Çocuk yetiştirme konusunda pek çok tavsiyeler ve yazılı kitaplar vardır. Çocuk yetiştirmede doğru olarak kabul edilen ilkelerle onların yorumları zamanla değişmektedir.

Sosyal şartların değişmesi ile çocukların eğilimlerinde de değişmeler olmaktadır. Elbetteki çocuğun yaratılışından intikal eden özellikleri arasında iyi ve kötü olanları vardır.

Her çocuğun buna bağlı olarak reaksiyonları, sinir sistemleri farklılık arz eder. Bütün bunlara rağmen çocuklara iyi bir terbiye verebilmek için uygulanabilecek çeşitli yollar mutlaka mevcuttur.

Mesela ailede daha çok koruyucu ve fedakâr olan annedir.Bir düşünür “İyi bir anne, yüz öğretmene bedeldir.” demiştir.Çocuğa doğru yolu gösteren, Rabbini tanıtan, Kur’an’ı öğreten, Peygamberini tanıtan annesidir. Bu sebeple annenin, dînî ilimleri ve hayat şartlarını çok iyi bilmesi gerekmektedir.Yani anne özellikle ehil yaşta olmalıdır.

Çocuklarımıza yapmalarını istediğimiz durumlarda öğüt vermeden önce kendimiz o şeyi yapıp yapmadığımızı kontrol etmeliyiz. Anne çocuk arasındaki ilişkide güven çocuğun yetişkin olduktan sonra insanlarla olan ilişkilerinin temelini oluşturacaktır.

Sürekli olarak annesi tarafından kandırılan bir çocuk yetişkin bir birey olduğunda, zorlandığını hissettiği an yalan söyleyerek insanları kandırma yoluna gidecektir. “Çocukların karakter oluşumu döneminde onlara iyi ve değerli insanları övmeli, kötü ve düşük karakterli insanları da yermelidir. Bu sayede çocuklar iyi insanlara imrenir ve onları örnek almaya çalışırlar, kötülerden de uzak durmaya çalışırlar. İnsan tabiatı, çevresinden etkilenme ve çevresini etkileme özelliklerine sahiptir.

İyi insanların yanında bulunanlar onların güzel davranışlarını önce taklit etmeye sonra da bilinçli olarak tekrar etmeye başlayacaklardır. Bunun ötesinde insan ruhu, içinde bulunduğu güzel ortamlardan etkilenir. Bunun için evlerde kurulan güzel konuşma ortamlarından çocukların da istifade etmesi için onları o ortamlardan uzaklaştırmamamız gerekir.


Konuşmalardan hiçbir şey anlamasalar bile ruhlarında güzel duyguların temelleri atılmış olacaktır.Dürüst,seciyeli yetişen çocuk mutlaka okulunda veya başka ortamlarda kendini hemen belli eder.Ama bunun aksi şekilde yetişen çocuk ileride hem okul ortamında hem de başka ortamlarda topluma problem oluştururlar.Onun için bir çocuk için anne çok önemlidir,anne kadar baba da  hatta çevrede çok önemlidir. 


29.05.2013 00:00:00

Ali Genç

Çocuk ve Anne

Çocuk ve Anne