Bir önceki yazımda Sayın Başbakanın Aksaray’a gelişlerinde ilimize verdiği vaatleri yazacağımı söylemiştim. Bugün siyasi zekâsını kullanarak birçok Aksaraylının bilmediği güzel şeyleri söyledi. Aksaray’ı öyle güzel tarif etti ki, belki ilimizde siyaset yapan birçok kişinin bilmed iği ve ya söyleyemeyeceklerini ezberden topluluğa söyledi. Üç genel seçimde ne oy aldıklarını ezbere bilmeyen siyasiler inat Başbakan kürsüden bunlar söyledi.

     “ Yiğitler diyarı, mertler, kahramanlar diyarı Aksaray. Evliyalar diyarı, Salihler diyarı, zafer şehri, ilim şehri, Aksaray. Somuncu Babanın, Taptuk Emre’nin, Yunus Emre’nin şehri Aksaray. Ağaçören, Gülağaç, Eskil sizi muhabbetle selamlıyorum. Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi sizleri kalpten selamlıyorum.

      Kesik çayır biçilir mi, sular soğuk içilir mi, Bana Aksaray’dan geç diyorlar, Aksaray Taşlı geçilir mi?” diye başladığı güzel konuşması ile inanın herkesi coşturdu ve bize geçmişimizi hatırlattı. Yunus Emre’nin Somuncu Babanın şehri olmamızı bir Başbakanın söylemesi bu mübareklerin Aksaray’da tescillenmesidir.

       Ben burada siyasi konuşmasına girmeyeceğim, Aksaray için neler vadettiğini ve neler söylediğini sizlere aktarayım. Bu cümleler saklanmaya ve değerlendirmeye değer.

      “ Aksaray’a bugüne kadar 3,5 katrilyon yatırım getirdik. Müjde veriyorum Aksaray’a 208 derslik içinde spor kompleksi, yüzme havuzu, kütüphaneleri ve konferans salonları olan ilim merkezi kampüsü yapıyoruz. Kamu idaresi ile yapacağımız eğitim kampüsünün ihale işlemleri tamamlandı. En geç Ağustos ayında temel atımı gerçekleşecek.

      Aksaray’a 400 yataklı merkez hastanesi kazandırıyoruz ihalesi tamamlanmak üzere. Aksaray’a demir yolu yapmak kimsenin aklına gelmezdi. Aksaray’ın demir yolu bağlantısı yok, inşallah tek devlet tek vatan dedik, bu devlet onu da yapacak. Aksaray’ın demiryolunda kaybettiği zamanı süratle telafi edeceğiz.

      Onun için iki projeyi aynı anda çalışıyoruz birincisi 578 km. Antalya, Manavgat, Alanya, Aksaray, Nevşehir ve Kayseri güzergâhına hızlı demiryolu. Bakanımız burada bunu duyuyor var mı bir aksilik? İkincisi 205 km. Kırşehir, Aksaray ve Ulukışla demiryolu projesi. Her ikisi de çift katlı, elektrikli demiryolu olacak. Aksaray bir yandan Antalya’ya, Mersine, Alanya’ya, Kayseri’ye, Ankara’ya ve İstanbul’a hızlı trenle gidecek.

      Aksaray’a ulaştırma ve haberleşmede 12 yılda 252 trilyonluk yatırım yaptık. Eğitimde 402, turizm ve hayvancılıkta 685, aile ve sosyal politikalarda 280, gençlik ve sporda 109, sağlıkta 68 trilyonluk yatırım yaptık. Eğitimde derslik sayısını 388’den 657 yükselttik. Okullara 7 bin adet bilgisayar, 368 okula internet, 614 adet tablet bilgisayar dağıttık. Ortaköy’e 200, Aksaray’a 600 kişilik yurt yaptık.

      Osmanlıdan bugüne sulamada asırlık proje hamdolsun bize nasip oldu. Konya, Niğde, Karaman ve Aksaray illerine sulamada KOP projesini hayata geçiriyoruz. Göletler, baraj ve santrallerden oluşan 18 projeyi de hayata geçiriyoruz. Akdeniz Manavgat’tan boşa akan sular bu bölgeye akacak, Aksaray’da topraklar suyla buluşacak. Bereket gelecek Aksaraylı çiftçilerimizin yüzü gülecek” dedi.

      Bunlar Aksaray ile ilgili söylediği ve vadettiği güzel cümlelerdi. Tren ile ilgili her gelen söz veriyor ama yine söz verildi eleştirisine ise bir gün sonra televizyonda konuk ettiğim Ak Parti Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve eski Milletvekili Ahmet yaşar bu eleştiriye set çıkarak:

      “ bu işler normal yol yapmaya benzemez, çok uzun süreli bir çalışma. Güzergâhlar, istim laklar, tüneller ve zemin etütleri bir hayli zaman alır. Bunlar tamamlanmıştır, Başbakanda bundan dolayı kesin sözünü söylemiş ve artık dönüşü yoktur” dediler.

     Sayın Başbakanın Aksaray’a gelişleri bana göre bu sefer bereketli ve net hizmetlerle eli dolu geldiğini söyleyebilirim. Beklediğimiz hizmet vaatlerini aldığımızı söyleyebilirim.


16.03.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Başbakandan Aksaray`a güzel vaatler

Başbakandan Aksaray?a güzel vaatler