Sayın Valim Selami Altınok öncelikle hoş gediniz diyor yeni görevinizde başarılar diliyorum.

     Ben aslında bu yazıyı Sayın Valimiz Selamı Altınok’un atanmasını takiben iki gün sonra yazmıştım. Bunu bir önceki yazımda da belirtmiştim ve Sayın valinin gelişinden birkaç gün sonra okurlarla paylaşacağımı da belirtmiştim. Yazımın başlığı “ Nasıl Bir Vali Bekliyoruz” şeklinde idi. Ancak bu yazıma yeni ilave ve eklemeler yapmam gerektiğini gördüm. Bundan dolayı yazımda değişiklikler oldu.

       Bende devlet hizmetinde hem memur hem de idareci olarak bulunmam nedeniyle, çoğu idarecilerimiz akıl almayı, yâda yönlendirmeyi sevmezken bazıları da bunu sever. Burada ben bu yazımın başında belirteyim, Sayın valimizi benden yaşça küçük olsa da devlet tecrübesi ve deneyimi vardır. Bizler nasıl bir idarecilik yapacağı veya nasıl bir yol takip edeceği hususunda kendilerine akıl vermek haddimize değil. Geçmişte yaşanan tecrübeler ışığında akla kapı açmak için yazıyorum.

       Bizler sürekli valilik kapısında bekleyen ve Sayın Valimiz ile görüşmeyi onur meselesi yapan insanlar değiliz. Kendilerinin Aksaray için yapacağı güzel işlerde birlikte çalışacağı kurum amirleri ve memurları vardır, onlara daha çok zaman ayırması fazla meşgul etmeyiz..

        Sayın valim geçmişte üç yıl valilik koridorlarını hoş geldiniz dışında hiç adımlamayan bir gazeteciyim. Ama en çok valimizin icraat ve tutumlarını eleştiren de bir gazeteciyim, nedenlerini yazayım zatıâliniz buradan bazı hisseler çıkarabilir.

       Eski Valimiz Sayın Alimoğlu döneminde de bunları yazdığım için arkadan yazmıyorum tekrar ediyorum. Valilik bünyesinde bazı memurlar Sayın Valimizi şehirdeki insan ve kişiler ile ilgili yanlış bilgilendirdiklerinden insanları tanımadan çoğu insanlara tavır almıştır. Valilik kapısı herkese açık olmayıp belli kimselere açılmıştır. Hatta seçilmiş Belediye Başkanlarına bile zaman zaman randevu verilmemiştir. Şehrin insanlarından kopuk bazı kesimlerle özel çerçevede görüşülerek halkın içine çıkmayarak halktan kopmuştur. İlimizde çok dedikoduya sebep olacak kitap dağıtımı yapılarak hizmetlere harcanması gereken paralar roman ve hikâye türü kitaplara harcanmıştır. Buna rağmen eğitimiz hala iller sıralamasında 58 sıradan aşağıya inememiştir, eğitimde başarıyı yakalayamadık.

       En önemlisi iktidar partisinin il kongresinde taraf olmuş ve gidene kadar bu tarafgirliğini sürdürmüştür. Dolayısı ile Milletvekillerimizin bir kısmı ile arası açık gitmiş ve bundan şehir zarar görmüştür, 3 yıl birlikte çalışma imkânı olmamıştır. Konu İl genel meclisine sıçramış kendisinin istediği meclis üyesi seçilemeyince seçilen meclis üyesini tanımayarak bir yıl boyunca bütçeyi onaylamamıştır. Diyarbakır’dan sonra bütçesi bir yıl boyunca onaylanmayan ikinci il konumuna gelmişizdir.

       Bundan dolayı zaman zaman Milletvekillerimiz valilik uygulama ve yanlışlarını kamuoyu ile paylaşarak eleştirmiştir. Yatırımcılar ilimizden ilgisizlik nedeniyle başka illere kaçmıştır. Bende bundan dolayı Sayın valimizi en çok eleştiren bir gazeteci idim. Bundan dolayı da yıldızımız hiç barışmadı.

       Devletimizin valisi bir babadır, baba evlatlarına küsmez, kırılsa da belli etmez. Valilik kapısına gelen insanlar mutlaka bir sıkıntısı var ki gelmiştir, sekreteri tarafında sorgulanarak savuşturulmaz. Beş dakikada olsa insanlar dinlenip işini yapmasan da gönül hoşluğu içinde gönderilmeli. Randevular kişilere göre verilmemli, kapıya gelen herkes bir baba şefkati ile kucaklanmalı.

      İktidar partisine yakın olmak gayet doğaldır, ama burada taraf olmak bir siyasetçi gibi davranarak bir kısmını kucaklayıp bir kısmına sırt dönmek devlet temsilinden uzak olsa gerek. İktidar partisi içinde demokratik çekişmeler elbette olur, burada taraf olma yerine denge unsuru olması gerekirken taraf olması nedeniyle aradaki buzları eritme yerine daha da sertleştirmiştir.

      İlimize gelen eski bir bürokrat arkadaşına giderken söylediği şu cümlelerde çok manidar; “ ben yanlış bilgilendirme ve yönlendirme neticesinde burada taraf olarak dönüşü olmayan bir hata yaptık. Sakin sen bu hataya düşme” demesi de bir itiraftır.

        Uzun lafın kısası Sayın valimiz Altınokla ilgili aldığımız bilgiler çok olumlu. Hatta kararname sonucu kendileri ile beraber olduğum Sayın Milletvekili Alaboyun, İnceöz, Belediye Başkanımız İl Başkanı ve İlçe Başkanları da kendileri hakkında iyimser bilgiler aldıklarını söylediler. Gazetemiz sahibi Ali Südemen de karşılamadaki intibasında gayet olumlu ve halkın içinde halk adamı intibası aldığını söyledi. Bizde bu temennilere katılmakla beraber, akla kapı açmak için belki ayna olur diye geçmişten nostalji yaptım. Beklentimiz İlimize bir şeyler katan, herkesi kucaklayan halkın içinde olması ve kendilerinin deyimi ile ak bir sayfa ile ilimizden uğurlanan vali olması. Bu konudaki duyumlarımız fevkalade olumlu, umarım Bir Recep Yazıcıoğlunu ilimizden göndeririz. Kendilerine yeni görevinde başarılar diliyor güzel hizmetlerinde sürekli yanında olacağımızı belirtiyor tekrar hoş geldiniz diyorum.

 


15.08.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Beklediğimiz Vali geldi

Beklediğimiz Vali geldi