Elektrik sistemini gözden geçirin


         Kışın  havadaki nem ortamının artmasıyla,buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan nem girip otomobil çalışmayabilir.Onun için elektrik sistemini kontrol edin.
         Kış aylarıyla birlikte araların Elektrik sistemi fazlasıyla önem kazanmaktadır.. Bu yüzden ilk olarak      Marş motoru ve Alternatörlerin kontrolunun yapılması gerekmektedir. ikinci olarak da akülerin bakımını yaptırın. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silin. Bir de araçların bakım kilometresi gelmese bile  servise götürüp genel bakımdan geçirtin .

  • Yakıt filtresini ve karbüratörü kontrolden geçirin.Yakıt filtresinin içine kaçacak suyun donması, aracın çalışmasını zorlaştırır. Karbüratörün  içine kir ve tortuların girmesi de yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi aracınızın istenilen düzende çalışmasını engeller.
  • Kışa giriş bakımına radyatöre antifriz koymakla başlayabilirsiniz.Ustanıza Bomemetre ile ölçüm yaptırarak, eksikliğini tamamlayabilirsiniz.Aksaray şartlarında 3 lt antifriz  yetmektedir.,(taksiler için) ,
  • Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurun Yağış anında kayganlaşan zeminde takip mesafesine uyun. Hız yapmayın.
  • Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutulmuş ve donmuşsa aracı arkadan ve önden iterek sıkışan frenin açılmasına çalışın. Üzerine sıcak su dökerek açmak da bir çözüm yoludur. Aracın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın,veya buz çözücü sprey kullanın.
  • Kapıları sürekli olarak kapalı tutun. Şehirler arası yollarda seyahat ederken ayrıca kilitli tutmayı unutmayın. Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donması önleyin.
  • Donan cama kesinlikle sıcak su dökmeyin, cam çatlar. Normal çeşme suyu yavaş ama iyi bir buz çözücüdür. Tedbirlerin baştan alınması durumunda, pratikliği bakımından camların dış yüzeyinin antifrizle silinmesi daha uygundur. İç yüzeylerin sıvı sabunla silinmesi durumunda buğulanma engellenir.

        ?     Lastikleri dış derinliklerini kontrol ettirin uygun değilse Kış lastiği alın. Lastik hava basıncını artırın.

  • Cam silecek suyu ( Etilen Glikol) koyun.

?  V Kayışına dikkat
Yaz aylarında genişleyen V kayışı,özelliğini kaybeder.Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın,aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir.Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler,vantilatörün devir daimini yavaşlatır.Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.

?  Kışın rezistansa ihtiyacınız daha fazla olur
Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi,eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.

 ?  Üşümemek için kalorifere baktırın
Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir.Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir.Kalorifer hortumları kontrol edilir.

?  Hava filtresine baktırın
Kış mevsimi önceden hava filtresini kontrol etmek,temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek gerekir.

 ?  Silecekleri kontrol edin
Ön cam sileceklerinin kış ayarlarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir.Yazın bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir değiştirmek uygun olur.Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar.


Faik Kocapınar
30.11.2016 08:16:46
Sayın yazarımız çok güzel konulara değiNmisiniz Biz şoförlere devlet katkısıyla veya Sürücü Kursu katkılarıyla yeniden bilgilendirme seminerleri il düzeyinde mutlaka yapılmalı ilgililerin bu konuya eğilmesi benim şahsen istegimdir verdiğiniz bilgilere Çok teşekkür ederim okudum ve memnun oldum Selamlar yazılarınızın devamını ve başarılar dilerim

İlkay Rızvan
30.11.2016 20:05:14
Kış bakımı gerçekten çok önemli,eğitici yazılar toplum tarafından desteklenir.Selamlar.

Şükriye Uğurlu
30.11.2016 21:06:32
Kışın zor şartlarına alışık olmalıyız.Başarılar

29.11.2016 22:51:24

Yusuf Ersin Koç

Araçlar için kışın yapılması gereken bakımlar.

Araçlar için kışın yapılması gereken bakımlar.