Bugün haram aylarından biri olan  Receb  ayının ilk günü, yani  üç aylar bugün başlamış bulunuyor. Bereketli günleri ve bereketli geceleri içinde barındıran Receb ayı ve üç aylar başta Aksaray’ımıza, Ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlara vesile olsun. Üç aylarınız mübarek olsun. Allah bu aylarda fazlasıyla sebeplenen kullarından eylesin.

 

Yüce rabbim Recep ayı benim ayım buyurmaktadır. Bu ayın ehemmiyeti oldukça fazla esrarı oldukça yücedir. Zaten camilerimizde geçtiğimiz Cuma günü günün ehemmiyetini anlatan hutbeler imamlarımız  irat ettiler.

Bugünün fazileti ve şerefinden yararlanmak için  bugün çok Müslüman oruç tutuyor. İnançlı insanlar üç aylara tazim gösterir, kendi nefislerini  muhasebeye çeker diğer aylarda işlediği günahları affettirmek için bugünleri fırsat bilir.

Tabiri caiz ise kendimize format  attırmamız gerekiyor. Bilgisayar kullanıcıları format  atma veya attırma işini iyi bilirler. Bilgisayar yavaşlayıp ağırlaşmaya başladığı zaman format atılır ve bilgisayar daha da hızlı ve sorunsuz çalışır. Tabiri caiz ise bizimde format aylarımız geldi

Receb, tazim ve saygı anlamına gelir, İslam öncesi Araplar Eşhuru`l-Hurum denen haram aylarına ayrı bir ehemmiyet verir, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Receb ayı gelince insanlar arasındaki husumetler bitirilir, kişi düşmanını görse bile haram ayları münasebetiyle kavga, dövüş, kin nefret olmazdı.

Haram aylar, insanların ve Müslümanların İbrahim (AS) dan  beri kullandıkları, kameri aylardandır. Yani ayın hareketine göre düzenlenen takvimin aylarındandır. Hicret, İslâm tarihinde bir dönüm noktası olduğu için hicretin yapıldığı ay olan Muharrem ayı Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Böylece hicretin yapıldığı yıl birinci yıl olmak üzere hicri kameri yıl ortaya çıkmıştır. Muharrem ile başlayıp Zilhicce ile sona eren hicrî-kamerî senenin ayları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîulevvel, Rebîulâhir, Cemâzilevvel, Cemâzilâhir, Receb, Şâban, Ramazan, Şevvâl, Zilkâde, Zilhicce.

            Öyle ki, bu aylarda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya “sağır ay” denilmesi de sükûnet mevsimi olmasındandır.

RECEB AYI HİCRÎ AYLARIN YEDİNCİSİ VE RAMAZAN`DAN İKİ AY ÖNCESİDİR.

Recep ayının Müslümanlar katında fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mi`rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur`ân`da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslümanların kalbindeki yerini zirveye çıkartmıştır.


20.04.2015 11:57:34

Mustafa Avcı

Bugün Üç Aylar Başladı

Bugün Üç Aylar Başladı