Baş ağrısını hayatı boyunca bir kez olsun yaşamayan insan yoktur. Baş ağrısının diğer ağrılar gibi rahatsız edici ve uyarıcı özelliği vardır. Bunun yanında baş bölgesinin vücut içersin deki en önemli yerlerden biri olan beyini içermesi bu ağrıların etkisini daha da önemli ve sorunlu hale getiriyor. Baş ağrıları ile birlikte bölgedeki diğer organlarımızda dolaylı olarak etkilenerek ağrının etki çapını artırıyor. Beyin ağrıması söz konusu olmadığı için baş ağrılarının temelde sebepleri dış bölge kaynaklı oluyor. Bunların başında; baş-boyun bölgesindeki damar, bölge kas grupları, çene eklemi ve saçlı deriden kaynaklı ağrılar gelir. Bu bölgedeki, kaslardaki spazm, damarlarda genişleme ve saçlı derideki gerilmeler ağrıya neden olur.

            Bir ay içerisinde on beş günden daha fazla ağrı oluyorsa kronik baş ağrısı  gelişmiştir. İlaç kullanımı ile baş ağrılarından kurtulmaya çalışmak yaygındır. Bunun yanında ağrının ortaya çıkmasına yol açan sebebin çözülmeye çalışılması temel tedaviyi oluşturur. Baş ağrılarının oluşumunda çok farklı faktörler etkili olabileceği üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bizim bakış açımız ise kaslar üzerinden olacak. Baş ve boyun bölgesindeki kaslar oldukça önemlidir. Kas-iskelet sisteminin temel görevleri haricinde bu bölgedeki kas yapısı ağrı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Boyun bölgesinde ki bir kastaki spazm başın üst kısmında ağrı yapabilmektedir. Buda işin zor kısmıdır. Kasların her birinin ayrı değerlendirilmesi ve yansıyan bölgelerinin iyi tespit edilmesi gerekir. Boyun ve baş kas gruplarının origo ve insersiyoları çok önemlidir. Bunun yanında sinir ve damar paketlerini etkileyebilecek konumda olmaları önemlerini daha artırmaktadır.

            Boyun bölgesinde ki herhangi bir kasta meydana gelecek ağrılı bir durum hem lokal ağrı yapar hem de başta etki bölgesine göre baş ağrısı yapabilir. Kas problemleri baş ağrılarını tetikleyici rol alabilir. Baş ağrılarının çözümünde bölge kaslarının iyi değerlendirilmesi kuvvet ve kısalık gibi temel sorunlara bakılması ağrı tedavisinde başarıyı artıracaktır. Kas kuvvet farklılıkları bile baş pozisyonunu etkileyebilir. Bu neden kaynaklı ortaya ağrı ve denge problemi çıkması içten bile değildir. Kas sorunlarının tespiti yapıldıktan sonra tedavi kısmı önemlidir. İyi değerlendirme yapılmadan yıllarca ilaçla kapatılmaya çalışılan ağrı sorunları aslında kasla ilgili sorun kaynaklı idiyse bu zaman diliminde problemin üzeri örtülmüştür.

            Kesin bir tedavi için kapsamlı bir değerlendirme yapmak gerekir. Bu sayede baş ağrılarının temel sebeplerine inilebilir. Günü geçirecek şekilde bilinçsiz kullanılan ağrı kesiciler bir süre sonra doz olarak yetersiz kalacak ve ağrı sorununu hala çözüm bekliyor olacak. Baş ağrılarının her açıdan değerlendirilmesi gerekir, geçiştirilmesi doğru değildir. Tedavisi olmayan hastalık yoktur. Doğru tedaviyi bulmak vardır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle?


9.10.2016 14:30:19

Abdullah Güdendede

Baş Ağrıları ile Yaşamak Zorunda Mıyız?

Baş Ağrıları ile Yaşamak Zorunda Mıyız?