Aksaray Mercedes fabrikasının yeni modern? Atık Yönetim Merkezinin? açılışıyla çevreye taktire şayan bir katkıda bulunulmuş.

    Atıkların modern şekilde depolanması ve en son teknolojilerle çevreye verilecek zararın milimize edilerek geri dönüşümün sağlanmasıyla ilgili haberler açılışa katılan medya mensupları tarafından yazıldığından konu hakkında bilgi vermek yerine açılışta gözümün önünden 42 yıl öncesinden başlayarak film  şeridi gibi geçen temel atma dan Atık ve Geri dönüşümde gelinen muazzam başarıyı yazacağım!!!

    FABRİKANIN İLK TEMELİNİN ATILDIĞI YERİ BİLEN HATIRLAYAN VARMI?!!!

    Gözümün önünden akan film şeridinin ilk kareleri günümüzün yurt içi,Avrupa ülkeleriyle civar ülkelerin kamyon ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamasının yanında dünyanın dört bir yanına da  kamyon satan Aksaray Mercedes fabrikasının ilk temelinin atıldığı yer oldu.

      Ortaokulda okuduğumuz 1974 yılında MSP-CHP koalisyonu döneminde fabrikanın temeli MSP lideri Başbakan Yardımcısı Profesör Dr. Necmettin Erbakan tarafından muhteşem kalabalık huzurunda atıldı.

      Günümüzde tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye´nin 150 Milyar Doları aşan sanayi malları ihracatının sağlaması başka ülkelerin kullanımdan kalkan mamullerinin ülkemizde montajı yerine  Erbakan hocanın başlattığı?Milli Ağır Sanayi?ye kavuşturulmamız 1974 yılında başlatılan hamleyle sağlandı.

  Şu anda başta Konya Tümosan ve Aksaray Mercedes Fabrikaları olmak üzere  ülkemiz genelinde onlarcasında on binlerce kişiye iş ve yüz binlerce kişiye aş veren fabrikalardan birisi olan Aksaray Mercedes fabrikası olarak kullanılan tesisin ilk temeli Ağaçlı tesislerinin ilerisinde bulunan bir zamanların Afra mağazasının karşısına  şu anda  Ekmek fabrikası olan yere ? Tümosan Aksaray? olarak atılmıştı.

 MERCEDES ,MİTSUBİSHİ VE  VOLVO MARKALARI NIN ÜRETİMİ YAPILACAKTI!!!

   Mercedes,Mitsubishi ve Volvo markalarının Türkiye´deki kamyon,otobüs ve gemi motoru üretimi yapılması planlanan tesise bu yerin yetmeyeceği hesaplanarak şu anki yerine taşındı.

     EFES HARABELERİNİ ANDIRIYORDU!!!

    Türkiye´de Konya´daki Tümosan tesisleriyle birlikte başlanan Aksaray fabrikası ve sosyal tesisleri inşaatını 1978´de şehrimize gelen CHP Genel Başkanı Ecevit tarafından AP´den birer bakanlık rüşvet verilerek aldığı 11´lerle kurulan hükümetinin Yerel Yönetimler Bakanı Mahmut Özdemir´le dönemin Aksaray  Kaymakamı Yüksel Özden,Belediye Başkanı M.Taki Tatlıpınar, CHP ilçe Başkanı Mehmet Dalkılıç ve diğer ilçe yetkilileriyle gezerken görmüştüm.

   Sahada dikilen daha sonraları üstlerinin kapatılması planlanan binlerce direkle saha kelimenin tam anlamıyla tarihi Efes harabelerini andırıyordu.

    Burada yapılan lojmanlar ve bazı sosyal tesisler  ilimizin 2 elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinden eğitimci-yazar Orhan Aydının girişimleriyle Asü´ün temeli olan bu satırları yazan garibinde çorbada tuzu bulunan Meslek Yüksek Okuluna tahsis  edildi.

     OTOMARSAN OLARAK HİZMETE AÇILAN FABRİKA  SONUNDA ?MERCEDES-TÜRK? OLDU!!!

      Çeşitli sebeplerle inşaatı bir türlü bitirilemeyen fabrika sahasına Japon Mitsubishi ve İsveç Volvo daha sonra bu projenin ciddi şekilde takip edilmemesi nedeniyle gelmediler/gelemediler.!!!

      Çeşitli girişimler sonunda zar zor  bitirilen fabrika binalarında önce Türkiye´de Mercedes marka otobüsleri üreten Otomarsan tarafından  Aksaray Kamyon fabrikası olarak üretim başlatıldı.

      Daha sonra kamyonların yanında özelde Türkiye´nin Ordusunun 4 Çeker binek araçlarıyla, Ünimogları genelde ise talepte bulunan başka ülkelerin silahlı kuvvetlerinin araçları burada üretildi.

     Hatta 4 Çekerlerle Ünimogların TSK´ya teslim töreni öncesi Fabrikaya gelen dönemin Başbakanı merhum Özal´ın huzurunda  Almanya´dan gelen uzman şoförler tarafından test sahasında bu araçların nasıl yüksek eğime  ve merdivenlere tırmandıkları buradan indikleri,yan yatmalarına rağmen devrilmedikleri göstertildi.

    Otomarsan ile Mercedes arasında yapılan görüşmelerden sonra hisselerin devredilmesiyle Nihayetinde adı ?Mercedes-Türk? olan Seksenli Yılların sonunda o zamanki Cumhurbaşkanı Evren tarafından da ziyaret edilen kurumun her gün artan istihdam sayısı ve bu istihdamlarla çoğalan üretiminin yanında yapılan davetle hakkında bilgi verilen Çevre Atık Projesi için yapılan Milyonlarca liralık yatırımla Gaz salınım oranının %70 civarında önlenmesiyle üretim yapılırken çevre kirliliğinin de  önlenebileceğini kanıtlayan tesis için emeği geçen yetkilileri ve çalışanlarını tebrik ederim.

    Çevre kirliliğine sebep olunmadan daha üretimin yapılması bunun içinde daha çok kişinin istihdamıyla ülkemiz ekonomisine de bu artış oranında katkı sağlanması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

   


18.10.2016 08:23:10

Ali Genç

Efes Harabesinden Modern Aksaray Mercedes´in Tarihi

Efes Harabesinden Modern Aksaray Mercedes´in Tarihi