Hatırlarsanız engelli kardeşlerimizi toplum olarak sürekli dışlayıp küçümsemişizdir. Hatta onları Toplumdan dışlayarak ötekileştirmişiz. Onlara sakat, felçli, kör, topal, çolak, deli gibi abuk sabuk sözlerle toplum dışına atmışız. Engelli hitabı da son dönemlerde çıktı ve özürlü bile demek yerine yukarda saydığımız sözler ile hitap ederdik. Halbuki her dünyaya gelen insanın bir engelli adayı olduğunu hatırlamazdık. Yaşayan her insan sağlıklıda olsa bir engelli adayıdır.

     İki gündür engelli kardeşlerimizin faaliyetlerini izliyoruz. Keşke toplum olarak herkes engelli kardeşlerimizin yaptıklarını görebilselerdi.

      Perşembe günü engellilerimiz askerlikten muaf oldukları için bu özlemlerini gidermek için asker elbisesi giyerek sembolik olarak asker oldular. Askerliğe başlamadan onlara Valimiz Şeref ataklının eşi Adile Ataklı, Belediye Başkanımızın eşleri Hasibe Yazgı ve bazı iş kadınlarımız engelli askerlerimizin ellerine kına yaktılar.

     Ertesi günüde Aksaray İl Jandarma Komutanlığına aileleriyle gelen engelli 28 kişi, temsili askerlik için askeri üniforma giydi.

      İl Garnizon Komutanı Albay Levent Ölmez, törende yaptığı konuşmada, ?askerlik kanunu kapsamında silahaltına alınmaları mümkün olmayan vatandaşların bu hak ve görevleri sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak amacıyla bir günlük temsili askerlik yaptıklarını? söyledi.

      Aynı gün cumadan sonra tiyatro salonunda Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı tarafından organize edilen engelli kardeşlerimizin yaptıkları gösteriyi izledik.

      Engelli yavrularımızdan birisi vardı ki, şuan adını hatırlayamadım ama süper zekaya sahip. Konuşamıyor, ayakta duramıyor ve sorulan soruların cevabını sehpadan alıp jüriye göstermekte zorlanıyor. Ama belki öğretmenlerin bilemeyeceği soruları yardımcısının yardımı ile kaldırıp gösteriyordu. Benim bile bilmediğim soruları tereddütsüz cevaplandırması enteresandı.

       Engelli diye geçmeyelim devletimizin anne ve babalarının bakmakta güçlük çektiği bu insanlara sahip çıkması ve bakımlarını üstlenmesi onları topluma kazandırmıştır. Onlara destek olunduğunda neler yaptıklarını bizzat görüp şahit olduk.

                             BU KADARINA PES DOĞRUSU

       Bizim şu su üstü köyleri dediğimiz bölgeye ervahın yanından girip sevinçliden geçip Ihlara ya doğru yol aldığımız bir yolumuz var. Bu yolun kireçlik ve reglötör bölgesinden geçen yol kenarlarına Aksaray Belediyesinin astığı, ? Moloz dökmek yasak? levhalarını sık sık görüyorsunuzdur.

     Hemen kireçlik bölgesine geçen yerde de moloz dökme levhaları mevcut. Bu yol aynı zamanda turizme açılan bir pencere diyebiliriz. Buradan geçenler görüyordur yol boylarındaki çirkin moloz yığıntılarını. Yeminle söylüyorum bu manzarayı görmek beni utandırıyor.

      Peki bu yol boylarına şehirden para karşılığı taşımasını aldıkları hafriyatçılar ve traktörcüler hiç Allahtan korkmuyorlar mı bu yol boylarına bu pislikleri atıp kaçmaya. Üç kuruş para alıyorsunuz sonrada bu güzelim yol boylarını berbat edip geçmişinize rahmet okutuyorsunuz.

     Ben hemen hemen her hafta bu yoldan en az iki sefer geçiyorum. Her geçtiğimde bu yol boylarına çirkin bir vaziyette moloz dökenlere ağzıma ne geliyorsa söylüyorum. Sizde hiç utanma ve vatandaşın hakkını düşünme yok mu? Hadi utanmıyorsunuz ama bu bölgeyi yol boylarını kirletip vatandaşlık görevinizi mi yapıyorsunuz?

       Etmeyin Allah aşkına traktörünüze ne yüklerseniz bu yol boyuna atıp gitmekten vazgeçin. Belediye mücavir alanı dışında olan bu bölgeyi kim kontrol ediyorsa bekleyip bu pislikleri atanları tespit edip çok ağır cezai müeyyide uygulasınlar. Yazık bu şehre ve bölgeye bu hainlik.

     İnsanda biraz utanma ve vatandaşlık görevi olmalı. Buradaki olumsuzluğun önüne geçilsin ve gereken yapılsın artık. Yaz geldi en azından Özel idare Genel sekreterliği buradaki bu çirkinlikleri kaldırsın. İnanın çok çirkin ve göze hoş olmayan görüntüler mevcut. Sayın Valimiz Şeref Ataklı bu yol boyuna derhal el atıp bu pislikleri kaldırtmalı.

      Birde aynı şekilde yazın başında bu bölgenin piknik alanları sefil ve olumsuz kirlilikle dolu. Poşet, kâğıt şişe gibi birçok olumsuz ve çirkin görüntüler mevcut. Bu bölgelerdeki çöp pislikleri temizlenmeli. Ama yine bölgeyi kirleten duyarsız vatandaşlar piknik sonucu burada giderken çöplerini toplayıp gitmeli.

Bir hafta sonra tekrar geleceği yerleri kirletip gitmemeliler.


15.05.2016 14:46:04

Erdogan Kaya

Engelliler engel tanımadı

Engelliler engel tanımadı