Allah Teala, insanları çeşitli kabiliyetlerde yaratmıştır. Kişinin yapması gereken öncelikle kendi kabiliyetini keşfetmesi. Bu hususta aileye, eğitimcilere ve yöneticilere çok büyük görevler düşmektedir. 

Elbette bir kimse kendi kabiliyeti, becerisi istikametinde yol tutup zirveye tırmanırken insan yaşantısında mutlaka olmazsa olmaz olan birincisi  ilim, zaruri ilimleri de öğrenecek, ailesini, çevresini, yaşadığı toplumu asla ihmal etmeyecek, toplumun meseleleri ile de ilgilenecek, yapması gerekenleri yapacaktır.

 Kabiliyet sahasını tespit eden bir kişinin yapması gereken ikinci husus yani başarının ikinci basamağı da şudur: Kendisine güvenecek, Becerili olduğu sahayı önemseyecek, Benimseyecek, Çalışma sahasında lehine ve aleyhine olan durumları tespit edecek ve ona göre de tedbirlerini alacak, Ehil insanlarla istişare edecek, Sonra da vakit kaybetmeden, İşine nereden başlayacağını, Nasıl devam ettireceğini, Nasıl geliştireceğini, Yenilikler ve yeni oluşumlar karşısında nasıl davranacağını, Nasıl bir ortam hazırlayacağını, Ya da mevcut ortamı nasıl değerlendireceğini planlayacak ve işine koyulacaktır.

Hayatta başarılı olmanın üçüncü basamağı da kararlılıktır, istikrardır. Yürüdüğün doğru güzergahtan sapmadan, vitrinlere bakmadan, engellere takılıp kalmadan ulaşman gereken menzile doğru yürümektir.

Bazı kişiler, bu özellikleri taşımadıkları için, o daldan o dala konarak vakit geçiren hevai kuşlara benzerler. Gözleri hep dışarıdadır, göze hoş görünen, nefsini okşayan bir şey gördüler mi, bir teklif aldılar mı hemen takım tezgahını bırakır, sonu belirsiz o aldatıcı cazibeye kapılır giderler.

Böylesi kişiler, asla başarılı olamazlar. Yaptıkları göstermelik işlerden de bir fayda hasıl olmaz. Bu gibi kişilerin bir hastalığı da kendi kabiliyet alanlarını tam tespit edemedikleri, kendilerini keşfedemedikleri için kendilerini her hususta yetkili ve kabiliyetli kabul ederler, her işe ve her makama layık görürler.

Faydalı iş yapmanın, Gerçekten hizmet etmenin, Hayatta başarılı olmanın yolu, bu başarı basamaklarından teker teker yükselerek hedefe doğru istikrarlı, kararlı şekilde yürümektir.


28.05.2012 00:00:00

Mustafa Avcı

Başarının Üç Temel Taşı

Başarının Üç Temel Taşı