Son zamanlarda ülkemizde dershanelerin kapatılması gündeme gelince, ülkede sadece dershaneler belli bir cemaatin dershaneleri varmış gibi bir yere odaklandırılmaya çalışılıyor. Hâlbuki Gülen Hoca efendiye mensup cemaatin dershane payı ülkede %25 iken diğer dershaneler neden göz ardı ediliyor? İkincisi Türkiye’de sadece cemaat Gülen cemaati varmış gibi sadece oraya cemaatleri odaklamanın bir anlamı yok. Evet, Gülen cemaati Türkiye’de bulunan cemaatlerin tahminime göre belki fazla söylemiş olabilirim %5 kadardır.

      Önce şu cemaat meselesine bir bakmak istiyorum, cemaat demek bir topluluğun bir araya gelmesine cemaat denir. Eğer bu topluluk camide bir araya gelmiş ise buna önderlik edip namaz kıldırana da imam denir. Gülen hoca efendi de nur cemaatinin bir parçası olan gurubun imamıdır.

      Nur cemaatinin bir değil on ayrı gurubu var, hepsi de Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nur külliyatını okurlar. Ben bu cemaatleri 41 senedir yakından bilen ve Üstat Bediüzzaman Hazretlerinin o dönemden bu yana hayatta olan bütün talebelerini tanır ve sohbetlerinde bulundum. Ne kadar bölünmüş cemaat varsa hepsini de yakından tanıyan birisiyim. Hatta tamamının Yeni Asya Gazetesi etrafında bulundukları dönemi biliyorum, bunların içinde Gülen Hoca efendide vardı.

       Nasıl ve ne şekilde bu kadar bölünme oldu onu çok iyi biliyorum. Çok kimse annesinin karnında iken ben bu camiayı yakından tanıyordum. Türkiye’de cemaat derken sadece Nur cemaati yok, tarikat ehli Kadri, Nakşi, Süleyman efendi cemaati gibi birçok cemaat bulunmaktadır. Cemaat ülkede tek değildir, cemaati tek kişiye bağlamak yâda oraya odaklanmak çok yanlıştır. Diğer cemaat önderi ve cemaatlere haksızlık etmiş olmazmıyız?

       Ülkemizde sadece Gülen cemaatinin okulları yok ki, diğer cemaatlerinde okulları bulunmaktadır. Cemaat dışında %75 olan diğer dershaneleri neden göz ardı ediyoruz? Diğer cemaatlerin sesinin çıkmamasının sadece işleri Kuran ve sünnet dersleri olmak mı? Ülkede bunların daha çok seslerinin çıkması için ille medya mensubu olmalarımı lazım? Ülkede sadece bir cemaat varmış gibi diğer cemaatleri yok sayabilirmisiniz? Seslerinin çıkarmaları için ille medya kuruluşumu kurması lazım?

       Binlerce mensubu bulunan cemaatler var, neden ülke idaresi ile karşı karşıya gelmezler, neden gündem oluşturmak için medyaya çıkmazlar. Çünkü onların asıl görevi İman ve Kuran hizmetleri yapmaktır, onlarında bu görevi yaptıklarına inanıyorum. İnancımızla ters olmayan bir İktidarla kavga kime ne fayda sağlayacak? Bediüzzaman hazretlerinin asıl görevi iman ve Kuran hizmeti idi. Eğer Bediüzzaman hazretlerinin yolunu takip edeceksek derdimiz ve meselemiz Kuran hizmeti olmalı. Ben biliyorum ki, Nur cemaatinin %90 bu hizmetle meşguller, siyasetinde kesinlikle içinde olmazlar. Seçim zamanı kendilerine yakın gördükleri partiye gidip oylarını atarlar, siyasete girmek isteyenlere de şahsı adına girmelerini tavsiye ederler. Cemaatin siyasete bulaşmamasını özellikle tavsiye ederler.

       Cemaatlerin asıl görevi İman ve Kuran hizmetidir, bunu medrese ve özel sohbetlerle yaparlar. Siyasete bulaşmış hiçbir cemaat bugüne kadar muvaffak olamamıştır.

      Şimdi gelelim dershane cemaat çekişmesine, ülkemizin dününe bir bakalım. Daha dün 28 Şubat döneminde neler yaşandı, cemaatler derin devletten neler çekti. Sayın Başbakanın bu yönde verdiği mücadeleyi nasıl görmezden gelebiliriz. Bir dershane uğruna bunu nasıl inkâr edebiliriz? Bugün bu kavgayı medya üzerinden yapabiliyorsak 10 senedir SayınBaşbakanımızın verdiği mücadele sonucu yapabiliyoruz. Kimin yüreği yetiyordu da 10 sene önce bukadar bağırabiliyorduk?

      El insaf bunca mücadeleyi görmemezlikten gelip iktidarı indirme yâda oyla tehdit ediyoruz? Meselemiz sadece dershane mi, yoksa bunca çalışma ve gayretlere destek olmak mı? Yok, efendim bu çatışma Ak Partiye zarar verirmiş parti zarar görürmüş. Buna kesinlikle katılmıyorum aksine cemaat zarar görür, cemaat yıpranır. Şimdiden gazete almayanlar başladı, dün kaç kişiden duydum artık gına geldi cemaat televizyonunu izlemeyeceğim diyenleri duydum.

      Akşam Gülen Hoca Efendiyi dinledim; “ bir kapı kapanır bir kapı açılır” diyordu. Doğrusu bu değil mi, neden bu konuyu bir tehdit meselesi kullanmaya çalışıyoruz. Mevcut okullardaki hocaları dinliyorum bizim için bir onur olur. Sanki biz bir işe yaramıyoruz şeklinde kendimizi küçük düşürüyorlardı” diyorlar. Kamuoyu ise gerçekten dershanelerin kapatılmasına taraftarlar. Götürüsünün beş katı getirisi olacağını düşünüyorum. Cemaat meselesini sadece bir guruba bağlamak diğer cemaatleri üzer, çatışmayı bırakıp diyalog yolunu seçmek daha yararlı olur diye düşünüyorum.


26.11.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Dershane ve cemaat meselesi

Dershane ve cemaat meselesi