Geçenlerde yıllar sonra Manisalı asker arkadaşım ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ama 32 yıl sonra gerçekleşti bu telefon görüşmesi.

Teskereden sonra hiç görüşmemiştik. Sanal âlemde araya araya birbirimizi bulduk. Yıllar sonra bir arkadaş ile konuşmak insana ne kadar heyecan veriyor, siz takdir edersiniz.

Ben şuna inandım ve inanıyorum. İnsanlar arkadaşları, dostları, akrabaları ile irtibatlarını kesmemeli.

İyi günde, kötü günde birbiriyle görüşen ve konuşan insanlar kârda olan insanlardır. Dostların, Arkadaşların ve akrabaların ile her konuşmalarında, her görüşmelerinde rahmet, bereket, sevgi, saygı ve hoşgörü vardır.

Tüm dost ve arkadaşlar, konuşma ve görüşmelerinin sonunda birbirleri için hayır dualar eder ve iyi temennilerde bulunurlar. İşte bunun neticesinde o görüşmeler sonunda hayır vardır, bereket vardır.

Tabi ki dostlar birbirini sürekli görmek ister. Dünya meşakkati, ekmek parası insanları ister istemez birbirlerinden uzaklaştırıyor. Aslında öyle olmaması gerekiyor.

Ama bahanelerin ardına sığınmamak lazım, İnsanlar isterse, görmek istediğini istediği zaman görür veya telefonla halını hatırını sorar. Fakat biz biraz tembeliz herhalde ne dersiniz?

            Geçenlerde bir dostum bana şunu söyledi. Haftada 10 arkadaşını telefonla ara ve kısada olsa hal hatır sor! İnan gençleşirsin ve dinç olursun dedi. Valla doğru insan dostlarını, arkadaşlarını gördükçe veya onlarla konuştukça adeta içi açılıyor.

            Böyle bir şey yapsak acaba ne kayıbız olur. Bence çok büyük kazançlar olacaktır. Niye arkadaşlıklar ve dostluklar diri durur.

Birbirinizden haberiniz olur. Dost sıkıntıya düşmüşse en azından manevi destek verilir. Artık maddi destekler pek verilmiyor ama en azından manevi destekler verebiliriz. Maddi destekler neden verilmiyor o ayrı bir olay onu da yine bir ara irdeleriz hep birlikte.

            İnsanlar birbirlerine kırılmaması küsmemesi lazım, dünya menfaati için birbirilerimizi yerden yere vuruyoruz. Buda biraz maneviyatımızın azaldığını mı gösteriyor biraz aklıma öyle geliyor. Şu üç günlük dünyada kırmaya, kırılmaya değer mi insanca yaşamak varken.

            Gelin bugünden itibaren kırmak yerine yapıcı olalım İnsanları sevelim ve insanlar tarafından sevilelim. Yarın geç olabilir ve telafisi de hiç olmaya bilir tabiri caiz ise eteğimizdeki taşları dökelim.

Dostları, arkadaşları telefonla da olsa arayalım onlardan dua isteyelim. Bizi birbirimizin duaları iyi dilekleri ayakta tutar ve sağlıklı kılar ne dersiniz?

 

                                              ÖZLÜ SÖZ

 

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

                                                                             Hz Mevlana 


21.06.2015 10:30:10

Mustafa Avcı

Arkadaşlık ve Dostluk ilişkilerini sıkı tutalım

Arkadaşlık ve Dostluk ilişkilerini sıkı tutalım