Ben; bayram deyince hep çocukluğumu hatırlarım. Dini bayramlar olsun, Milli bayramlar olsun üzerimizde bir ayrı heyecanı ve mutluluğu vardır.

Dini bayramlarda neşeler ve kederler hep paylaşılırdı. Milli bayramlar da ulusça coşku içerisinde kutlanırdı. Şimdi onlardan eser kalmadı ve biz insanlar; günümüzde bayramı bir tatil fırsatı ve kaçamağı haline getirdik.

Nitekim bayramlar halimizden anlayanlara şükür için var ama bunu ne anlayan var ne de anlatan. Bazıları işin kolayını bulmuş; oturdukları yerden süslü telefon mesajıyla zavallılar bayramlaştıklarını sanıyorlar. Uzaktakiler için bu yöntem uygun olsa da bir sokak ötedeki yakınlar için bu hiç de hoş bir davranış değildir.

Her bayram bazı büyüklerimizin içlerini çekerek ?Ah nerede O eski bayramlar? Diye yakınmalarını kanıksar ve bizler de kullanır olduk. Eskiden tek tabanca TRT güzel bayram programları yapar ve bayram boyunca bizleri eğlendirirdi. Şimdi onlarca televizyon kanalı var ve adam gibi bayram havası estirecek yayın yok. Bayramla ilgili verdikleri tek haber yollarda kaç kişinin öldüğü, kaçan danalar, acemi kasaplar ve parti liderlerinin bayrama nerede girdikleridir. Sanki onların bayrama nerede girdikleri çok umurumuzdaydı.

Gelin bu bayram kendinize bir iyilik yapın; huzurevlerindeki sevgiye, saygıya ve hatırlanmaya muhtaç kimseleri ziyaret edin, ellerini öpün. Onlara bu günün bayram olduğunu hatırlatın. Birçoğu belki bir bayram daha göremeyecekler en azından onlara son bir bayram yaşatın. Hem dualarını alırsınız hem de onların sizlere anlatacaklarıyla gerçek bir bayram yaşarsınız.

Size iki tane de kopya vereyim:

Birincisi: Naneli sormuk şekerine bayılıyorlar,

İkincisi: Evlatları tarafındanoraya atılıp bir daha yanına hiç uğramayan ileri yaşlardaki kısmi hafıza kaybı olan hastaların boynuna sarılarak ?Anne, Baba ben geldim sana her bayram geleceğim? Dediğinizde yüzlerindeki mutluluğu göreceksiniz.

Unutmayalım ki; yarın sıra bize de gelecek. Ben bu hazzı birkaç kez yaşadım. Bunları yaşamayacaksam bayram gelmiş neyime.

Bu vesileyle; Cumhuriyet ve Kurban bayramınızı kutlar barış, huzur ve güven getirmesini dilerim.


22.10.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

BAYRAM GELMİŞ NEYİME

BAYRAM GELMİŞ NEYİME