Bundan bir buçuk ay önce ulusal medya da yer alan büyükşehirlerdeki bazı askeri acemi eğitim birliklerinin kalkınmada öncelikli bazı illere dağıtılması hususunu okumuştuk. Bu illerden biriside Karaman ili olması nedeni ile ilimizde de bir hareketlilik yaşanarak neden bu birlikten biriside Aksaray’a kurulmuyor, siyasiler ilgilenmiyor diye 15 günden bu yana bunun dedikodusu yapılıyor. Aslında ben bu konuyu 1,5 ay önce bir televizyon programımda gündeme getirmiştim.

      Büyükşehirlerdeki bazı askeri acemi eğitim birliklerinin ülke genelinde on ile dağıtılması Milli savunma Bakanlığı tarafından gündeme getirilmiş hükümetin yetkili kurulları bu konu üzerinde çalışma yaparak bu birlikleri kalkınmada öncelikli illerden Uşak, Sinop, Karaman gibi on ile dağıtımı yapılmıştır. Mesele kalkınmada öncelikli illerin ekonomisine katkı sağlamak.

      Aksaray da bu konuyu kimse duymamış ve haberi yok iken Ak Parti Milletvekili Sayın Ali Rıza Alaboyun ve İl Başkanı Fatih Yıldırıcı’yı bir buçuk ay önce televizyona konuk ettiğimde bir soru ile bu konuyu gündeme getirerek soru sormuştum.

       Hatta kendilerine bu konu ile ilgili olarak ilgisizlikle suçlamıştım. Konuyu kamuoyu ile paylaşarak cevap verdiler. Konu kalkınmada öncelikli illerin alışverişine katkı sağlamak için on ile dağıtılmıştır. Milletvekillerimiz konudan haberdar olur olmaz ilgilenerek birisinin de Aksaray’a kurulması için kulis çalışması yaparak ilimize almak istemişler.

       Ancak birliklerin verildiği illerle kıyaslandığında Aksaray ekonomisi ve alışverişinin diğer illerden fazla olduğu Milletvekillerimize istatistiklerle anlatılmış. Aksaray’ın organize sanayi ve alışveriş merkezleri ile canlılık yaşandığını, kırsaldan hızlı bir göçle merkez nüfusunun artış göstermesi merkezdeki alışverişi birlik verilen illerin çok üstünde olduğu izah edilmiştir.

       Tabi konuyu daha geniş bir şekilde anlatan siyasilerimiz ilgisizlik yok kalkınmada öncülük iller tercihi olduğunu anlattılar.

      Karaman iline kuruluşu programdan sonra konuştuğumuzda, organize sanayisi olarak ve yatırımcıların ilimize yoğunluğu karamanla kıyaslanmayacağı ortaya çıktı. Yani ekonomik olarak ilimizin gelişme göstermesi ve yatırımcıyı çekmesi komşu illeri kıskandırmaktadır. Bu hükümetimiz tarafından da bilinmektedir.

       Genç bir il olmamıza rağmen, her ne kadar tanıtımda sıkıntı çeksek bile ekonomik olarak hızlı bir gelişme içinde olmamız kıskanılmaktadır.

       Geçtiğimiz günlerde Nevşehir ilinde yakınlarımla beraberim. Oraya bir galerici gelmişti, tanıştığımızda bana; “ ha şu bizim zengin olan Aksaray komşumuz mu” dedi. Komşu illerde yaşayan insanların bile bizi kıskandığını gördüm. Biz ilimizde sürekli yaşadığımız için bazı konuların farkında değiliz.

      Daha sonra bazı siyasi ve guruplar tarafından geçtiğimiz günlerde askeri eğitim birliği siyasi malzeme yapılarak eleştiri yapmışlardı. Demek ki, siyasilerimiz düzgün bir şekilde gündemi takip etmiyorlar. Siyasilerimiz rakiplerini ve Aksaray gündemini düzenli takip etmeliler. Eğer etmiş olsalardı, neden ilimize eğitim birliğinin verilmediğini duymuş olurlardı. Biz konuyu 1,5 ay önce gündeme getirdik, siyasilerimiz bir ay geriden gelerek eleştiri yaptılar.

      İlimizin ekonomisini küçümsemeye gerek yok, çünkü vergileri ilimize yatmayan büyük şirketler var. Bunların vergileri ilimize yatmış olsalardı bugün kalkınmada beşinci iller arasında havamızı alırdık.

     Eğer beceriksizlikten dolayı Algida fabrikası da kaçmasa idi bugün dışardan işçi getirtmek durumunda olurduk. Geçtiğimiz günlerde bir Japon firmasının dev otomobil fabrikası neden ilimizi tercih ediyor? Fabrika kurulduğunda 2000 kişi istihdam edilecektir. Görüşmelerin devam ettiği birkaç yabancı firmada ilimizde büyük yatırım için etüt çalışması yapıyorlar. Anlayacağınız ilimiz öyle askeri birlik kurulacak iller ile kıyaslanamayacak kadar ekonomisi güçlü. Yatırımcıların tercih kapısıdır.

 

      Askeri birliği siyasi malzeme yapmanın gereği yok. İlimiz seviyesindeki iller tercih konusu olsa idi sizlere katılırdım. Uşak ilini daha 20 gün önce gezdim, ilimizle aynı nüfusa sahip. Kesinlikle Aksaray’la kıyaslamam, hiçbir gelişme yok. İçinden otoyol da geçmese şehir merkezi her yıl aynı durumda.


11.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Askeri birlik dedikodusu

Askeri birlik dedikodusu