Cumartesi kaleme aldığım ve Pazartesi günü yayınlanan bir köşe yazım vardı. “ 4 Bakan Yargılanmalı mı?” diye başlık artmıştım. Pazartesi günü komisyon akşamüzeri kararını açıkladı. Benim yazımda aynı gün geceden yayına girmişti. Ben yazımda Bakanların yüce divana gitmeyeceğini ve takipsizlik kararı verileceğini tahmin ettiğimi ve nedenlerini de yazmıştım. Yazdığım şekilde 4 Bakanla ilgili takipsizlik kararı verilerek doğru tespit ve doğru zamanlama ile neticeyi önceden haber vermiş olduk.

     “ İsterseniz Pazartesi günkü yazımdan bazı satırlarını sizlerle tekrar paylaşayım.

     17 Aralık 2014 operasyonundan sonra yolsuzlukla suçlanan Ak Parti hükümetinin 4 bakanı Meclisin kurduğu yolsuzluk komisyonu tarafından inceleniyor. 5 Ocak 2015 tarihinde komisyon kararını açıklayarak yargılanıp yargılanmama konusunda raporlarını hazırlayarak kamuoyu ile paylaşacak. Eğer yargılanması konusunda karar verilirse meclise sevk edilerek oylama yapılacak. Benim düşüncem ilk zamanlar yargılanmaları yönünde bir düşüncem vardı. Ancak son günlerde yaptığım inceleme ve araştırmalar sonunda fikrim değişti.”

      “Peki neticede ne oldu, 4 Bakan yolsuzlukla suçlandı ve görevlerinden istifa ettirildi. Gerçekten yolsuzluk varmıydı yokmuydu, toplumda böyle bir algı oluştu. Ama olayın üzerine giden Sayın Erdoğan her iki seçimi kazanarak halka olayı iyi anlatmış oldu. Yapılan bu devlet içine sızmış gizli gücün yanlışını ve devletin içine çöreklenen bir kurumun hesabını her iki seçimde görerek halk tasvip etmedi.

      Muhalefet deniz içinden kütük bulmuş gibi yolsuzluk operasyonuna sarıldı. Olay yüce divana gitsin mi gitmesin mi olayına taşındı. Bu dört bakanın yüce divana gitmesi 17 Aralık operasyonunu haklı çıkaracağı için yapılan bu operasyonun doğruluğu kanıtlanacak.

       Daha sonrada hükümete yolsuzlukla suçlamalar yapılarak seçimlerde oy kaybı sağlanmasına çalışılacak. Paralel yapıyı da kamuoyunda haklı gösterme gayretleri için çalışma yapılarak tekrar ayağa kalkmaları sağlanacak.

      Bundan dolayıdır ki, aklansın gelsin diyerek bir algı oluşturularak meselenin içinde hükümetin yok edilme hesabı bulunmaktadır. Bende bu tutum ve davranışları görünce bir kambur kalkısın yargılansınlar diyordum ama bu fikrimden vazgeçtim ve yargılanmaları yönünde de bir kararın çıkacağını sanmıyorum. 5 Ocak benim bu yazımın doğruluğunu kanıtlayacaktır ve algı operasyoncularının hesabı tutamayacaktır. “

      Komisyonda 4 Bakan için ayrı ayrı oylama yapılarak 5’e karşı 9 oyla ret edilmiştir. Gerekçeli rapor hazırlandıktan sonra Meclise gönderilecek. Tabi bu karar birde mecliste oylanacak. Oylama takipsizlik kararının onanması için yapılacak.

     Muhalefet elbette konu üzerinde çok büyük direniş göstermiştir. Çünkü Bakanlar yargılansa idi muhalefet bunun üzerinden Ak Partiye vurarak siyaset yapacaktı. Çünkü 2015 yılında bir seçim var buradan rant sağlanacaktı. Bu konuda basında yer alan ve Komisyon Başkanı Hakkı Köylünün yaptığı açıklama ise şöyle:

       Meclis Soruşturma Komisyonu dört eski bakanın Yüce Divan`a sevk edilmemesine karar verdi. Karar sonrası Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü basına yaptığı açıklamada ise:

        “Kendilerine baskı yapıldığını iddiaları yalanlayan Köylü yerel mahkemenin verdiği takipsizlik kararınında kendilerine yol gösterdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; Biz karar alırken baskı altında falan değildik. Biz baskı altındaydık da muhalefet üzerinde hiç baskı yokmuydu? İddialar tamamen gerçek dışı. Bizim onlara gözümüz kapalı kulağımız tıkalı. Arkadaşlarımız süre sınırı olmadan konuştu. 4 eski bakanı ayrı ayrı değerlendirerek oy verdik. Herkes görüşünü açıkladı ve oyunu kullandı. Biz işimizi yaptık. Ben baskı hissetmedim. Mahkemenin verdiği takipsizlik kararları önemliydi. Bu kararın bize ışık tutan tarafları oldu. Bizim her şeyimiz olsaydı zaten bu soruşturmaya devam etmezdik. Yerel mahkemenin kararı bizi de bilgilendirmiş oldu.

      Gazetecilikte bazen doğru tespit ve doğru tahmin çok önemli. Afaki yazı yazma yerine ülke gündeminde yaşananları iyi analiz edip takip ederseniz bir neticeye varırsınız. Bir gazeteci olarak tespitimizi yazdık ve doğru olarak tahmin ettik.


7.01.2015 08:52:08

Erdogan Kaya

Doğru tahmin etmişim

Doğru tahmin etmişim