Oruç kişinin imsaktan güneş batıncaya kadar nefsini yemekten, içmekten ve cinsi münasebetten men etmesidir.

Mevla´mızın bize emrettiği her şeyde maddi ve manevi hikmetler, esrarlar, bin bir türlü faideler vardır.  Tıpkı namazın, abdestin sırları, maddi ve manevi faydaları olduğu gibi orucun da vardır.

Öncelikleri hikmetlerinden bahsedecek olursak birtakım hikmetleri şunlardır.

Orucun Hikmetleri:

-İnsanlar maişet bakımından farklı farklı yaratılmışlardır ve Cenabı Hak zenginlerin fakirlere yardım etmelerini emretmiştir. Orucun dışında insanlar açlık hissini yaşamadıkça anlamazlar. İşte oruç bu hissi uyandırdığı için sosyal hayatın huzuruna vesile olur.

-İnsan kendine verilen nimetlere şükretmekle mükelleftir. Kişi orucun haricinde aç kalmadığı için nimetlerin kıymetini anlayamamaktadır. Oruç tutunca ise aç kalarak ?Bu nimetler benim değil çünkü ben bunları kullanmakta hür değilim? deyip şükre yönelir.

-Oruç maddi ve manevi bir perhizdir. Nefis öyle bir şeydir ki kolay kolay terbiye olması mümkün değildir. Nefis ancak açlıkla terbiye olur. Cenabı Hak nefsi yarattığında ona ?Sen kimsin ben kimim?? diye sormuştur. Nefis de ?Sen sensin, ben benim? demiştir. Cenabı Hak 1000 yıl ateşle terbiye ediyor ve daha sonra tekrar soruyor ?Sen kimsin, ben kimim?? Nefis yine ?Sen sensin, ben benim? diyor. Cenabı Hak 1000 yıl susuzlukla terbiye ediyor ve yine soruyor. Cevap yine aynı. En sonunda 1000 yıl açlıkla terbiye ediyor ve soruyor. ?Sen kimsin, ben kimim?? Nefis cevap veriyor. ?Sen benim Rabbimsin ben de senin kulunum? diyor. Hülasa nefis sadece açlıkla terbiye olduğundan Mevla´mız orucu emretmiştir.

Orucun Sağlık Açısından Faydaları

*Bilim adamları vücutta oluşan toksinlere karşı en faydalı tedavinin oruç olduğunu söylemişlerdir. Orucun hücrelere canlılık kazandırdığı ve vücudu birçok kronik hastalıktan kurtardığı ispatlanmış bir gerçektir.

*Oruç kişinin sindirim sitemini harekete geçirir. Oruç sayesinde vücudun bütün hastalıklara karşı direnci artar.

*Oruç Müslüman olmayan bazı yazarlar tarafından kaleme alınan eserlerde ?düzenli olarak belirli aralıklarla oruç tutan kimselerin hiç oruç tutmayanlara nazarla daha çok yaşadığı? tespit edilmektedir.

*Yapılan bilimsel araştırmalara göre Ramazan ayında oruç tutan kimse için en iyi gıda hurmadır. Dolayısıyla oruçlunun iftarda en güzel gıda su ile hurmadır. Çünkü hurmanın içinde vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin, şeker ve maden mevcuttur. Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor. ?Sizden biriniz iftarını açacağı vakit hurma ile açsın. Çünkü hurma berekettir. Şayet hurma bulamazsa o zaman su ile açsın, çünkü su temizliktir.?                                                                (Ebu Davut)

*Bilim adamlarına göre oruç kiloları düşürmeye, yağları gidermeye, ağrı ve iltihapları azaltmaya, yoğunlaşmayı sağlamaya yardımcıdır.

*Oruç sırt, omurga ve boyun ağrılarını iyileştirmeye yardımcıdır. Hatta araştırmalar en az bir ay oruca devam edildiği zaman orucun eklem iltihaplarını tedavi ettiğini göstermiştir.

*Oruç yaralamadan geçen bir ameliyattır. Böbrek ve idrar kanallarında oluşan taşları, kronik kabarık ve şişlikleri tedavi ettiği gibi ciğerleri de tedavi edip aktif ve düzenli çalışmasını sağlar. Öyle ki cerrahi ameliyatların başarısız kaldığı durumlarda orucun etkili olduğu gözlemlenmiştir.

*Sağlıklı gıda ve oruç beyni aktif hale getirerek bunamaktan korur. Oruç beyni canlandırmaktadır. Beyin hücrelerini aktif hale getirerek beyni daha sağlıklı bir çalışma düzeyine çıkarmaktadır.

*Diğer bir ilginç nokta da şu ki; kişi oruçken yeme içmeyi terk etmesinden dolayı büyük bir enerji sağlamaktadır. Bu da şunu göstermektedir ki kişinin Ramazan-ı şerifte enerjisi en üst seviyeye çıkmaktadır ve kişi bu enerjiyle Kuran-ı Kerim´i kolayca ezberleyebilir. Kuran-ı Kerim´in Ramazan-ı Şerif´te nazil olması da bunu kuvvetlendirmektedir.

*Oruç kolonlardaki kasılma, büzülme ve sindirme bozuklukları gibi kronik olan sindirim rahatsızlıklarını tedavi eder. Kan, beyin ve kalp hücrelerinin canlı çalışmasını sağlar. Fazla kiloyu atıp vücudu toksinlerden uzaklaştırır.

*Uzmanlara göre oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolay karışır. Bu hormonlar kanserli hücrelere karşı savaşmakta yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.

*Oruçluyken karaciğer 3-5 saat istirahat eder. Gıda depolamaya bir müddet ara verir. Bu arada korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar. Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler oruç müddetince birkaç saat dinlenir.

*Gıda artıkları iyi yakılmayınca damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar damarları daraltır. Damar sertliği hastalığına sebep olur. Bu nedenle damar sertliği olanlara oruç tutmak iyi gelir.

*Oruç tutan bazı kimselerde baş ağrısı olmasının sebebi herhangi bir zarardan ötürü değildir. Aksine beyin normal zamanlarda sadece glikoz kullanırken oruç dönemlerinde yağların yakılması sonucu oluşan keton cisimlerini kullanmayı yeniden hatırlar. Birkaç gün süren bu adaptasyon sırasında geçici olarak baş ağrısı olabilir.

*Oruç ruh sağlığını dengeye getirir. Orucun bir ibadet olarak tutulması ve kudretli bir varlığın himayesine girdiğine inanmanın getirdiği güven duygusu kişiye mutluluk verir. Bu da beyinde endorfinlerin salınımıyla olur. Oruç tutan kişi stres, anksiyete ve depresyon gibi durumlara karşı dayanıklı hale gelir.

*Oruç esnasında böbrekler su kaybını önleyebilmek için tüm gücüyle çalışır. Böylece bu fonksiyonlar daha diri kalır. Aynı zamanda vücuttan tuz atılımı devam eder. Bu da tansiyon kontrolünü kolaylaştırmaktadır.

Ne Dediler?

?Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok açın halini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalpli olur.? 


15.06.2016 07:45:39

Asude Usluer Uğurlu

Bedene Sıhhat Veren Bir İbadet: Orucun Sırları

Bedene Sıhhat Veren Bir İbadet: Orucun Sırları