Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta sonu bazı yerel medyada Ecemiş suyu ile ilgili haberler yer aldı. En önemlisi Niğde yerel basınında yer alan haberlerdi. Çamardı ilçesinden çıkan Ecemiş suyu olarak bilinen kaynağın Toroslara doğru başka göletleri beslemek üzere akması ve bu bölgeye hiçbir yararı olmayan bu güzel suyun Niğde ve Aksaray’ın içme suyunda kullanması gündeme gelmişti.

       Bu suya Aksaray’ın ihtiyacı olduğu gibi, Niğde ve Bor ilçesinin de ihtiyacı bulunmaktadır. Son dönemde biraz mikro milliyetçilik adına Niğde CHP milletvekili Doğan Şimşek mecliste Sayın Bakan Veysel Eroğlunun cevaplandırması için bir önerge veriyor. Önergede Ecemiş suyu Aksaray’a da akacak mı şeklinde önerge verince duyumlarımıza göre ne derece doğru ise, Niğde yerel basın mensubu arkadaşlarımız da Niğde Valisine konuyu soruyor, Vali bey de şakayla karışık, “ Aksaray bize bağlanırsa Ecemiş suyunu veririz” diyor. Aynı doğrult da bazı sivil toplum kuruluşları da açıklama yapıyor.

       Bu açıklamalar bizim yerel medyamızda da yer aldı. Böyle bir açıklama çok yanlış ve küçük düşürücü idi. Bende buna cevap olması için ilin en üst düzeydeki insanların yaptığı açıklamaya tepki gösterir yazı yazmıştım. Yazım gerek Niğde de gerekse, Ankara’da Niğde Milletvekilleri tarafından tepki çekmiş. Asıl tepkiyi görmesi gerekenler ise böyle bir talihsiz açıklama yapanlardır.

       Biz her zaman Niğde’ye gidip gelen insanlarız, yoksa Niğde’yi küçümsemek gibi bir yazıyı kaleme almadım, bu yazıda durup dururken yazılmadı. Yazım üzerine Milletvekilimiz Sayın Ali Rıza Alaboyun ile Niğde Milletvekilleri bir araya gelerek Ecemiş suyu üzerinde konuşuyorlar ve bu su getirilebilirse Niğde’ye de, Aksaray’a da ve hatta Nevşehir’e de yetebileceğini konuşuyorlar.

       Cumartesi günü Sayın Alaboyun ile beraberdim, konuyu anlattı dinledim. “ Mikro milliyetçiliğin kimseye faydası yok, biz Niğde Milletvekillerimiz ile gayet samimi ve diyalog içindeyiz. Bu suyun gelmesi çok büyük maliyet isteyen bir durum. Birlikte getirilmesi söz konusu olursa ancak bu suyu her iki ilde kullanabilir, yoksa bu suyu tek taraflı getirmek için bu maliyeti karşılamak çok zor” dedi.

       Daha sonra gazeteye geldiğimizde Belediye Başkanımız Sayın Nevzat Bey ve il Başkanı Yıldırıcı da vardı. Konu burada da gündeme geldi, konunun cazibe merkezi ile gelmesi biraz daha maliyeti düşürebilir, konuyu önce KOP projesi içine aldırmamız lazım dendi. Sayın Alaboyun Ankara’ya döndüğünde konuyu yeniden gündeme getirerek çalışma başlatacaklarını, bunu Niğde Milletvekillerimizle beraber yapmalıyız dedi.

       Sayın Alaboyun’un burada yaptığı açıklamayı Niğde de köşe yazarlığı yapan Ömer Fethi Gürer kardeşimiz gündemine almış. Aksaray Milletvekili konuyla ilgilenirken bizim Milletvekillerimiz ne yapar demeye getirmiş. Ben Alaboyun ile ilgili yazdığı satırları sizlerle paylaşayım:

      “ Bakın Aksaray AKP Milletvekili Aksaray’da  verdiği demeç nasıl haber olmuş okuyun-“Niğde’nin Çamardı Bölgesinde bulunan Ecemiş Çayı’nın içme suyunda kullanılmasına dair bazı projelerin olduğundan söz eden AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, “Ecemiş suyunun içme suyu olarak kullanılması için geçmişte bir takım çalışmalar yapılmış. Ecemiş, Niğde’nin Çamardı bölgesinde, Demirkazık Dağlarının hemen kıyısında akan bir çay. Kaynağın çıktığı yerde bir fay hattı olduğu söyleniyor.  Bu fay hattının su kaçağına neden olabileceği ifade ediliyor. Dolayısıyla bu kaçağın olmaması için fay hattının olmadığı bir yerde suyun barajda toplanıp Aksaray, Nevşehir ve Niğde’nin sudan faydalanması konusunda bir çalışma yapılmış. Bu konuyla ilgili Kalkınma Ajansı ön fizibilite çalışması yapmış” dedi.

     Suyun debisinde mevsimsel olarak  değiştiğini söyleyen  Milletvekili, saniyede bin600 litre ile 6 bin litre arasında değişimlerin söz ediyor. 3 ilin su ihtiyacının saniyede bin 500 litrenin üzerinde olduğunu dile getiren AKP’li Alaboyun, “ Bu su Nevşehir’e ve Niğde’ye, özellikle de Niğde’ye daha yakın. Aksaray’a olan uzaklığı ise 160 kilometre civarlarında. Çalışma nereden bakarsanız 100 milyon dolarlık bir proje gerektiriyor.  Su, kısmi olarak pompa istasyonlarıyla desteklenecek olsa da bin 600 metre rakımdan cazibe ile gelebilecek bir yapıya sahip ve suyun kalitesi oldukça güzel”. Bu konuya dair Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bir girişimde bulunacaklarını anlatıyor AKP Aksaray Milletvekili. Yani Nevşehir gibi Aksaray’da suyun peşinde” diye yazmış.

Kısacası komşu her iki ilin birlikte hareketi ile bu suyun içme suyu olarak getirilmesi mümkün. İtişme ve mikro milliyetçilikle bir noktaya varılamayacağını herkes görmeli. Her iki ilde içme suyuna muhtaç olduğuna göre birliktelik yaparak KOP projesi kapsamına aldırılmalıdır, yoksa hayal olur.



22.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Ecemiş suyu polemiği

Ecemiş suyu polemiği