. Ama bu gün devletimizin destek ve istihdamı ile bu gün engellilerinden kimse şikayetçi değil.

          Engelliye bakacak durumda olanlara devletimiz ailesine her türlü desteği verirken onların masraflarını da karşılamaktadır. Eğer bakamayacak durumda iseler devlet aileden alıp kendi kurumunda onlara ailesinden daha iyi bakmaktadır.

         Engellilerimize devlet el atınca ve eğitimcilerimizin verdiği eğitimlerle neler yapabileceklerini dün bizzat görüp yaşadık. Mehter takımından tutun, folkloruna kadar eğitim alarak sahnelemeler onları mutlu etmiştir.

         Yeter ki engellilerimizin ellerinden tutalım. Onlar zararlı olmak yerine yararlı işlerde yapmaktadır. Engelli derken bedenen engelli olanlarımız ise daha çok zeki ve beceriklidir. Beyinsel özürlü olanlarda eğitimler karşısında ne kadar güzel kendilerini geliştirdiklerini de gördük.

         Ben engellilerimiz sadece senede bir değil zaman zaman böyle etkinliklerle gündeme gelerek eğlenmeli ve eğlendirmeliler.


3.12.2018 23:35:17

Erdogan Kaya

Engelliler engel tanımadı

Engelliler engel tanımadı