Adı Aydın olanlar dışında; her önüne gelen ben aydınım diye ortalığa çıkmasın. Aydın demek kültürlü demek, ileri görüşlü demek, aydın demek görgülü ve görenekli demektir.

Maalesef ülkemizde toplumsal bir olay sonucu birileri çıkıyor ve ortak bir bildiri hazırlıyor ve altına da çarşaf, çarşaf aydın listesi hazırlıyor. Hazırlıyor da bir olay konuya bakıyorsunuz bir de listeye; birçoğunun O olayla uzaktan yakından hiç alakası yok.  Hatta uzmanlık alanlarıyla da ilgili hiçbir yakınlığı yok. Buradan da bu bildirinin bir sipariş olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Aydın olmak da öyle kolay bir şey değil; aydın kişi bilgisiyle, kültürüyle, hal ve hareketleriyle, hatta kılık ve kıyafetiyle toplumda örnek alınacak kişilerdir. Bir çeşit kanaat önderleridir. Ama nerede öylesi? Birileri çıkmış bir aydın edasıyla ahkâm kesiyor. Anlattıklarına bakıyorsunuz; yarım saatlik konuşmasında otuz kez ”Efendime söyleyeyim”, on kez “Dediğim gibi”, sayısız “Şeyin şeyi” vb. nakaratları tekrarlayıp duruyor.

Aydın olmanın öyle yüksek, yüksek tahsil yapmakla da alakası yoktur. İş hayatımda başta kendi üniversitemde olmak üzere nice defolu profesörler gördüm dersini öğrencilerine kitaptan; haber spikeri gibi okuyarak anlatan ve hatta kendi özgeçmişini yabancı dilde doğru dürüst yazamayan.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk yıllar önce bugünkü aydın geçinenleri ta o yıllarda bakınız ne güzel tanımlamış:

“Aydınlarımız içinde çok iyi düşünenler vardır. Fakat genellikle şu hatamız vardır ki; inceleme ve araştırmalarımıza zemin olarak çok kere kendi memleketimizi, kendi tarihimizi, kendi ananelerimizi, kendi hususiyetlerimizi ve ihtiyaçlarımızı almalıyız. Aydınlarımız belki bütün cihanı, bütün diğer milletleri tanır, ama kendimizi bilmeyiz.”

Lütfen çevrenize bir bakın, TV. Kanallarında saçının yarısını boyamış yarısını boyamamış; kılık kıyafetleri derseniz bir garip. Saatlerce mangalda kül bırakmayan üfürükten teyyare sözler. Bir düşünün; aydın kim onlar kim?

Ben şahsen günümüzde bu ülkede dört dörtlük düzgün bir aydın görmedim; görürsem söz; bu köşemde onları sizlere tanıtırım.

 

Neyse ben daha fazla bu konuyu uzatmayım da Aydın havası olsun.


14.04.2014 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Aydın Dediğin

Aydın Dediğin