Kim ne kadar farkında bilmiyorum!!! fakat şu anda Aksaray’da kıran,kırana bir rekabet var.!!!

   “Kim ne kadar farkında?” cümlesini laf olsun diye söyledim.!!!

    Çünkü Aksaray’ın canlı nüfusunun genel ekseriyeti bu amansızca  ve acımasızca kıran,kırana geçen rekabeti biliyor,yaşıyor.!

   Fakat insanlar aldıkları mal karşısında ceplerinden daha az paranın çıkması nedeniyle bu acı rekabetin sonuçlarını göremiyorlar.!

   Her nimetin mutlaka bir makul külfeti olması nedeniyle sürdürülen bu amansız rekabet konusunda gerekli tedbirler alınmaz ise yakında meydana gelecek olumsuzluklar birkaç zaman için alınan nimetin karşılığı olmayan bedelle edinilmesine tüketiciyi bin pişman edecek.!!!

   Bahsettiğim rekabet olmazsa olmaz gıdamız olan Ekmek’te yaşanan bu işi yapan esnafın ocağına incir ağacı dikecek olan fiyat kırılmasıdır.

  Un’un, Maya’nın, Tuz ve Suyun, Yakıt ve işçi maaşlarıyla diğer girdilerin fiyatı belli.

  Bu fiyatlar nedeniyle Ekmeğe zam kararı alınmasından bu yana ekmek üretiminde kullanılan girdilerin fiyatı düşmedi!.

    Aksine Un fiyatları o zamandan şimdiye kadar arttı.!!!

   Bu artışa rağmen Ekmek bazı yerlerde%50’lik ucuzlamayla 40 Kuruşa kadar düştü.

  Kimi yerlerde ve genel olarak ta 50 ila 60 Kuruşa satılıyor.

    Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy ve birkaç ekmek fabrikası ise bayilerine daha ucuza ekmek satarken iş yerlerindeki tezgâhlarında ise 80 Kuruştan satışı sürdürüyorlar.

   Un ve ekmek üretiminde kullanılan diğer maddelerin ve üretimdeki girdi bedelleri belli olmasına rağmen fiyatların nasıl aşağıya çekilebildiğini sorduğumuz konuyu bilenler bunun ancak kalitesiz un kullanılması,bayat ekmeğin yeniden hamur haline getirilmesiyle sürdürülmeye çalışıldığını.

   Fakat rekabetin dozunun yükselmesiyle birlikte kalitenin daha da düşeceğini belirtiyorlar.

  Dilim varmıyor fakat bu rekabetin devam etmesiyle kalitenin de sürekli aşağıya çekilmesi ileride telafisi mümkün olmayan sağlık sıkıntılarına bile sebebiyet vermesi kaçınılmaz gibi.!!!

   VALİLİK VE BELEDİYE DURUMA  EL KOYMALI!!!

   Belediye Halk Ekmekte idarecilik yapmam nedeniyle maliyet hesabını da bildiğimden Ekmek üreticilerinin adeta bir birilerini yok edercesine sürdürdükleri rekabetin sağlık da dahil sebep olması muhtemel olumsuzlukların gerçekleşmemesi için Valilik ve Belediye tarafından Oda ile iş birliği yapılarak bu konu enine boyuna masaya yatırılmalı.!!!

   Yapılacak incelemeden sonra olması muhtemel olumsuzlukların önlenmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin zaman geçirilmeden alınması şarttır.

  “ Kaş yapayım” derken gözün çıkartılmaması için yetkililer tarafından kamu yararı gözetilerek gerekenlerin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle.

   Cuma’nız Mübarek Olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


6.02.2015 14:55:08

Ali Genç

Bu Rekabet Öldürür

Bu Rekabet Öldürür