Bu başlık bana internet yolu ile iki Nasrettin Hoca fıkrası gönderen bir okurumun. Malumunuz ben İl Genel Meclis aday adaylığımı açıklayınca Facebook’da açıklama yapıp resim paylaştım. Bu paylaşımım üzerine bana o kadar destek geldi ki anlatamam. Facebook üzerinden gelen mesaj, yorum ve beğeniler yüzleri açtı bunu netten girip bizzat görebilirsiniz. İnanın bu kadar ilgi ve alaka göreceğimi tahmin etmiyordum, demek ki bir şeyler yapmışım ki sevenlerim bu desteğe layık gördüler. Birde oraya yazmayıp ta telefon ve mesaj atanların haddi hesabı yok.

      Ben bu konu üzerinde durmayacağım, bir dostumun netten bana direk attığı mesajda. Aşağıdaki fıkrayı yazmış ve eklemiş; “ sen tencerede fasulyeyi pişiren kişisin buharı değil fasulyeyi yemelisin. Tencereyi hazırlamayan buharı satıp kâsenin çıngırdağını dinlesin” diye espri yapmış. Bende bu fıkraları sizinle paylaşayım.

                                           Yemeğin Buğusuna Akçenin Sesi

     Nasreddin Hoca Akşehir'de kadılık vazifesini yürütürken karşısına iki adam çıkmış. Birisi öteden beri cimriliği ile tanınmış bir aşçı, diğeri de boynu bükük bir fakir. Aşçı sözü almış : 
- Hocam demiş, ben bu adamdan davacıyım. Dükkânın önünde fasulye pişiriyordum. Tencerenin kenarından buğusu çıkıyordu yemeğin. Bu adam elinde somunla geldi. Kopardığı lokmaları yemeğin buğusuna tutup başladı atıştırmaya. Nihayet koca bir ekmeği bitirdi. Ondan fasulye buğusunun parasını istedim, vermedi. 
Nasreddin Hoca anlatılanları dikkatlice dinledikten sonra fakire dönüp :
- Doğru mu bunlar? diye sormuş. 
- Evet, demiş fakir adam. 
- Öyleyse para kesesini çıkar bakalım. 
Zavallı fakir kadı efendiye karşı gelememiş. İçinde üç beş akçe bulunan para kesesini Hoca' ya uzatmış. Bu sefer aşçıyı çağırmış yanına. Keseyi kulağına yaklaştırarak şıngırdatmaya başlamış. Sonra da : 
- Haydi demiş aldın işte alacağını. Aşçı : 
- Nasıl olur? diye şaşkınlığını belli etmiş. Paramı vermediniz henüz. Hoca cevap vermiş : 
- Fazla uzatma, yemeğin buğusunu satan akçenin de sesini alır elbet!
                          İnşallah Benim Hatun!

   Bir gece hoca karısı ile konuşurken şöyle demiş :
“Yarın hava yağmurlu olursa oduna, açık olursa tarlaya gideceğim.” 
Karısı çıkışmış : 
“Efendi inşallah de!”
Hoca hiddetlenmiş :
“Niçin inşallah diyeyim hatun? İki işten biri mutlaka olacak, ya o, ya bu!”
Ertesi gün hava yağmurlu olduğu için ormana gitmek üzere sabahleyin erkenden evden çıkmış, biraz gittikten sonra yolda bir sipahiye rast gelmiş. Atın üzerindeki sipahi seslenmiş Hoca ‘ya :
“Bana bak baba! Filan köye nerden gidilir?”
Hoca da ilgisiz bir tavırla cevap vermiş :
“Bilmem!”
Sipahi yoluna devam etmek isteyen Hoca ‘yı bırakmamış ve kamçıyla birkaç defa şiddetle vurduktan sonra bağırmış :
“Seni gidi hain herif seni! Bilmezsin ha! Çabuk düş önüme! Sen beni ta o köye kadar götüreceksin!”
Hoca bu emri yerine getirmezse başına neler geleceğini düşünerek sipahinin önüne düşmüş ve hayli uzakta bulunan köye kadar götürmüş. Fakat vakitte bir hayli geç olduğu için artık ormana gidememiş, doğruca evine gelmiş. Kapıyı çalınca karısı içerden seslenmiş :
“Kim o ?”
Hoca da suçlu suçlu karşılık vermiş :
“İnşallah benim hatun, aç kapıyı!”

      Şu günlerde benim bibi siyasetçiler dolaştıkları yerlerden hep İnşallah, Maşallah alıyorlar da. Devesinin ayağı dabak olan birisi Peygamberimize gelerek devesinin ayağına dua etmesini istiyor. Peygamberimizde; “ ben dua edeyim de yalnız sende ayağının altına biraz katran çal” der. Bende Ak Partimizin bütün organlarının duasını isterken dualarına biraz katran çalmalarını istiyorum.


5.11.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Dualar katranlı olsun

Dualar katranlı olsun