Geçtiğimiz günlerde yazmayı düşünüp arada kaynayan bir konu vardı. Doktor sendikası Başkanları bir bildiri açıklaması ile nöbet eylemleri yaptılar. Hükümetin Sağlık Bakanlığı ülke genelinde aile hekimlerinin nöbet tutmaları hususunda bir genelge yayınladı. Hükümete muhalif sendikalar bir bildiri ile bu uygulamayı protesto ettiler. Belki kendilerine göre haklılardı ama üyelerinin yer almadığı Ak Parti hükümetine yakın sendika Başkanının bu eylemde işi ne idi? İster istemez son dönemlerde yaşanan hadiselerin içinde olan bir duruşmuydu?

      Nöbet konusunda “Personel sağlık net” sitesine kendilerine ait olmayan isimlerle Sağlık Bakanlığı ile alay edercesine yazılar yazıldığı ve Doktorlar nöbeti protesto ederek nöbet tutmadılar demek kimin haddine? Bu paylaşılan yazılar bir süre sonra neden yayından kaldırıldı? 112 Acil Müdürü Can Cansızlar gerçekten bu konuda işin başını çekenlerden mi? Yoksa bu sitede adını mı kullanıyorlar, bunu çok merak ettim.

      Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanmak istenen aile hekimleri ve aile sağlığı hekimlerine değişik sağlık birimlerinde uygulanmak istenen nöbet tutma zorunluluğu bu kurum doktorları tarafından kabul görmemiştir.

      Bu konu ile ilgili olarak bir araştırma yaptım. Halk Sağlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane genel sekreterinin bulunduğu bir toplantı ile nöbet konusu ele alınmıştır. Bu toplantıya sendika yetkilileri davet edilerek görüşülmüştür.

      Toplantıda konuşulanlar ve uygulamalar toplantıya katılan yöneticiler tarafından tutanak haline alınarak resmileştirilmiştir. Uygulama ise Mayıs ayında başlaması gerekiyordu. Konu toplantıya katılan sendika yetkililerine de iletilmiştir.

      Böyle bir uygulamayı kabul etmeyen doktorlar konuya kendi aralarında itiraz etmişlerdir. Daha sonra Kamu Sene bağlı sendika yetkilileri bir bildiri ile bu uygulamayı kabul etmediklerine dair bildiri ile protesto etmişlerdir.

     Ancak bu protestoya Sağlık Sen Başkanı İmran Tekgöz ve Hastane Müdürü Barış Keser de iştirak etmişlerdir. Sağlık Sen sendikası Hükümete yakın bir sendika olarak bilinmesine rağmen tek başına bu direnmeye destek vermesi ister istemez kafalarda soru işareti bırakmıştır.

     Yine Hükümetin bir bürokratı olan Hastane Müdürü kendisi doktor olmamasına rağmen bu protestoya katılmaları akıllarda soru işareti bırakmıştır. Kamuoyu tarafından hükümete yakın olan sendikacıların bu davranışı acaba paralel yapının bir uzantısı mı diye kafaları karıştırmıştır.

     Şahsi fikrim ise bu iki yetkilinin bu protestoya katılmalarını uygun bulmadım. Şahsım adına katıldım deseler de, bu benim için bir inandırıcılık değildir. Her ne kadar şahsınız adına katılsanız da bir sivil toplum kurumun yetkilisi olduğunuzu unutmamamınız lazım. Protestoya Katılmadığınızı inkâr ederseniz elimdeki resimlerinizi yayınlarım.

     Çekinmeden bir siyasi partiyi destekliyorsanız, buna karşı olarak da desteklediğiniz hükümetin uygulamalarına karşı çıkıyorsanız bunda bir yanlışlık olduğu gibi, çelişki de yokumdur? O zaman bu kurumu işgal etmeyi bırakıp destek olduğunuz yerde yer almalısınız.

      Bunun adına Bakanlığın uygulamasına açık bir şekilde karşıtlık değilmidir? Düşüncelerimiz ile yaptıklarımız bir çelişki taşımıyor mu?

      Sağlık kurumlarında doktor ihtiyacı mevcut ki, Bakanlık hastaların daha çabuk ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilmelerini uygun bulmuştur. Efendim ben acil ve semt polikliniklerinde görev alırım ama diğer sağlık birimlerinde görev almam demek hastalara karşı ettiğiniz yemini inkâr değilmidir. Kardeşim nöbet ayda sadece kişi başına 8.00 saat düşüyor bunu tutsanız ne olacak tutmasanız ne olacak, bir doktor bunu severek tutmalı.

      Ben burada doktorların bu davranışlarını doğru bulmuyorum. Hasta muayene etmem demek görev yemini ile çelişmektedir. Burada ekonomik beklentileriniz varsa bunun hakkını aramak ve diğer isteklerinizi iletmek kadar doğal bir şey olamaz.

 

      Ama 1 Mayıs günü nöbete yazılan doktorların göreve gelmemeleri Bakanlığa karşı bir isyan değilmidir? Haklarınızı aramanız gayet normal ama verilen hasta bakımına gitmemenizde o kadar yanlıştır. Bir hasta adayı olarak bu eylemi doğru bulmadığımı söylemek isterim. Umarım bu davranış Bakanlığa bir raporla iletilmiştir.


5.05.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Doktorun görevi hastaya bakmaktır

Doktorun görevi hastaya bakmaktır