Zamanın hükümdarı bakmış ki; hazinede paralar azalıyor gelir yaratmak için vezirini çağırmış ve bu konuda fikrini almış.

Vezir de hükümdara: Hükümdarım; halk büyük köprümüzden mecburen geçmekte biz de her geçene bilet keselim kısmen de olsa gelirimizi arttırır ve vergimizi de dolaylı olarak almış oluruz demiş. Bu fikir Hükümdarın da aklına yatmış ve köprünün bir başına bir adam görevlendirmişler ve gelenden geçenden geçiş ücreti almaya başlamış.

Bir zaman sonra hükümdar vezirini çağırmış ve bu uygulamanın nasıl gittiğini halkın tepkisinin olup olmadığını sormuş. Vezir:  Valla hükümdarım halkımız gayet mutlu görünüyor; hallerinde hiçbir değişikli yok demiş. Hükümdar da iyi öyleyse köprünün çıkışına da bir adam koyun çıkışta da bilet kesin demiş. Vezir: Emriniz olur efendim demiş ve halktan köprü çıkışında da bilet kesmeye başlanmış ve ülke hazinesi küpleri de dolmaya başlamış.

Hükümdar bakmış gelir güzel ama halkın tepki verip vermediğini merak etmiş ve vezirini yine makamına çağırıp; halkın bu uygulamadan memnun olup olmadığını sormuş. Hükümdar tekrar halkın mutlu olduğunu söyledikten sonra köprünün ortasına da bir görevli koyup bilet kesilmesini emretmiş. Vezir bu uygulamayı da gerçekleştirmiş ve böylece halk köprüden geçerken üç ayrı nokta da bilet ödeyerek geçmeye başlamış.

Bu uygulamadan pek memnun olan hükümdar halkını toplamış ve bu uygulamadan memnun olup olmadıklarını ve bu konuda bir görüşlerinin bulunup bulunmadığını bizzat kendisi sorup emin olmak istemiş. Halktan gelen tek istek soru ise: Kudretli ve yüce hükümdarımız; sabah ve akşamları işe gidip gelirken çok sıra bekliyoruz bu yüzden evimize ve işimize geç kalıyoruz ne olur ortaya koyduğunuz biletçi sayısını artırın da çok beklemeyelim demiş. İşte toplum bu…

Belki bu gün hepimiz köprü geçiş ücreti ödemiyoruz ama kullandığımız araba için yapılan benzin zamlarının ve verdiğimiz vergilerin sayısını ve hesabını bir yapın bakalım kaç kalemde toplayacaksınız.

Eee toplum bu; O zamanlar öyleydi bu zamanlar da böyle aslında değişen hiçbir şey yok.


19.11.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Duyarsız Toplum

Duyarsız Toplum