Bazı meslekler vardır ki; her türlü istismara hileye açıktır. Bunların başında da Emlakcılık gelir. İşini doğru dürüst ve kayıt altında yapanlara hiç sözüm yok.

Sözüm bir basit büro ve bir telefonla işini; her türlü yasal kayıttan uzak yürütenlere. Ülkemizde Emlekçının hışmına uğramış bir çok mağdur bulunmaktadır. Bunlardan en çarpıcı ve trajikomik olan bir yaşanmış olayı örnek vereyim:

Bir yakınım yaz tatiline çıkar. Tatil programının tam ortasında komşularından bir telefon alır. Komşuları dairelerine bir Emlakçının müşteri getirdiğini ve ev sahibine ulaşmak istediklerini söyler. Komşuları yakınımın dairesini satmayı asla düşünmediğini söyleseler de gelenler; “Komşunuz belki sizden gizli satıyor” Diye abuk sabuk laflar da ediyorlar ve telefon numaralarını bırakarak komşunuz bizi arasın diyerek oradan ayrılıyorlar. Önce komşuları buna çok şaşırıyor ve çok iyi tanıdıkları komşusunun tatilde iken böyle bir karar vermesine bir anlam veremiyorlar. Yakınım da telefonda komşularına böyle bir olaydan haberinin olmadığını bunun başka bir amacının olduğunu düşünerek dairelerine göz kulak olmalarını rica ediyor.

Tatil dönüşü yakınım; yeri ve adresi bilinen Emlakcıya konuyu anlamak için gittiğinde ikinci bir rezaletle karşılaşıyor. Yakınımın bir salak yakını; yakını olduğu bu emlakçıya gidiyor ve böyle bir saçma senaryo ile yakınıma ulaşmak istiyor. Bu olaya neresinden bakarsanız bakın tam bir rezalet.

Emlakcının verdiği hizmete bir bakar mısınız? Bu gidişle bazılarının hırsızlara yardım ve yataklık hizmeti verirse hiç şaşırmayın. Tabelası Emlakçı olan ve emlak işlerinin dışında yamuk işlerle uğraşan bir takım Emlakçı müsveddelerinin sicili hayli kabarık.

Bunlarda bazıları şöyle:

Alıcı ile satıcıyı bir araya getirmeden ücret fırıldakları düzenliyorlar,

Devlete bir kuruş vergi vermeden haksız kazanç sağlıyorlar,

Uzakta ikamet eden mal sahiplerinin dairelerini saatlik gayrimeşru fuhuş mekanı olarak kullanıyorlar ve yakınlarına kullandırıyorlar.

Vatandaşlarımız iş yapacağı Emlakcıyı çok iyi araştırmalı; aksi halde kötü niyetlilerin oyununa gelir. Devlete düşen görev de bu Emlakcı rezaletine fırsat vermemek için bunları yasal kontrol altına almalı ve sıkı takip etmelidir.

Aksi halde hem vatandaş hem de işini doğru dürüst yapan düzgün Emlakcılar; haksız rekabetin mağduru olacaklardır.

 

 

 

 


17.06.2014 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Emlakcı Rezaleti

Emlakcı Rezaleti