Aksaray´da cenaze evlerinde yemek ikram etmek bir gelenek halini almış durumda. Bir evde cenaze oluyor. Cenaze sahipleri görev bölümü yapıyor, yarısı cenaze defin işlemleriyle, yarısı taziye için gelecek misafirlere    yemek ikramı peşinde.

            Hâlbuki cenaze çıkan evin ocağı sönmüştür. Eskiden belki de 10- 15 yıl evvel, cenaze çıkan evde 5-6 gün yemek yapılmazdı. Bu süre zarfında  cenaze evinin yemeğini, yakın komşuları, akrabalar ve cenazeyi yakından tanıyanlar  karşılardı.

 Cenazede yemek  dinimizce de   uygun değildir. Peygamber efendimizde ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır.

    Cenaze evinde yemek ikramının uygun olmadığını bilmeyen yok gibidir. Fakat kamuoyu baskısı nedeniyle insanlar bile bile bu yanlışı yapmaktadır. Görüşlerine çok değer verdiğimiz büyüklerimizde  kendi cenazelerinde bu ikramı yapar hale gelmişlerdir. Neden böyle yapılıyor denildiğinde de; mahalle baskısından dolayı yapmak zorunda kalıyoruz denmektedir.

             Ve dinimizce de hoş karşılanmayan bir şey nerede ise gelenek halini almıştır.

    Bu gereksiz uygulamanın bir çaresi yok mu dur? Bile bile ladese devam mı edeceğiz.

     Aksaray´ın değerli büyükleri bu konuya bir çözüm bulamaz mı?  

Bunu çözmek birazda kendi elimizde değil mi?

Cenaze sahipleri cenazeden sonra yemek yapmayıp, sadece taziye kabul edilse olmaz mı? tercih bizimdir. Cenaze mi? Yemek mi?

 


26.01.2016 10:31:21

Cemalettin Öztürk

Cenaze mi? Yemek mi?

Cenaze mi? Yemek mi?