Saklıyormuşum arşivimde buldum geçtiğimiz günlerde bir araştırma sonucu yayınlandı. Bu araştırma iller arasında huzurlu yaşam sıralaması idi. Maalesef bu araştırmada da yaya kalmışız. Boşanmanın nerede ise baş sırasına yaklaşmışız, gayri resmi yaşamda yine üst sıralardayız. Cinayet ve olayların son dönemlerde artış gösterdiği bir il olmuşuz. Anlatacağım ama hileli yaşamı doğru başka yaşamları ayıp gören bir toplum oluşuyor.

     Hem de Türkiye sıralamasında yaşanması gereken en iyi iller sıralamasında ibre bu seferde 61 sıraya gitmiş. Bunu ben uydurmuyorum, yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Araştırmanın sorularına baktığımızda, tam huzurlu bir il olmadığımız şeklinde.

     Bunun başını çekenlerin birisi ise boşanmalar. Boşanmada hemen hemen en ileri iller arasındayız. Tabi bunun nedenlerini araştırdık mı hayır, ama benim yaptığım araştırmada aslında hiçte öyle değil. Boşanma çok ama birlikte yaşıyorlar.

       Gelin size anlatayım, adam yurt dışında gayri resmi bir evlilikle oturum almak istiyor. Bunun içinde, bekâr olması lazım ve mahkemede dava açıp boşanıyorlar. Peki tamamen boşanmışlar mı, elbette boşanmışlar, ama birliktelik devam ediyor. Yani hileyi şerriye dediğimiz hileli boşanma. Bu şekilde boşanmış ve eski eşi ile yaşayan binlerce insan var. Hatta yurt dışında evlendiği eşini de getirip burada birlikte bir ay izin yapıp gidenler çok.

      Diğer bir boşanma şekli ise, baba ve annesinin maaş ve parasını almak. Bakın size bir şey anlatayım. Yurt dışında babası ölmüş bir adamın altı çocuğu var. Hanımı ölmüş, sonradan eş almış ve adamda bir müddet sonra ölmüş. Tabi doğal olarak maaşı sonradan aldığı eşi alıyor. Ama kızlarından birisi de dul ölen kocasının maaşını alıyor, ama imam nikâhı ile evli. Bu arada babasının maaşına ortak olmak için müracaat ediyor.

     Bunu duyan evli ablası da eşiyle formalite boşanıp analığının (babasının sonraki eşi) maaşına ortak olmak istiyor. Neticede de ortak oluyorlar, ama aslında her iki bacıda eşleri ile yaşamlarına devam ediyorlar. Bunu bir örnek verdim ama bu bir gerçek. Bu ve benzeri eşlerinden formalite boşanan belki de en fazla kişinin olduğu il Aksaray’dır.

      Buna birde normal geçimsizlik ve anlaşamayarak boşananları eklerseniz elbette boşanmanın en çok olduğu il Aksaray olur. Buna boşanma değil de hileli boşanmanın en çok olduğu il desek daha doğru olur. Bence bu bir yaşam şekli olmamalı.

      Bunun dışında bu boşanan kimselerin eşleri kanunen ayrı göründüğü için devletten yardımda alıyor. Şimdi araştırma genel olarak Kimlik numarası üzerinden yapıldığı için devlet kandırılıyor ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından da yardım alıyor. Hatta ve hatta çocukları için Sosyal Hizmetlerden çocuk yardımı alıyorlar. Devleti soyup vatandaşın parasını gasp edeceğine gayrimeşru yaşa daha iyi. Sonra çıkıp başkalarının yaşamını eleştiriyorsun.

      Aslında size bir konu daha anlatacağım, ilimiz için iyi örnek değil, ama sonra öğrendim ki, bunu bazı illerde yapıyormuş. Avrupa da yaşayan işçilerimizden bazıları, orada yabancı uyruklu bir kadın buluyor Türkiye de yaşayan bir akrabasını boşandırıp onunla evlendirerek yurtdışına götürüyor. Götürdüğüne oturum alınca, orada da onu boşandırıyor, aynı kadınla diğer kardeşini nikâhlayıp onu götürüyor. Yani bir kadını üç beş akrabası ile evlendirip yurtdışına yerleştiriyorlarmış. Bunu bizzat duydum ve inanın çok şaşırdım. Bunun neresi dürüstlük ve terbiyeye uyar ve bir Müslüman işi diyebiliriz? Sorsan bu insanlar başkalarının yaşamlarını beğenmez eleştirirler. Be kardeşim sen önce kendine aynada bir bak.

      Bu insanların boşanma durumlarına bakarsanız elbette birinci çıkarız. İşin bir başka boyutu aile cinayetlerinin en çok işlendiği bir il olduk. Gün geçmiyor ki, intihar ve şiddetli geçimsizlik cinayetleri işlenmesin. Bunlarda gösteriyor ki, kültür ve eğitim seviyemizin yeterli olmadığını gösteriyor. Bunu derken kırsal kesim ve eğitimden yoksun insanlar ancak bu cinayetleri işler. Medeni olmaya ihtiyacımız var, birbirimizin haklarına riayet etmeyi bilmiyoruz.

       Son zamanlarda ilimizde yaşanan hadise ve cinayetler küçümsenecek cinsten değil. İnsanlar mı azdı, yoksa canavarlaştı mı tavuk öldürür gibi insan öldürülmeye başladı.

      Ama ben inanıyorum ki, ufak tefek olayların dışında yaşanacak bir şehir. Ben bu şehirde yaşamaktan keyif alıyorum. Sadece bir sıkıntımız akşamdan sonra yaşamın öldüğü bir şehiriz. Umarım bunu da aşarız, son zamanlarda düzensiz insanların azaldığı gözle görülmektedir. Bunun üzerinde biraz daha durulmaya devam edilmeli. İstatistikler ne yazarsa yazsın benim memleketim en iyi memleket ve yaşamaya değer. Hem de velilerin ve tarihin koktuğu şehir.


13.01.2015 16:21:29

Erdogan Kaya

Boşanmada üst sıralardayız

Boşanmada üst sıralardayız