Cumartesi günü Aksaray Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı´nın büyük gayretleri ile Fatih mahallesine 30 bin mk. Üzerine yaptığı Karabağ parkı Azeri Milletvekili Ganire Paşaveya´nın katılımı ile açılışı yapıldı. Parkın hemen kenarına yapılan Akmek binası görünür, ama arka rafındaki park pek yoldan görünmüyor. Sizin gibi bende burasını sadece bir kadın aktivite merkezi zannediyordum. Ama arka kısmaında gerçekten büyüleyici bir Karabağ tematik parkı hayata geçmiş.

     Açılış mükemmel bir kalabalığa şahit oldu. Ben Fatih Mahallesinin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Fatih mahallesindeki park ve yeşil alan hiçbir mahallede yok. Ama bu mahallemiz sonradan kurulduğu için yeterli yeşil alan bırakmışlar. Keşke geçmiş Belediye Başkanlarımız diğer mahallelerede yeşil alan bıraksalardı.

      Açılışa Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Azeri Milletvekili Ganire Paşaveya, Ak Parti Merkez ilçe Başkanı Öner Gizlenci, Cumhuriyet Başsavcısı ve diğer sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Karabağ parkının Azeri Milletvekili Ganire hanımın Yazgıyı ziyaretlerinde bu parkın yapılışını duyunca Karabağ ismini Yazgıya önermesi ile ortaya çıktığını Sayın Yazgı konuşmasında anlattı.

     Konuşmacılar Karabağın çilekeş bir şekilde Ermenilerin işgalinde olduğundan bahsetti. Neden Karabağ bununla ilgili sizlere karabağla ilgili bilgi vereyim.

        Ermenistan ve Azerbaycan arasında geçmişten günümüze büyük bir sorun olan Dağlık Karabağ, Ermenilerin ?Büyük Ermenistan? hayallerinin bir parçasıdır aslında. gerçekte hukuksal ve tarihsel anlamda bir Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ bölgesi günümüzde Ermenistan işgali altındadır ve bölgedeki nüfus çoğunluğu da Ermenilere aittir. peki nedir bu sorunun iç yüzü?

      Dağlık Karabağ bölgesi herşeyden önce jeopolitik konumu nedeniyle önemli bir yere sahiptir.  18 bin km2´lik Karabağ bölgesinin 4392 km2´lik bölümünü kapsayan Dağlık Karabağ; Hankendi merkez olmak üzere Şuşa, Akdere, Hadrut, Hocavend ve Askeran rayonlarından oluşmaktadır. En başından bölge nüfusunun büyük bölümü Türk olan ve Azerbaycan toprakları içinde yer alan Dağlık Karabağ bölgesine Ruslar tarafından 19. yy.dan itibaren Ermeni nüfus yerleştirilmeye başlanmıştır. doğal olarak bölgede çatışma ve kargaşaların baş göstermesi üzerine ise SSCB 1923 yılında bölgeye özerklik statüsü vermiştir.

     Temel amaç bölgeye Ermenileri yerleştirmek suretiyle burada Ermeni nüfus çoğunluğu yaratmak, Azerileri bölgeden temizlemek ve böylece Dağlık Karabağ´ı elde etmektir. Ermeniler böylece ?Büyük Ermenistan? hayalinin bir bölümünü gerçekleştirmiş olacaklardır. bu konuda Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan´ın 2001 yılında Ermenistan parlamentosunda yaptığı şu konuşması oldukça dikkat çekicidir; ? İşgal ettiğimiz topraklar var. Bunda utanılacak bir şey yok. Güvenliğimiz gereği bu toprakları işgal ettik. Biz bunu 1992 yılı ve öncesinde de söylüyorduk, şimdi de söylüyoruz. Belki üslubum diplomatik değil ama gerçek bu?

      Ermeniler ve Ruslar neticede bu amaçlarına ulaşmış ve 1988 yılına gelindiğinde Ermenilerden oluşan Karabağ parlamentosu ermenistan´a katılma kararı almış, bu karar Azeriler ve Ermeniler arasında savaşa yol açmıştır. 1990 yılında Moskova Hükümetinin aldığı karar ile silahların toplatılmasına karar verilmiş fakat ne yazık ki Azerilerin elindeki silahlar toplatılırken Ermenilerin silahları toplanmamıştır. durum böyle olunca Azeriler tamamen savunmasız durumda kalmış ve Ermenistan Karabağ´ı işgal etmiştir.

Ermeni ve Rusların işbirliği içinde yürüttükleri politika sonucu 1823´te nüfusunun %75´i Türk olan bölgede günümüzde bu oranı Ermeniler oluşturmaktadır. Hocalı katliamı başta olmak üzere insanlık dışı müdahalelerle Azerilerin topraklarından haksız yere sürülmesi, katliamlara maruz kalmaları sonucu bu işgal günümüzde de halen devam etmektedir. Azerbaycan uluslararası hukuk alanında haklı durumda olmasına rağmen Türkiye dışında herhangi bir ülkenin desteğini ne yazık ki görememiştir.

       Görüldüğü üzere Karabağ kimliği şuan bu şekildedir. Bundan dolayı bu parkın isminin Karabağ olarak verilmesi nedeni ile sayın Yazgıyı tebrik ediyorum. Ama Aksaray´lı hemşerilerimede bu tematik parkı mutlaka gezmelerini tavsiye ediyorum.

 


24.07.2017 00:09:52

Erdogan Kaya

Belediyenin Karabağ parkı açılışı

Belediyenin Karabağ parkı açılışı