Sizlere her zaman siyaset ve güncel konular yazacak değiliz ya. Bugünde biraz müzik keyfinden bahsedeyim, bizde hiç değilse bir kafa dinledik. Evet, dün gece Kültür Merkezinde bir konser izledik, bu konserle 1970 yıllarına gittik. Konserin adı ise ? Yeşilçam Film Şarkıları Konseri idi. Konseri Hi-caz Akademi Sanat Merkezi Türk Sanat Müziği Korosu seslendirdi. Şef Sanat Yönetmeni her zaman olduğu gibi Yaşar Musaoğlu idi. Yaşar kardeşim Aksaray da Türk Sanat Müziği dalında fevkalade bir yetenek.

       Geceye Belediye Başkanı Sayın Nevzat Palta, İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan ve çok sayıda Türk Sanat Müziği sever katılarak salonu doldurdular. Konser iki bölüm halinde devam etti, tam iki saat sürdü. Dinleyenler gecenin bitiminde koroyu ayakta alkışladılar.

        Koroda tanıdıklarım da vardı, tanımadıklarımda vardı. Ben koraya katılanların tamamının ismini yazmak istiyorum. Nedenine gelince bize güzel bir gece yaşatan koradaki sanatçıların birisinin ismini yazsam diğerini yazsam yazmadığıma kadirlik olur diye düşünüyorum. Bazen de bir toplantı ve açılışta adını unutup es geçtiğimiz olunca sonradan bize sitem ediyorlar.

       Sunuculuğunu Ali Bektaş?ın yaptığı konserin şefliğini ise Yaşar Musaoğlu yaptı. Sanatçılar ise, Beyhan Karaca, Eda Yağmur Aşan, Fatma Gültekin, Funda Sert, Hülya Turgut, Kadriye Sancar, Kübra Karatay, Leyla Büşra Kafalıer, Mehtap Kaplan, Müşerref Yordam, Neslihan Aktaş, Nadide Şahin, Özden Can kara, Özge Yozgat, Şule Coşkun, A. Ramazan Yiğidim, Emrullah Çetin, Erdal Çezik, Fırat Musaoğlu, Furkan Varol, Halit Yavuz, Murat Çağlak, Mustafa Çaylan, Mustafa Tosun, Mustafa Yıldız, Ünal Varol, Şaban Ermiş, Özge Karakaş, Remziye Akkoyun ve Tuğba Akay?dan oluştu.

       Bu koro eski sinemalar da söylenen ve bazen de sinema filmine adını veren şarkıları izleyicilere dinlettiler. Bazılarını koro halinde seslendirirken bazılarını da solistler söyledi. Söylenen şarkıların tamamı eskiden bizlerinde dillerinden düşmeyen şarkılardı.

       Bu şarkıları şimdiki gençler dinlemiyorlar, Türk Sanat Müziği yerine Türk Hafif Müzik, pop Müzik ve Rap gibi müzikler dinlemeyi tercih ediyorlar.

      Yana yana oturduğum Kültür Müdürü Mustafa Beyle konuşurken yeni gençliğin bu şarkıları anlamadıkları konusunda hem fikir olduk. Tabi bu şarkıların sözleri gerçek yaşanmış öykülerden alındığı için filmlere de konu olmuştur.

       Şimdiki gençlerin dinledikleri şarkılar gündemden düşünce kaybolup gidiyor. Ama bugün bu şarkılar 1960 yıllardan 1980 yılına kadar bestelenen ama hala güncelliğini koruyan şarkılardır. Hala bizim kuşak onları zevkle dinliyorlar ve aradan 50 yıl geçmesine rağmen unutmamıştır.

      Kapat Gözlerini Kimse Görmesin şarkısı fevkalade güzel bir şarkı. Nasıl Geçti Habersiz, Ne Çıkar Bahtımızda, Damarımda Kanımsın, Herşey Bitmiştir Artık, Dertli Ne Ağlayıp Gezersin, Rüyalar Gerçek Olsa, Aşkımla Oynama, Baharı Bekleyen Kumrular Gibi, Benim Gözüm Sende gibi birçok şarkıyı iki saat boyunca zevkle dinledik.

       Hatta salondaki izleyicilerin çoğunluğu nerede ise bütün şarkılara eşlik ederek keyifle birlikte şarkı söylediler.

       Tabi şarkıların bugünkü gençliğin dinlememsine birazda bugünkü serbestliğin yol açtığını düşünüyorum. Kız arkadaş bulmak, yâda bir kızla erkek bir parkta beraber oturacak yâda pastanede sohbet edecek mümkün değildi.

       O dönem gençlerin uzaktan baktığı ve düğün evlerinin penceresinden görmeye çalıştığı genç kızlar olurdu. Bazıları evlerde su olmadığı için kızlar sokak çeşmesin den testilerle su dolmaya gelirdi. Gençlerde uzaktan onlara bakmaya çalışır sanki platonik aşk yaşarlardı. Bu aşklarını da dün gece dinlediğimiz şarkılarla giderirdi.

 

        Bugünkü gençler böyle aşk görmediği için ayakkabı değiştirir gibi arkadaş değiştiriyor. İstediği zaman buluşup konuşuyor oturuyor geziyor ve beğenmezse arı misali başka çiçeğe konduğu için aşkın önemini pek bilmiyorlar. Bilmedikleri içinde bu şarkıları anlamıyorlar ve anlamadıkları içinde dinlemiyorlar. Ama böyle bizlere geçmişi yaşatan bu korada tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.


19.06.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Dün gece geçmişe gittik

Dün gece geçmişe gittik