Kapadokya?da uçan bir balonda üç kişinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı acı bir kaza yaşandı.

Yöre turizminin cazip ve vazgeçilemez olan balonla seyahat hizmeti şayet kontrol altına alınmaz ise biz bu kazaların devamını daha büyük boyutlarda görürüz. Bu kaza umarım yetkilileri ve sorumluları harekete geçirir de bir daha yaşanmaz.

Ömrümün son altı yılının yaz dönemleri bu yörede geçti. Bu balonlarla ilgili gördüğüm aksaklık ve eksilikleri açıklamayı vicdani bir görev sayıyorum.

Yurdumda yaşanan her olaya bilir bilmez maydanoz olan ve bu olaya sessiz kalan sözde uzmanlara da bu yazım kapak olsun.

Şöyle ki;

*Havada iki balon çarpışıyor sepetin çarptığı balon yırtılıyor. Bu bezler bu darbelerden yırtılmaması gerektiği gibi yangınlardan da etkilenmemelidir. Bildiğim kadarıyla geç yırtılan ve geç tutuşan bezler var. Demek ki; balon bezinde bir arıza var.

*Yörede son zamanlarda mantar türer gibi balon şirketleri ve balon sayıları arttı. Oysa yörenin görülmesi gereken seyir alanları sınırlıdır. Her balonun bu bölgelere uğramaları kazalara davetiye çıkaracak ve hava trafiği aksayacaktır. Bunun için acilen uçuş kuleleri oluşturulmalı herkes kafasına göre uçmamalı.

*Balon sayılarının artması yörenin Ekolojik dengesini de bozmaktadır. Balonların çıkardığı gazın yöredeki meyve ağaçlarını kuruttuğu gözlemlenmiştir.

Ben bu gözlemlerimi belirlerken balona karşı değilim; yapılan yanlışlara ve ihmallere karşıyım. Turizmi canlandıralım ama hiçbir şeyin insan sağlığından ve ömründen değerli olmadığını da unutmayalım.

 


22.05.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

BALON KAZALARI

BALON KAZALARI