İl merkezimizde şu an devam eden 2 adet alt geçit köprü yapımı devam ediyor. Hemde son surat çalışma ile yoğun devam ediyor. Birisi Aksaray Belediyesi EFOR AVM karşısındaki 550 beton kazık çakımı ile, diğeri ise Kültür Park arkasından E 90 ile Sanayi bölgesini bağlayan 470 beton kazık çakımı ile devam ediyor. Belediyenin başlattığı alt geçitten 15 gün sonra başlayan E 90 karayolundan Sanayi bölgesine geçiş köprüsü nerede ise aynı zamanda başladı. Sanayi bölgesindeki köprünün bölgesinde oturmam nedeni ile bu çalışmayı günlük izliyorum.

      Bazen bir kaç kişi bir araya geldiğimizde söyleriz, ? ne var sanki köprü yapmaya, dört beton duvarı yapıp çıkarsın. Başka yerlerde adam 40 günde yapıp bitiriyorlar? diyoruz. Evet düşünmek başka, konuşmak başka ve işi yapmak başka. İşin teknik yapımcıları ile konuştuğunuzda olayın hiçte bizim düşündüğümüz gibi olmadığını görüyoruz.

      Pazar günü E 90 doksandan geçecek köprü çalışmalarını öğle saatlerinde bir süre izledim. Çalışan ve denetçilerle konuştum. Bu bölgeye 470 beton kazık çakmaya çalıştıklarını söylediler. Önce yolun karşı tarafının kazıklarını bitirerek, daha sonra çarşı merkezine yeni geçtiklerini ifade ettiler.

      Zannedersem üç aydan fazladır burada çalışma devam ediyor. Bir üç aydan fazla bu bölgede devam ederse senenin yarısını geçecek. İşin farklı tarafı ise bu köprünün yapım süresi ise 7 ay imiş. Bu süre içerisinde bitermi bitmez mi bilmiyorum. Çün kü, işin birde ana yol bağlantısı olacağı için buradada bir süre çalışma olacak.

      İşin başka bir tarafı ise burada ne alt yapı var nede kullandığımız doğalgaz, su, elektirik, dranaj kanalı ve Türk telekom gibi kurumların alt yapısı buradan geçiyor. Çalışma alanı çok rahat bir bölgede yapılıyor. Yapan da Karayolları bölge müdürlüğü gibi devletin çok önemli bir kurumu. Yani devletin önemli bir kurumu burada 7 ay süre veriyorsa gerçektende bu işler öyle söylendiği gibi kolay olmuyor.

      Peki bizim Efor karşısındaki Belediyenin yaptığı köprü neden bu kadar dedikodu meselesi oldu anlamış değilim. Burada sadece insanların ve esnafın yaşadığı bölge olması nedeni ile eleştiri konusu oldu. Mağdur olan insanlar elbette var, ama bir hizmet yapılmak zorunda.

      Ben bu iki köprüyü kıyasladığımda Belediyenin yaptığı alt geçit daha hızlı devam ediyor. Üstelik şehrin birçok mahallelerinin altyapısı buradan geçtiği için. Bu altyapının kenara alınması elbette birkaç ay zaman almıştır. Köprü yapımından çok muhatihit fırmaya sıkıntı yaratmıştır.

      Geçen hafta içi Belediyenin yaptığı köprü çalışmasınıda izledim. Gerçekten çok büyük yol kat edilmiştir. Hatta ana göbekte harfiyat çalışmasına bile başlanmış. Diğer köprü ile kıyasladığımda Belediye mütahidi daha hızlı çalışıyor.

      Tahminime göre bu köprü arayollarının köprüsünden önce biteceğidir. Üstelik birisinin altyapı problemi yok, diğeri ise alyapı problemi ile hala mücadele ediyor. Birisinde beton kazık 550, diğerinde 470 kazık. O zaman Belediye bu işin üzerinde cidde durmuyor demek bana göre insafsızlık olur.

      Demek ki, bizim konuştuğumuz ve düşündüğümüz gibi işler olmuyor. Bunu yapan ve yaşayanlar daha iyi biliyor. Birde sıkıntı çekmeden hizmetler gelmiyor. Elbette her nimetin bir külfeti olacaktır.

       Ama bu her iki hizmetin bittiğinde şimdi esnaf sıkıntı çekse de yarın bunun nimetini görecektir. Aksaray tarafiği ve vatandaşı büyük ölçüde rahatlayacaktır. E 90 üzerine yapılan köprü için Sayın Yazgının bölge müdürlüğünü çok aşındırdığınıda biliyorum.


2.10.2017 12:11:43

Erdogan Kaya

Düşünme ile yapma farklı işler

Düşünme ile yapma farklı işler