Dürüstlükle bağdaşmayan söz ve davranışlar Dinimizde ve temiz vicdanlı kişilerin vicdanında yasaklanmıştır.

Dürüstlük, kişisel ilişkilerden toplumsal ilişkilere, ticari ve mesleki faaliyetlerden kamu görevlerine kadar hayatın bütün alanlarını kapsayan ve mutlaka riayet edilmesi gereken bir erdemdir.

Bakın,bazen dürüst,bazen sahtekarlıkla dürüstlük olmadığı gibi,inandırıcıda olmuyor.Tabiri caiz ise dürüst görünümündeki sahtekarlar Armut gibi ortaya çıkıyor.

Dün menfaatine iyi gelen bir insanı dürüstlük makamından indirmeyeceksin,onu hep öveceksin,yanında olacaksın,Bugün menfaatine teres düşünce onu yerden yere vuracaksın sonrada kasıla kasıla dürüstlükten, helal kazançtan dem vuracaksın.

Olmaz kardeşim olmaz, Hazreti Mevlana’nın dilinden;”Ya olduğun gibi görüneceksin,Yada göründüğün gibi olacaksın”Bu itibarla geçmişinle kendini hesaba çekeceksin ve ondan sonra dürüstlükten,doğruluktan dem vuracaksın.

Bu itibarla; niyette ve düşüncede, özde ve sözde, içte,dışta,hal ve davranışta dürüst olup, her türlü sahtekârlıktan sakınacak, dinin ve insan olmanın hazzına ereceksin.

Unutulmamalıdır ki, işçi-işveren; amir-memur; hizmet alan-hizmet veren; müşteri-satıcı; eş, dost, arkadaş ve komşular  birbirlerine  güvenmezlerse, böyle bir toplumda huzur ve mutluluktan söz edilemez.

Çünkü toplumsal hayatta huzur ve barış, iş hayatında verimlilik, insanların birbirlerine dürüst davranmalarına bağlıdır.

Üzülerek ifade edelim ki, dürüst ve güvenilir insanların sayısı azalıyor.Bu sayıda azaldıkça; can, mal, namus ve nesil emniyeti tehlikeye giriyor, servetler yağmalanıyor, çek ve senetler karşılıksız çıkıyor, sahte ürünler,Kanserli eşyalar piyasaları dolduruyor, bir çok alanda ahlâkî çöküş başlıyor.

 O halde geliniz, bu kötü gidişatı durdurmak ve dürüstlüğü davranışlarımıza yansıtabilmek için, toplum olarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirelim. Olduğumuz gibi görünüp, göründüğümüz gibi olalım. Doğruluktan asla ayrılmayalım.

 

 

     aksarayhaberci@hotmail.com


20.12.2014 00:00:00

Mustafa Avcı

Dürüst görünüyorsan,dürüst olacaksın

Dürüst görünüyorsan,dürüst olacaksın